Det är viktigt att du ser över taket och underhåller det med jämna mellanrum. Här går vi igenom vilket underhåll du bör göra för olika typer av tak.

Du kan läsa artikeln här: Underhålla taket - olika taktyper
 
G
20-25 år om man sköter om ett plåttak? Mitt plåttak var inte ens tvättat på 38 år, lite solblekt och målade i somras. Borde hålla 10-20 år till.
 
Denna artikeln bör skrivas om den är ful med felaktig information kan det va så att det är någon som säljer tak som ger dom här hållbarheten på tak? Sen spelar underlag och lutning också in i hållbarhet på taket men nämns inget om det.

Papp:
Ett papptak av bra kvalitet håller lätt 25-30 år och inte 10 år!

Plåt :
Plåt tak kan hålla extremt länge med rätt underhåll och dagens kvalitet plåt har 20 års färg garanti och 30 års genomrost garanti. En livslängd på 20-25 år är inget för ett plåt tak som håller mycket längre. Sen finns ju koppar, aluminium och rheinzink som är i princip underhålls fritt och väldigt lång livsläng.

Betongpannor och tegelpannor:
Var får ni 20 år ifrån? Håller lätt 40-50 år sen är det ju skillnad på betongpannor och tegelpannor för tegel har längre livslängd än betong har. Sen nämns inget om vad som är under som papp, spån, masonit och väv som också påverkar livslängden.


Väldigt dålig artikel med missledande och felaktig information förväntade mej bättre än så här.
 
Ja, det var många olika bud om hur länge olika typer av tak kan förväntas hålla. Vi har nu pratat med ytterligare proffs och tillverkare och kommit fram till lite andra tider för hållbarhet som vi vågar gå ut med. Texten är uppdaterad.
 
Jo så är det men nu stämmer det mycket bättre med verkligheten vad det håller till minst även om det kan hålla betydligt längre ibland.
Var på ett tegel tak med spån under som var lag 1936 och håller tätt än men ska byttas snart då det är dåligt.
Även vart på skivtäckning av plåt som vart över 100 år så att säga en exakt ålder kan vara svårt men det som står i artikeln nu är vad det håller minst om man underhåller det rätt.
 
Hur skadar lavar betongpannor?
 
Vill lägga in en sak ang eternittak om man vill byta.
Ta bort taket lägg inte över och gör jobbet själv
Iaf borttagningen.
alltså jag tror på vårat tak vi tog bort i sommras sparade in över 100 000 i bara borttagning.
Otrolig omständigt och kostsamt om en saneringsfirma skulle gjort det och förmodligen mycket sämre resultat som en "asbestkontanimerad" vind tex
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.