Hej,

Första inlägget!

Vi har precis flyttat in i en ny lägenhet och har lite frågor om vårt golv. Vore sjysst om nån kunnig själ ville hjälpa oss :)

1. Är detta golv i vårt sovrum ekparkett? känns lite väl mörkt/rött.

ekparkett.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


2. I övriga rummen har föregående ägare lagt in nytt ljust askparkettgolv som är jättefint. (se bild nedan)
Tror ni att det finns en chans att få det mörkare sovrumsgolvet att efterlikna askparketten? typ med hjälp av slipning, betsning, etc.

Jag förstår att det inte kommer att bli likadant men hur bör vi gå tillväga för att få bäst/närmast resultat?

askparkett.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



stort tack för alla tips!

bästa,
Anton
 
Följdfrågan är hur stort sovrummet är? - Istället för att försöka slipa, betsa, så kanske det är ett alternativ att riva ut golvet och helt sonika lägga in ett nytt liknande resten av lägenheten. Kostnadsmässigt kan det inte vara så stor otroligt skillnad. Att få det lika vitt som ask skulle jag tro vore en omöjlighet....

Gissar att det är ek i sovrummet då kulören på ek sträcker sig ganska brett beroende på behandling.
 
Tack för snabbt svar!

sovrummet är bara 9kvm stort så det kanske är mycket billigare att bara lägga in ett nytt golv?
 
Det beror ju helt på om ni tänker göra det själv eller ta in hjälp - Nytt golv kostar allt från 300kr/kvm och uppåt. Sen är det frågan om socklar skall bytas, om det är smyglister osv. osv.
En snickare gör det hela på en dag skulle jag påstå inklusive socklar. Räknar man då lagom pris så 8x500=4000 och ROT avdrag 50% så 2000 i arbetskostnad. Nya vita socklar 25kr/meter lagom räknat om dem ens behöver bytas.

9 Kvm kostar nog inte mycket att slipa och går dessutom på ROT avdrag om det är villa eller Bostadsrätt. Behandling utförs av slipfirman. Är det i Stockholm skulle jag rekommendera Parkettspecialisten som slipat hemma hos mig och bekanta med gott resultat. Däremot tror jag inte du kan få golvet i sovrummet i samma kulör som resten av lyan som jag sa tidigare.

Det är inte svårt att lägga ett golv och med en vinkelhake och en sticksåg gör man jobbet relativt snabbt. Kan man återanvända golvsocklar så är det ännu enklare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.