Kan någon hjälpa mig med några frågor?
Ska sälja en bostadsrätt i och med en bouppteckning. För ett antal år sedan gjordes det stambyten i fastigheten, men inte i denna lägenhet pga sociala omständigheter!
Nu när den ska säljas kan bostadsrättsföreningenkräva att byte av stammar i lägenheten måste göras isamband med ägarbyte?
 
Ursäkta, men jag tycker detta låter mycket märkligt på flera sätt. Måste ödmjukt och med respekt fråga -

För det första: Hur bar man sig åt att undvika byta rörstammar för EN av lägenheterna? Samma stam betjänar väl flera lägenheter på samma våningsplan? Menar du att stammen är förberedd, men att hantverkarna inte beretts tillträde till lägenheten för att ansluta den inifrån?

För det andra: Er brf-lgh belastas väl av samma avgift som övriga medlemmars? Isåfall betalar ni för något som ni ännu inte fått nytta av. Visserligen bara en synpunkt, men det borde ligga i ert eget intresse att få nya ytskick i badrummet (vilket vanligen ingår i stambytet och avgiftshöjningen).

För det tredje: Vem har på vilken grund beslutat göra undantag för stambyte av vilka "sociala omständigheter"? Jag blir uppriktigt nyfiken, eftersom ett sådant undantag verkar stå i strid med lagens bokstav om alla medlemmars likabehandlande. Ett stambyte ska föreningen göra så hänsynsfullt, att ingen av medlemmarna kommer i kläm. Även om det fördyrar projektet i dess helhet tar kollektivet smällen. INTE individen!

 
Jag ska förtydliga vissa punkter:

Omständigheten var så att toaletten handikappsanpassades med nya ytskick och rör i golvet men anslöts till den "gamla stammen"
Kort tid därefter beslöts det att göra ett stambyte och då fick inte hantverkarna tillträde till lägenheten för att ansluta den inifrån pga av att innehavarna inte orkade detta en gång till på kort tid. Hänvisade till badrummet var nyligen renoverad.

 
Föreningen har ett intresse att hela rörsystemet blir ordentligt åtgärdat. Alltså bör styrelsen begära tillträde till lägenheten ifall de boende inte längre finns i livet.

Är lägenheten helt nyligen upprustad kan ni begära att föreningens efter stamanslutningen återlämnar badrummet med minst samma standard och skick.

Man räknar in ett åldersavdrag per år om tio eller tjugo procent. Men om grannarna fick ny badinredning utan extra avgift kan ni förstås bortse helt från detta.

Handlar det om en HSB-förening? Då bör ni kontakta någon jurist där för att få absolut klarhet i detta.
 
har föreningen framfört några sådana krav, eller är det en egen fundering du har?

I princip så har man ingen rätt att neka tillträde till lägenheten vid en renovering. Föreningen har tagit en viss risk när man accepterade att inte kunna byta stammen i den här lägenheten. Om man nu skall gå in och göra det i efterhand så blir det troligen dyrare än om det hade gjorts samtidigt som resten. Den fördyringen är faktikst tveksamt om den är OK för föreningen att ta på sig. Det innebär ju att en medlem "favoriseras" på övrigas bekostnad. Samtidigt så tror jag att föreningen inte har någon rätt att kräva ersättning för den fördyringen i efterhand från den medlem som "sluppit" ingreppet i sin lägenhet.

När jag var ordförande i en brf för många år sedan och vi stambytte så hade vi ungefär det problemet, vi fick klart för oss att om vi accepterade att en enskild medlem vägrade tillträde, oavsett hur behjärtansvärt det var, så skulle vi i styrelsen riskerat att få stå för fördyringen privat ur egen ficka. Däremot så ordnade vi med ett fåtal evakueringslägenheter som dels användes av medlemmar som inte skulle klara att bo kvar medan bygget pågick av medecinska skäl, dels för att vissa lägenheter behövde större ingrepp så att de var helt obeboeliga under arbetet (stamledningar även under vardagsrumsgolvet, och några ställen där vi genom avtal med lokalinnehavare under, bara kunde bila betong nattetid). Men vi evakuerade bara något tiotal av ca 800. Vi fick i ett fåtal fall gå in med ganska bryska metoder för att få tillträde.
 

Nja, även ledningarna från huvudstammen är föreningens ansvarsområde, och det är oftast där det börjar läcka (horisontella delar) när rören blir gamla.

 
De flesta föreningar tar stämmobeslut att rusta upp badrummens ytskick och inredning tillsammans med rörstam.  Vad som finns inne i badrummen är inre underhåll, som medlemmarna själva egentligen ska bekosta individuellt.  Men i praktiken finns det alltid ett antal hushåll som helt enkelt inte har råd (saknar pengar på banken och/eller har betalningsanmärkning).  Utan solidariskt stöd skulle därför ett antal badrum i föreningen stå utan fackmässigt ytskick och med råa betongväggar.  

Rättvisa och medkänsla kräver också att man tar hänsyn till gamla och sjukliga människors behov av trygghet, lugn och lite medmänsklighet.  Bara man vill går det oftast lätt att ordna ersättningsbostäder under de mest bökiga veckorna i varje trapphus.  

UJO´s anhöriga tycks ha varit föremål för undantagsvisa omsorger, som kollektivet övervältrar på individen att själv betala.  Alltså något av en björntjänst.  Det är möjligt att detta är oantastligt.  Men det är också tänkbart att detta är ett juridiskt case.  Lättast hade det givetvis varit att lösa problemet i förskott.  Men omöjligt är väl heller inte i efterhand.

Hellre lite sent än lite aldrig:  Har övriga medlemmar fått nya badrum ska också UJO få samma kollektiva stöd.  Om badrummet haft handikappanpassad inredning bör föreningen se till att behålla samma standard.
 
Eftersom rörstammarna inte bytades i samband med övriga i huset kan styrelsen när som helst kräva tillträde till lägenheten för att byta dessa. Givetvis ska de återställa badrummet efter byte. Det har ingen betydelse att ert byte sker långt senare.

Detta ska ju inte förhindra en försäljning från er sida. Det viktiga är att vara tydlig till mäklare (eller om ni säljer själva, till köpare) om att rörstammarna inte är bytade i er lägenhet men i övriga huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.