Har köpt ett hus för några år sedan, nu har delar av parketten börjat lossna,,
Exempelvis mitt på golvet i skarven kan man pilla med nageln och få upp en liten bit av golvet, det fjädrar tillbaka när man släpper biten...

När vi köpte huset så stod det att det är ekparkett 3-stav.
Kan det verkligen vara det?
Känns som laminat, dvs att ytan på golvet som släpper från masoniten,, eller hur jag nu ska förklara det!
Lägger upp 2 bilder så kanske det är lättare att se vad det är för golv!!

Tack för hjälpen!!
 
  • image.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • image.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är säkert riktig parkett, men mycket tunn och inte stavparkett.
karnsund-wood-link-stavparkett-ek-710-2701-710x270.jpg
Hade det varit laminat, hittar ni samma trämönster på flera bitar om ni tittar noga.
 
Laminat brukar vara någon form av masonit med plastfolie. Om du får loss "pusselbitar" av trä från golvet är det lamell parkett. Lamellparkett är extra känsligt för fukt i skarvarna och där brukar man kunna se resningar av trät.
 
Tack för era svar!
Har sett att golvet ligger kloss an vägg på många ställen, misstänker att detta är en stor bidragande faktor till att det trycker i skarvarna!
 
Ser ju onekligen ut som laminat på din understa bild där man ser ursågningen, sen skriver du att det släpper från masoniten och då är det ju nästan säkert laminat.
 
Det finns även liknande golv med tunn fanerad översida, dvs inte laminat men med samma stommaterial.
 
Får med en känsla av att det är laminats..
Dvs ej ekparkett? Eller kan ekparkett även vara laminat!?
 
Jag skulle vilja säga att det är Laminat - Tittar man på bild nr 1 så har du två "plankor" mot varandra med exakt samma ådring, spegelvänd dock.
Bild 2 styrker ytterligare att det är ett laminat, man ser kärnan av MDF liknande material - Dvs, ett "foto" på trästruktur under ett lager liknande plast.

Tvärskarvar över alla tre planskor tyder på att det är ett Tarkett eller Laminat så definitivt inte Parkett - Min röst är på Laminat.

Bara att riva ut och lägga nytt och du vill ha ett fint golv är mitt tips.
 
Redigerat:
Min tanke är att riva ut det!
Innan jag gör det vill jag dock veta om det stått fel information när jag köpte huset, dvs om säljaren ska stå för detta!
Får suga på den karamellen!!
 
Varför skulle säljaren stå för det?

Att säljaren trott att det är 3-stavs ekparkett är något som du enkelt kunnat kontrollera. Kanske inte själv, men ta in kunnigt folk som lätt sett vad det var för golv. Så det är bara att plocka upp egna pengar, om du vill byta golv.
 
Ok advokaten thomas33.
Du har inte riktigt samma uppfattning som min advokat har.
Varför skriva ett prospekt om du inte ska hålla dig till fakta?
Vad vet du om hur försäljningen av fastigheten gick till och vilka avtal som skrevs?
Dela gärna med dig, du verkar har koll på läget...
 
Har du tagit detta till advokat?
Då kan jag bara inflika att det är mäklaren ansvarar för att det som anges i objektbeskrivningen är korrekta uppgifter.
 
  • Gilla
fremax och 1 till
  • Laddar…
Jocu, Du behöver inte mästra! :mad:
Om nu du har dokument där säljaren på heder och samvete lovar att det är ekparkett och ersätter dig om det inte är så, borde du också delgett oss det här på BH i din frågeställning!

Nu är jag inte advokat, men har goda kunskaper hur det fungerar med köparens upplysningsplikt vid husköp. Bara för att du inte gjorde en ordentlig besiktning och kollade det som stod i prospektet också stämde, kunde du tillsammans med besiktningsman enkelt konstatera vad det är för golv före kontraktsskrivningen. Något som din advokat borde upplysa dig om och inte få dig att tro det bara är att kontakta säljaren så fort du ser något som inte stämmer med prospektet.

En säljare behöver inte ha kunskap om alla material som finns i huset och det är kanske inte säljaren som skrivit att det är 3-stavs ekparkett, utan mäklaren som gjort en tabbe.
 
Jag har ingen anledning av att bemästra,, tyckte dock det var annorlunda skrivet av dig när du ej sitter på mer information angående köpet än vad jag angivit i texten ovan.
Jag ser inte varför du behöver ha kännedom om hur jag har köpt just denna fastighet för att hjälpa till att svara på frågan som löd; vad är detta för golv?
Jag samarbetar med en advokat då jag köper och säljer fastigheter, denna fastighet är annorlunda då det är ett par som hyr huset, jag har själv ej varit där. Kunden som hyr fastigheten upptäckte "oroligheter" angående golvet. Där av min fråga till er specialister!
Säljaren borde ha kunska om vad för golv som lagts in då det var hen själv som gjorde det.
 
Parkettgolv kan vara allt från fanér till massiva stavar. Den enklaste tunna ekparketten säljs för ca 150 kr/m2, dvs ungefär lika dyrt som ett laminatgolv. Livslängden på de tunnare golven beror givetvis på slitaget, men efter 15-20 år är de troligtvis redo för ett byte. Säg att avskrivningstiden är 15 år. Vad är värdet vi talar om här?

TS vet inte själv om det är laminat eller parkett och ingen på BH kan avgöra det utifrån bilderna.

Finns någon praktisk eller estetisk betydelse om det är laminat eller fanérparkett?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.