Jag har bytt parkettgolvet i ett rum och när jag sätter tillbaka listen blir det glapp mot golvet. Huset är gammalt och golvet är inte helt plant. Hur gör man för att få en bra lösning för detta?

lister.png
 
Jag fick två tankar...
Kopiera golvet till listen med en penna och en kloss, för att sedan såga listen efter toppar och dalar.
Eller tvinga ner listen med en planka som en medhjälpare ställer sig på och du sätter fast listen.
 
Om det inte går att bända ner listen och skjuta fast den så är väl alternativen antingen att räta upp golven (flytspackla) eller lögga en penna på golvet och dra den längs med golvet så du får en linje på listen som följer golvets ojämnhet, sen gå lös med sticksågen.
Detta medför dock att samtliga lister måste sågas lika mycket i hela rummet.

Alternativt att du låter det vara som det är i några veckor och ser ifall du fortfarande kommer ihåg det sen. Ibland stirrar man aldeles för nära på listerna när man jobbar med dem att man inte får något perspektiv
 
Tack.

Att bryta upp golvet är knappast något alternativ, eftersom vi precis med stor möda lagt det. Problemet med sticksågen är just att mäta hur ska såga. Sedan är det ju väldigt lite som ska bort - det handlar om någon eller några milimeter ofta, vilket gör det svårt att såga. Samtidigt är det tillräckligt för att det ska synas. Finns det någon praktisk nackdel att det glappar, förutom att det ser fult ut?
 
Det går ju att hyvla/slipa listen också och det kan ju vara att föredra om det är så lite material som ska bort.

Nej problemet är bara estetiskt. Men det kan ju vara en kul utmaning att få det perfekt ;)
Oftast behöver man ta några steg tillbaka och titta. Eller låta det vara ett tag (så brukar man glömma det).
Hur ofta ligger du på golvet hos vänner och bekanta och inspekterar lister? ;)
 
Shit happens, samma problem som hos oss, om man är djurvän så glädjer man sig åt spindlarna som får någonstans att gömma sig och värre saker har man ju sett som sagt... ;)
 
Kör en liten fog annars och måla in den efter att den torkat.
 
  • Gilla
Fred vom Jupiter
  • Laddar…
Fogen kommer förmodligen spricka efter ett tag då golvet kommer röra/flytta på sig, men inte helt säkert.
 
Vanligt "problem" man lätt löser med en liten hyvel med kort bord. Rita på listen, om så behövs, sen är det bara att köra. Går snabbt med lite träning(y)
 
S
Det absolut bästa lösningen är att påbörja nästa projekt istället, efter ett par minuter med tankarna på annat kommer du aldrig mer tänka på den där listen :)
 
  • Gilla
Fred vom Jupiter och 2 till
  • Laddar…
Annars är en 12 mm kvartsstav ett vanligt alternativ efter renovering/golvbyte.
Den följer mkt lättare golvets konturer.
 
Ja, tyvärr. Men det brukar tyvärr inte se så snyggt ut - I allafall om du frågar mig.:)

Men handlar det bara om några millimeter så pressa ner listen och spika fast den.Tänk då på börja spika där du pressar ner den - annars blir det ofta svårare.
 
Kolla hur du kommer ha möblerna och hur mycket som kommer att synas efter möblering, man blir sedan väldigt snabbt hemmablind;)
 
Du kan ju köra golvfog i samma kulör som golvet i glipan. Den rör sig med golvet. Det bästa är nog att bara skita i det, du tittar ju aldrig i den vinkeln.
 
Latexfog, eller rikthyveln
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.