Vårt spikade plåttak på sommarstugan läcker in vatten vid några av spikarna som släppt lite under årens gång. Vi ska byta plåttak, kan ej göra det själv och har inte rot-pengar kvar i år, och behöver därför täta tillfälligt.

Vad rekommenderar ni?
- Dra ut spikarna och ersätta dem med skruvar? (Risk att taket blir lite skadat/veckat när man ska dra ut spikarna, med risk för läckage?)
- Kleta på taktätningsmassa (finns det grön sådan) över alla spikar?
- Andra tips eller förslag?
 
Jag hade försiktigt dragit ut spikarna med hjälp av en tång och sedan en bräda och kofot, brädan för att fördela kraften när man drar ur spiken.
Sedan köpt lite taktätmassa, fyllt i hålet och skruvat i ny skruv.
 
  • Gilla
Per Alwarzon
  • Laddar…
Om ni redan nu vet att ni ska byta tak nästa år skulle ni ju kunna täcka taket med presenning(ar).

Annars är väl det enklaste alternativet att kleta på tätmassa på alla spikar. Återigen; om ni vet att taket byts nästa år kanske en färgskiftning inte spelar så stor roll?

Eller så drar ni ut alla spikar och ersätter med farmarskruv (heter de så som har en bricka med packning på?) men det är ju ett jäkla jobb för en tillfällig lagning.
 
Kommer ni åt vinden? Då kan ni se vilka spikar som läcker. Därmed borde ni också kunna banka upp den innifrån. Då borde ni inte behöva bryta mot plåten med kofot/bräckjärn/hammare/spikutdragare.

Jag hade satt en rejäl klutt silikon i hålet och sedan dragit i en farmarskruv av lagom längd. Då borde det bli tätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.