Hej,

Var på visning i helgen på ett nybyggt hus som är ute på försäljning.


Scenario:
Säljaren är ett AB som har sålt ett ett handfull hus tidigare (Alla enligt samma modell; köpt tomt, anlitat arkitekt för ritningar och låtit utomstående bolag bygga), har dock bara funnits i ett par år och har ingen tillgänglig årsredovisning.

Bolaget som byggt huset är en enskilt firma med relationer till bolaget som ska sälja huset. Inga årsredovisningar tillgängliga. Bolaget har dock några år på nacken. Tittar man på deras hemsida så ser man att antingen så är det en one man army som kan allt, eller så anlitas det en hel del som jobbar svart.

Har fått tag i ägaren till ett av de tidigare husbyggena och han var i det stora hela nöjd. Problemen som upptäckts var av ren estetisk karaktär.

Det ringer massor med varningsklockor, men huset var på ytan väldigt välbyggt och hade bra standard i material och utrustning. Besiktningsprotokoll och allt är i sin ordning. De har även en massa nya projekt på gång.

Så, om värsta scenario inträffar. Dvs säljaren går i konkurs (skulle bli förvånad om bolaget är kvar om ett par år) och en omfattande skada upptäcks, vem står då för kalaset? Jag? Försäkringsbolaget? Leverantör?
 
Byggfelsförsäkringen bör gå in om det skulle vara något stort fel efter slutbesiktning.

Men ärligt talat så känns det lite vanskligt. Det är väldigt lätt att man som konsument hamnar i kläm mellan husleverantör och byggare.

Se till att alla papper är i ordning och att du alltid ligger efter i betalningsplanen i förhållande till vad de har gjort.
 
Huset är redan byggt, allt är klart förutom trådgård. Det är bara att flytta in.
 
Då köper du i princip ett begagnat hus, även om det är nytt. Dvs. såvida du inte får några specialavtal så är byggaren troligen inte ansvarig gentemot dig, ifall något fel dyker upp.

Utan hittar du några fel, så är det antingen ett "dolt fel" som säljaren ansvarar för, eller något du borde ha upptäckt inom ramen för din undersökningsplikt. Uppförsbacken att få ersättning för ett dolt fel ä generellt sett både lång och brant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.