Vi kommer installera bergvärme framöver och har då behov av att bygga ett pannrum där värmepumpen plus eventuell ackumulatortank ska stå. Pumpen kommer vara en varvtalsstyrd Nibe så den är rätt tyst i sig men vi vill, för att säkerställa att det ej uppstår några störande ljud i angränsande rum, tänka till ordentligt när vi bygger pannrummet. Förutsättningarna är:

* Markplan
* Krypgrund på barlagt berg
* Träbjälklag
* Golvvärme ligger i hela markplanet

Så - hur bär vi oss åt för att undvika stomljud etc?
Tankar som har dykt upp är:
* Gummikuddar under pumpen
* Gjuta plintar som bär upp bjälkarna så man kan lägga snitt utanför den del av bjälkarna som är under pumpen (för att undvika att vibrationer och resonans härjar den vägen)
* 200-isolering
* Dubbelgips
* Asfaltmatta i väggarna

Ja, och där är vi nu. Hur gör vi?
 
Gummikuddar har t.ex Ulinco.se, typ motorisolatorer borde funka, de tar bort mer än 90% av vibrationerna.

200 isolering kan jag tycka är lite overkill, bättre då med dubbelreglad vägg med reglarna omlott liksom skarvarna på gipset.
 
Tack för tips om isolatorer, ska kolla det. Hur gör man med dubbelreglingen? Antar att väggen då blir 90 tjock invändigt bara av reglarna (+ ev. lite avstånd mellan golvreglarna) och att man isolerar i två 45-lager? Är någon mening att köra på ljudregel? Och hur gör man med dörren för att det inte ska läcka ljud där? Frågorna hopar sig :)
 
Jepp, det stämmer med tjockleken och två 45mm lager av ljudisolering. Glöm inte att sätta syllisolering av plast i tak och golv för att få det riktigt ljud/lufttätt.

Dörren är en av de viktigare bitarna, vill du få tyst bör du köpa en dörr med isoleringsklass R'w 40 eller 45 med karm då slipper du en av de svaga punkterna.

Tillverkarna av ljudreglar säger att man slipper förskjuten/dubbel regelstomme, kan ju vara en lösning för att göra byggnationen enklare då du klarar dig med enkel regelstomme.
 
Greenglue är populärt i studiobyggen. (Men kanske lite dyrt?)
 
Tack för alla tips. Den här maskinen ska tydligen ligga runt 41-42 decibel vilket inte säger så mycket om man inte har något att jämföra med.
 
Som en diskmaskin. Fast ljudet fortplantar sig nog via golvet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.