För en som alltid bott i hus eller hyrt lgh så uppstår det frågor som man undrar över när det gäller bostadsrätt. Dottern tittade på en lgh byggt i början av 60-talet. Stammar angavs som renoverade på 2000.talet men i lgh såg man att avloppet i köket var gjutjärn och samma troligen i badrummet. Där såg man tydligt att ett badkar tidigare haft plats där det nu var dusch. Vattenrör till dusch kommer ur vägg direkt till blandare och i köket ser man gamla vattenrör som ansluts till köksblandaren. Antar att det är lägenhetsinnehavare som får stå för utbyte av dessa rör, eller gäller nåt annat?
 
Det där varierar väldigt mycket. Ofta byter man mer än själva stammen vid ett stammbyte.

Att avloppsrören är av gjutjärn behöver inte betyda att det inte är bytta. I flerfamiljshus är ofta stammarna även i moderna hus av gjutjärn. Plaströr (av de normala typerna) har sämre slitage hållbarhet, och plaströr får av brandkyddsskäl inte gå mellan våningar och lägenheter, såvida de inte går i ett brandklassat rörschakt. Fast även om stammarna är av gjutjärn så går man "alltid" över till plast inom lägenheten vid stammbyte.

Men du kan inte räkna med att föreningen tar några kostnader för rör om du ex. vill bygga om badrummet. Många föreningar tar på sig kostnaden för byte av golvbrunnen vid en badrumsrenovering.
 
C
Kurtivan skrev:
Antar att det är lägenhetsinnehavare som får stå för utbyte av dessa rör, eller gäller nåt annat?
För att kunna svara definitivt på frågan så måste du kolla stadgarna. Men i princip är det nästan alltid så att det ligger inom BR-innehavarens underhållsansvar. Otroligt korkat och lite av en tickande bomb. Du kan tänka dig själv hur bra det blir när 30 olika BR-innehavare var för sig skall bedöma rörens skick och vid olika tillfällen anlita olika entreprenörer för att byta sina rör. I praktiken byter därför många föreningar, som hempularen säger, mer än själva stammen vid ett stambyte. Detsamma gäller t.ex. fönster och ytterdörr.

Renovering betyder dessutom inte nödvändigtvis att stammarna är bytta. De kan också ha gjort relining.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.