Hej.

Vi är intresserade av ett hus med källare (frilligande) byggt år 1967. Det är inte dränerat någon gång. De som bor där är dem som byggde det. Dem har skött huset bra.

Enligt överlåtelsebesiktningen så står det att det är "mikrobiell påväxt noterat i ett takstolsfack". är det något allvarligt? Tegelpannorna byttes 2008 men inte takpappen..

När det gäller Trapp/gillestuga står det
"uppreglad golvkonstruktion noteras samt att det finns en mikrobiell lukt längs golv o väggvinkel. Panel sitter direkt mot yttervägg".

Är det tecken på att det är dags för dränering?

I slutet av besiktningen står det Fortsatt teknisk utredning. "för att utreda orsak omfattning samt åtgärd till mikrobiella påväxten på vinden samt lukten i gillestugan rekommenderas fortsatt utredning".

Det har inte gjorts någon fuktmätning alls i väggar eller tak.

När vi kom in i huset luktade lite "surt" men det var på övervåningen. Det fanns nya ljus på bordet vet inte om det var lukten från ljusen.

Är det någon annan som har liknande erfarenhet?

Tacksam för svar.
 
Redigerat:
Beskrivningen av källare låter identisk som min. Jag köpte också ett 60-talshus med källare som inte var omdränerad och med gott om reglade konstruktioner mot golv och väggar.
Dränering behöver förmodligen göras med det måste nödvändigtvis inte göras akut. Gamla hus utan isolering under plattan suger oftast upp lite fukt underifrån även om dräneringen fungerar okej. Detta gör att organiska material, t.ex trägolv, reglar eller panel, som ligger mot betongen börjar mögla.
Steg 1 i källaren borde vara att riva ut allt organiskt och städa ur ordentligt. Redan där kommer mycket av lukten förmodligen att försvinna. När man sedan har naken betong på golv och väggar är det lättare att från insidan se om dräneringen gör sitt jobb eller inte.
Vill du sedan göra iordning insidan av källaren igen så är mer okänsliga konstruktioner att föredra, t.ex putsade väggar målade med silikatfärg och klinker på golvet alternativt någon ventilerad historia som platon, granab, nivell eller liknande.
 
S
Att dom bytt takpannor men inte pappen låter förjävla jobbigt, det innebär ju i princip att du har ett nytt tak som måste göras om.
 
Ja, att inte byta underlagspappen men pannorna, är ungefär som att måla på en blöt möglig vägg. Egentligen värre än så. Det är inte bara pappen som åldras utan även läkten pannorna ligger på blir svagare. Så taket bör du betrakta som slut.

Mikrobiell lukt i källaren innebär att du troligen måset riva ut allt i källaren, och med tanke på dräneringens ålder så är det troligt att även den måste göras om.

Mikrobiell lukt inomhus ä ett problem som i många fall är svårt att komma åt. Så det går inte att i förväg avgöra hur mycket som måste åtgärdas.

Fuskjobbet med taket gör att man nog bör anta att det finns fler kreativa lösningar i huset. Så jag skulle betrakta huset som ett totalt renoveringsobjekt.
 
Precis som Stuff skrev så suger många äldre hus upp lite fukt från grundsulan (de står på väggarna) trots att grundisolering och dränering fungerar tillfredsställande.
Att bygga med organiska material i källaren direkt mot dessa ytor är huvudfelet.

Ang taket... Ibland bedrar snålheten visheten. Papp ska såklart bytas när ändå pannorna är nere.
Men! påväxten kan likaväl bero på fuktbelastning nerifrån lägenheten.

/M
 
Håller med MagHam, eftersom det är påväxt i bara ett takstolsfack kan man ju kolla om just detta fack ligger över kök/badrum eller liknande.
 
Jo det faktiksa problemet på vinden behöver inte bero på gammal papp. Det kan finnas andra skäl. Men underlagspapp som är bortåt 50 år gammal är slut.

Eller som bes. mannen sa om pappen på vårt hus när vi köpte: "den här pappen håller tätt enligt läskpappersprincipen, den absorberar vatten som kommer på den, och håller tätt så länge den inte mättas med vatten". Den pappen var bara ca 30 år gammal.
 
Tack för alla era svar.

Det var en sak jag inte tog upp. Det gäller badrummet.
Det står så här i protokollet "Badrummets ålder är äldre, Rostig golvbrunn av gjutjärn noterats, kakelplatta sprucken bakom"

Dags o byta där med?

Mellan tummen och pekfingret vad skulle det kosta att renovera källare och dränera huset. källaren är runt 100 kvm.

Tack ä'en en gång för alla svar.
 
  • Gilla
Michael Åström1
  • Laddar…
Badrummet är lite svårt att bedöma utan lite mer kött på benen. Badrum kan vara helslut efter 25 år eller fungera bra efter 50 år. Vårt badrum är 47 år gammalt. Fungerar fortfarande bra men nu vågar vi inte chansa längre så nu är det dags för renovering.

Dränering brukar väl 3000:- per löpmeter användas som riktvärde.
Kostnad för att renovera källare beror helt på vad ni tänkt er för slutresultat och hur mycket ni kan och vill göra själva.
Att riva ur och frakta bort nuvarande inredning är ju gratis om vi gör det själv. Sen beror det på om ni vill ha en rå betongkällare eller någonting annat.
Sedan är det svårt i förväg att veta om det räcker med att riva ut och dränera. Om t.ex ventilation är dålig och behöver förbättras med någon mer aktiv variant så kan det kosta lite mera
 
Badrum med den beskrivningen måste du räkna med att göra om inom kort. Man kan ju chansa och vänta lite. Men gör inga alltför exklusiva renoveringar i rum under och bredvid badrummet, det kommer att bli en vattenskada.

Men med tanke på hur de utfört "takrenoveringen", så skall man nog vara tacksam att de inte gett sig på att renovera badrummet också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.