Be säljaren peka ut en dimmer som han vet fungerar, dessutom med det antal lampor du har. Jag hittar dock inte ordet "dimmable" på webbsidan... Den dimmer du länkar till ser ut att fungera på papperet, men det är ingen garanti för att den verkligen gör det. Läste väldigt hastigt, och det är oklart ifall de menar 300 W "LED-effekt" eller om de menar 300 W glödljus. I det senare fallet kommer den inte att räcka till pga startströmmen hos LED

Ett säkrare kort är att slänga de medföljande drivdonen till lamporna och använda ett eget drivdon med inbyggd dimmer. Det fungerar garanterar.

https://www.byggahus.se/forum/belysning/260144-dimmertraden-tekniken-bakom-en-lyckad-dimring.html
 
Nåt tips var jag kan hitta ett sånt drivdon med inbyggd dimmer? Länk?
 
tommib
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
fattar inte?
om jag vill koppla ihop 12 av mina lampor och styra dom med 1 dimmer vad ska jag beställa då?
kan också sätta 6 lampor och ha 2 dimmrar om det är enklare/billigare.
 
tommib
I vanlig ordning är informationen på dessa kina-LED väldigt skral. Här framgår inte ens från bilderna på drivdonet vad den levererar för ström. Den har märkningen 6*3W vilket kan misstänkas vara ett bryggkopplat RGB-drivdon.
Utan att veta vad dina armaturer vill ha för drivström är det svårt att rekommendera ett drivdon. Nu uppger visserligen wikipedia på LED-sidan att en slags industristandard för LED med hög effekt är 350mA vilket också är en siffra som känns igen från många produkter på den svenska marknaden. Det är sannolikt inte helt fel i alla fall.
Om man förutsätter 350mA kan du ta t.ex. detta drivdon: http://elbutik.se/product.html/led-driver-multi-1x25w?category_id=1268. Den klarar sex av dina armaturer så för tjugo stycken behöver du fyra drivdon.

Det andra alternativet är förstås att prova med valfri dimmer (från ett vettigt märke, typ Eljo/Schneider eller Elko) och se om det funkar. Det kan göra det. Det kan också bli kass. Det vet man inte. Därav Bos rekommendation om att höra med tillverkaren om en modell som garanterat fungerar (blir nog svårt i detta fall). Jag skulle under inga som helst omständigheter installera dimmern du länkade, eller någon annan liknande dimmer från Ebay. Det arbetet kräver behörighet och du lär få svårt att hitta en elektriker som är sugen på att skruva in en sån.

Varför läste jag wikipedias LED-sida? För att min sambo frågade sent en kväll, "hur funkar egentligen lysdioder"? Då var jag tvungen att läsa på lite för att kunna komma med ett bättre svar än, "det har med bandgap och elektronenergi att göra". :)
 
Den dimmern du länkade till i trådstarten är inte CE-märkt och därmed ej tillåten att ansluta till elnätet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.