image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Har lämnat köksdelen och gåttt vidare till blivande badrum. Tanken är att lägga plastmatta i vårt gamla timmerhus från sekelskiftet. I denna del byggde man upp golvet med ca 12 cm på 70-talet för att rymma nya avlopp. Vi hade tänkt ta bort golvet och fylla på med lösull innan spånskivor.

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Bredvid den lerklinade trossbotten har man öppnat upp för gamla rördragningar. kolstubb eller något liknande på marken och sen direkt sågspån. Golvfiskarna ser inte ut att må så bra.

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vad ska vi göra med detta?! Hur åtgärda?! Vi har inte den största budgeten men det kanske inte är helt rätt att bara bygga igen :)
 
Ingen?

Idag har vi krypit runt i grunden. Det är ca 130 cm i söderdelen, men bara 10-20 i norra delen. Svårt att fota, men här är lite hur det ser ut. Massor av gamla vattenrör, avloppsrör samt värme. Mitt i bilden nytt inkommande vatten, samt bergvärme.

IMG_6900.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi upplevde nu grunden lite fuktigare än tidigare, samt att det luktar jordkällare. Är det sorptionsavfuktare som gäller? Vad behöver vi göra då?
 
Det är svårt att bilda sig en ordentlig uppfattning utifrån bilderna. Ser rätt rörigt ut och så en misstänkt vattenskada på bild 2 - eller? Grundläggande är ju att gå till botten med ev. skador och se om det handlar om lite sågspån som mörknar pga kondens från rören eller om det är mer omfattande. Är det fuktigt nu eller torrt osv. Att bara bygga igen större skador är verkligen fuskbygge, samtidigt ska man inte överdriva insatserna om det handlar om mindre skador.

Hur grunden ska åtgärdas behövs det mer information för att ta ställning till. Kan bero på dålig dränering, dålig hantering av dagvatten, m.m. Ökar ni isoleringstjockleken riskerar ni förvärra problemen.
 
Tack för svar.

Vi har som bild 1 visar sågspån på lerklinade brädor, som ser ut att vara täta och fina överlag. Dock när vi öppnade detta så såg vi att man byggt ner någon slags låda för ett underliggande rörsystem, bild 2. Vatten och avlopp som inte används nu. Där har man bottnat med kolstybb och sen fyllt sågspån direkt på. Eftersom det är trångt så kan vi inte se ca 1/4 del av grunden, den som ligger i nordväst och har en sluttning mot grunden. Här har vi grävt om dagvattnet sen i våras.
Isoleringen blir bättre i de nuvarande spånfacken med ny lösull, men tidigare var det alltså uppifrån sett: Plastmatta, spånskiva, mineralull, uppreglat ca 12 cm, masonit, linoleum, trägolv, spån (facken är 17-21 cm), lerklinade brädor.

Det har varit en kall och regnig sommar, och nu är det väl som fuktigast i grunden? Vi har ca 6 st kattgluggar, dock också några sprickor och mindre hål. Grunden är som ni ser på bilden rätt rörig och lägga plast känns som en utopi, eller går det?
 
Nu är jag fortfarande inte helt med på vad målet är för er. Att fixa en fuktig grund eller bygga nytt bjälklag eller både och? Men från ett byggnadsvårdsperspektiv är ju varken mineralull eller täta skikt i bjälklaget så lyckat. Bara antog mineralull iofs.

Ekofiber eller liknande är ju bättre som kan buffra fukt.

Täta skikt som plastmatta riskerar stoppa fukt i bjälklaget. Dessa äldre bjälklag bygger på att fukt ska kunna vandra nerifrån och upp.

Alltså: hygroskopisk isolering och så lite täta skikt som möjligt. I badrum är det ju dock ett måste... Isolera måttligt eftersom ett visst värmeläckage till grunden är bra för att minska fuktproblemen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.