Hej alla tipsare.....!

Vi ska bygga nytt och har haft fullt upp med att bestämma allt om husleverantör och planlösningar och gud vet allt. Byggstart någon gång i april så nu börjar det komma lite annat att ta hänsyn till. Vi bygger på landet och måste borra egen brunn och anlägga eget avlopp. Avloppet har vi lite koll på men just brunnen och dess placering vet vi inte så mycket om.

Lite frågor då....
1. Vad ska man ta hänsyn till när man upphandlar en entreprenör för att borra brunn? 2. Är det just brunnshålet man köper eller levererar de även pumpar och hydroforer m m....?
3. Vad är rimligt pris för att få vatten och vad ingår egentligen???

Tackar för tips...
 
Ta alltid referenser av alla du begär offert från och kolla referenserna. Skadar inte att kolla med konsumentvägledaren heller för att se om det finns klagomål mot bolaget
 
Se till att de borrar enl Normbrunn. Borrning kostar 20-25´ (75-100m). Pump, hydrofor, grävning och installation tillkommer. Placering skall minst vara 50 m från avloppet och 4 m från huskroppen.
 
Välj om möjligt en brunnsborrare som är ansluten till ngn av branschorganisationerna Geotec eller Avanti.

Se till att vara påläst, så att du vet vad brunnborraren pratar om. Ett bra tips är att läsa igenom Brunnborrarhandboken som finns på http://www.avantisystem.se/. På Geotecs hemsida finns också ett forum, där man kan diskutera med representanter från Geotec http://www.geotec.se/.

När du jämför olika offerter kommer de troligtvis att skilja sig åt gällande fast pris för x antal meter och sedan ett pris per efterföljande meter. Hur djupt man måste borra är svårt att säga, men ett bra tips kan vara att kolla hur djupt omkringliggande grannar har behövt borra för att få en bra tillrinning.

Förutom konsumentvägledaren kan du också kontakta SGU för att kontrollera att en brunnsborrare sköter sig. Enligt lag är brunnsborraren nämligen skyldig att rapportera in alla borrade brunnar. Om antalet inrapporterade brunnar är lågt kan det vara läge att kontrollera företaget lite noggrannare.

Sist men inte minst, se till att få ett borrbevis utfärdat av brunnsborraren när han är färdig. Det är en värdehandling som följer fastigheten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.