Hej!

Vi ska flytta en innervägg 40 cm, och oturligt nog går det en hel del el i denna vägg. Matningen kommer via takbjälklaget ner i väggen till en kopplingsdosa och sen vidare upp i taket.

Där elen kommer "in" i väggen ska vi bygga garderob, hur löser man bäst de ca 40 cm som FK-kablarna kommer att vara exponerade innan de går in i den nya väggen.

Där elen går vidare upp i bjälklaget kommer vara helt öppet när väggen flyttas, finns det något annat sätt än att på övervåningen ta upp parketten, såga upp golvspånet och dra om det helt och hållet?

En liten flytt av en vägg för att få plats med fulldjupsgarderob i entrén blev helt plötsligt hur jobbig som helst...

Hur hade en riktig elektriker gjort detta? Flytta väggen går förmodligen ganska enkelt med en rejäl tigersåg.

/S
 
Beroende övriga dosplaceringar kan ombyggden ske på en mängd olika sätt. En variant är att byta fk till en kabel typ EKK eller ekrk ( ekrk skall avmantlas strax innanför rörutloppet). Då har man en kabel som är godkänd för öppen förläggning. Alternativet kan vara en kulodosa vid rörutloppet i taket o.s.v.

Är det bara en strömbrytare som finns på väggen kan ersätta den med en trådlös "strömbrytarpuck" och koppla om lite.
 
Redigerat:
tommib
Man kan ju också tänka sig att skarva rören. Om det går att riva väggen utan att skada de befintliga rören allt för mycket kan man öppna upp taket på bottenvåningen, klippa av rören och skarva på nya rör eller slang som man drar i taket till väggens nya placering. Det gäller att man kan fästa det hela ordentligt så det blir nog till att såga upp en del tak men samtidigt kanske det inte gör så mycket om det ändå ska vara garderober där.

Vad består bjälklaget av?
 
  • Gilla
Tobbe_3
  • Laddar…
Vad har du ovanför taket? Vind eller övervåning? Är det en vind kanske det går att dra om rören, flytta dosor och komma ner i den nya väggen.
 
Det behövs även bilder på befintlig lösning t.ex öppna dosor samt brytare och vägguttag.
 
tommib
Det här är ju överlag ett ganska klurigt problem som man nästan måste vara på plats för. Jag hade försökt riva väggen försiktigt och se vad som kan dras vart, men jag hempular ju friskt också....

Det kanske finns en annan lösning, som att mata den nya väggen från något annat håll. Det beror helt på vad för slags elinstallationer som sitter i den befintliga väggen.
 
Hej och tack för svaren!

Jag har bett en elektrikerkompis komma och titta lite, och han tyckte det enklaste är att öppna upp golvbjälklaget från övervåningen och där dra om slangarna från den gamla väggen till den nya. Då kan vi även sätta in spottar i hallen, något som vi länge har drömt om. Det är bara att ta bort lister, parkett och sen med en sänksåg/cirkelsåg såga upp golvspånet och sen ligger slangen där i isoleringen någonstans enligt honom.

Det sitter en hel del grejor i denna väggen

* matning till belysning hall, vadagsrum

* golvvärme hall

* ringledning dörrklocka hall.

Pust! Om bara den ?&¤%%¤"# arkitekten hade gjort hallen 20 cm bredare för att få plats med en standardgarderob från början. Man blir sååå trött på sånt när man ska behöva in och gå loss på innerväggar för att få det praktiskt och snyggt! Trodde sånt var arkitekters jobb.

/S
 
Vilket rum blir mindre efter väggflytten? Det kan finnas något minmimått i någon byggatandard som har gjort att arkitekten har valt den lösningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.