Vi har just börjat fundera på hur och var vi ska bo i framtiden. Planerna ligger dock ett par år framåt i tiden men eftersom det är kul att räkna, nörda excel och planera så är det lika bra att börja med det redan nu. Att det kan hända en hel del saker på bostadsmarknaden som ändrar förutsättningarna om 2-3 år är självklart, men beräkningsgrunderna borde ändå vara i stort sett desamma även om räntor, elpriser och andra kostnader förändras.

Räknar med att det finns fler på detta forumet som sitter med samma funderingar och även några som har lite bra information och tips att komma med.

Låt säga att beräkningarna ska utgå från en lite större stad där priserna för nybygge och befintliga hus ligger på ungefär samma nivå, dvs runt 3-4msek eller något lägre för ett äldre befintligt hus som behöver en hel del åtgärder.
 
Dom flesta kostnader är desamma så länge husen är lika, typ uppvärmningskostnader, VA/renhållning, hushållsel, försäkringar, fiber/tv, räntor, samfällighetsavgifter...
De enda saker som egentligen skiljer är underhållsbehovet de första åren i ett nybygge samt att man slipper fastighetsavgift i 15 år (för tillfället). Å andra sidan kommer man troligen att ha massa extrautgifter de första åren tex för fixa till trädgård.
När vi jämförde så räknade vi 5 år underhållsfritt, 5 år med halv underhållskostnad och sen full kostnad därefter (trädgård, altan, garageuppfart mm budgeterades separat).
 
Inga jätteskillnader med andra ord även om det blir några kronor av det ändå.

Lägre energiförbrukning (uppvärmning) framhålls ofta som en stor fördel med nyproducerade hus. Nu finns det förstås extremfall av allt men jämför man dåligt isolerat hus med direktverkande el mot ett nybyggt med bergvärme så bör det handla om åtskilliga tusenlappar per år. Men hur många är det ungefär?
 
  • Gilla
Maandus
  • Laddar…
Nytt hus ca 50 w/kvm
'Normalt' hus 60 w/kvm
Äldre hus (50-60 tal) 70-100 w/kvm
 
Vi flyttade in i ett hus från 1956 för 5 år sen, typ 90-talsrenoverat i ok skick. Då var jag övertygad om att det blev "billigare" att köpa ett gammalt hus. Det har jag väl släppt nu. Om det inte skiljer 2-3 mkr i pris kan man nog inte "räkna hem" att köpa ett äldre hus.

Med bergvärme drar vårt hus på 210 kvm totalt 12000 kWh per år så uppvärmningen är inte den stora kostnaden. Inte efter investeringskostnaden för bergvärme i varje fall. Hela orginalhuset har då enbart 9 cm träfiberisolering i väggarna.
 
Nää jag tror inte heller att uppvärmningen är den stora kostnaden i husköpskalkylen.

Vi hade ca 40 000 kwh i årsförbrukningen, direktverkande el.
Efter konvertering till bergvärme, som inte var gratis, har vi nu 25-27 000 kwh.
Uppvärmd yta 333 kvm. (Totalförbrukning, uppvärmning och hushållsel).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.