Fel i titel, "utan bygglov" slank med av bara farten. :)

Vi har nyligen köpt tillbaks granntomten som styckades av från vår tomt då vi ville ha litet kontroll på vilka vi får som grannar. De närmaste 5-10 åren tänker vi inte göra någonting med tomten, dock så tänkte vi att det skulle vara bra att ha ett litet hus som man kan hyra ut/ha som gästhus. På sikt vill vi dock bygga ett "riktigt" hus där och frågan är då hur man löser det bäst bygglovsmässigt.

Hur litet hus kan man bygga så att det fortfarande räknas som ett "riktigt" hus? Detaljplanen säger att man storlek på övriga byggnader är 40 m2, är det lönt att bygga ett sånt hus, dra in el och vatten och på så sätt ta den kostnaden redan nu?

Det finns litet ekonomi bakom också. I dagsläget har vi ett litet dyrare tomtlån, detta skulle kunna göras om till ett vanligt bolån som skulle spara många sköna tusenlappar. Dessutom betalar man fastighetsskatt på obebygda tomter och ingen fastighetsavgift första 5 åren med nybyggen (stämmer det?)
 
M
15 år utan skatt numera.
 
I princip borde det inte finnas någon gräns, men i Norge har de 60 m2, annars är det fritidshus!
Eftersom det numera är godkänt att bygga ett Attefallhus på 25 m2 och använda den som bostad, bör det vara en godtagbar minsta storlek för ett hus.
 
BBR ställer ju ett antal krav på ett nytt hus, bara att sätta sig och klra på hur litet man kan bygga och fortfarande uppfylla dem. Sen tror jag det i slutet blir samma pengar för att bygga ett microhus som att bygga minsta standardhuset.
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Men om den återinköpta tomten fortfarande är en separat fastighet, så får du inte bygga en komplementbyggnad utan huvudbyggnad på den fastigheten. Och heller ingen attefallstuga.
 
Redigerat:
Därav min fundering, om än illa formulerad - kan man bygga en liten huvudbyggnad först, som sedan byter "klass" till komplementbyggnad?
 
hempularen skrev:
Och heller ingen attefallstuga.
Sådet inte blir oklart! Givetvis får man bygga en Attefallstuga som första hus på en fastighet, men måste söka bygglov i vanlig ordning.
 
Jag triggade på rubriken "utan bygglov".

Och en stuga med bygglov, är ju ingen attefallsstuga.
 
Stadsbonden skrev: Fel i titel, "utan bygglov" slank med av bara farten.
 
Det finns inget minimikrav avseende storleken men du måste följa regelverket (handikappanpassningen tex) så det kommer att bli ett förhållandevis dyrt hus om du vill bygga ett pyttehus. Eftersom fastigheten nu inte ingår i din nuvarande.
 
Kanske möjligt att hitta en begagnad modulbyggnad för småpengar och ställa upp där? Bör gå montera ner och sälja vidare när den inte längre behövs.
 
En modulbyggnad har vi funderat på! Undrar hur kommunens tjänstemän ställer sig till att använda sig av ett sådant byggsätt... förutsatt att handikappsanpassningen är ok borde de väl inte kunna ha några invändningar, speciellt inte om man målar byggnaden så att den passar in i området?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.