Hej!

Jag tänkte koppla in en dimmer för min nya lampa som kräver 6 led lampor (470 lm, 5,7 W) och min fråga är hur jag skall koppla kablarna som sitter i den "gamla" strömbrytaren till dimmern?

Jag köpte en dimmer på Kjell&Co och enligt dem skall den klara led lampor.

Skall de 2 svarta kablarna gå till den vågformade symbolen på dimmern?
Vart skall jag koppla den vita och bruna kabeln på dimmern?


Jag vore väldigt tacksam för all hjälp jag kan få!

Bifogar några bilder:

Bild 1 och 2, den gamla strömbrytaren och hur kablarna är kopplade nu

Bild 3 och 4, hur dimmern ser ut samt kopplingsschema

Bild 5, led lampan.

Tack på förhand!
 
  • 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 4.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Lampa.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
tommib
Strömbrytaren du har nu är en kronbrytare. Den är inte rakt av möjlig att ersätta med din dimmer utan att förlora en tändning. Om du kan acceptera det så går det.

Arbetet är behörighetskrävande och får endast utföras av elektriker. Med det sagt så kopplar man troligen enligt följande.

Först och främst ser du till att strömmen är av, helst med huvudbrytaren om du inte helt säkert vet vilken säkring som bryter just denna grupp. Du ska helst också ha ett mätinstrument för att verifiera att det verkligen är av.

De två svarta är fasledare, inkommande och vidarematning. De kopplar du ihop i en toppklämma av bra sort, lämpligen Wago222 http://www.kjell.com/sortiment/el/e...g-dosor-lister/oppningsbar-snabbklamma-p37426
Från denna klämma tar du ut en ytterligare kort bit 1,5kvmm ledare, helst svart. Den kopplas på dimmerns ena pil (eller vågen, det spelar ingen roll).

Den vita resp bruna sladden är troligen tändtrådar. Du måste lista ut vilken som går till lamputtaget du vill styra. Den kopplas till dimmerns utgång med våg (eller ena pilen, återigen, det spelar ingen roll). Den andra avslutar du prydligt med en ubåt http://www.kjell.com/sortiment/el/e...dosor-lister/toppklammor-skruv-10-pack-p37526

Observera att detta är (semi)kvalificerade gissningar. För att verligen veta vad som är vad måste du mäta, och förstå hur man gör det. Det säkraste är att plocka in en elektriker.

Du kan också få problem med din koppling om LED-lamporna inte släpper igenom tillräckligt mycket ström för att driva din dimmer eftersom den inte har någon egen nolla. Om det är så bör du kunna reklamera till Kjelle eftersom de har sagt att just denna kombination ska fungera.
 
  • Gilla
andy999
  • Laddar…
Hej!

Testade ovanstående tips och det fungerade, lamporna lyser:)
Jag har dock några frågor:
1. Det låter om dimmern, det kommer ett surrande ljud från dimmern när den är på. Är det normalt, eller är det fel på dimmern eller felkopplat?
2. Dimmern klarar inte att dimmra ner lamporna helt, utan dimmrar dem endast till ca. hälften, är det i sin ordning?
3. När man vrider eller slår på dimmern, blinkar lamporna till innan de lyser fast, är det normalt?

Jag hoppas att någon vänlig själ har tid att svara på mina frågor.
 
"Jag sätter en slant på att den dimmern inte fungerar ihop med dessa lampor."

Detta skrev jag tidigare, men postade aldrig, men det fanns kvar om man klickade på "Återställ automatsparat innehåll" :) Vill väl inte vara dryg då, men nu kan jag ju inte säga "vad var det jag sa" :(

Det står i bruxet att dimmern är avsedd för halogen och glödljus, inte LED. Den har dessutom ett krav på minsta effekt 20 W som du visserligen kommer upp i med 6 lampor, men det är kanske ändå inte tillräckligt. Det står också visserligen "Triac" men det står också "elektronisk" vilket kan föra misstankar till att det är en bakkantsdimmer.

Nä, du har inte gjort nåt fel här egentligen, det är en djungel att dimra 230 V LED. Bästa chansen är att gå¨till en butik som säljer både lampor och dimmer och be dem plocka fram en kombo som de vet fungerar ihop.
 
  • Gilla
prototypen och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.