Vi håller på att totolrenovera vårt kök i en äldre villa på landet och försöker nu bestämma vilket golv vi ska ha. Undergolvet kommer att bli 22mm golvspånskiva. Vi gillar riktiga brädgolv, och lade in ett furugolv själva i vardagsrummet för snart 10 års sedan vilket vi är mycket nöjda med. Inser dock att det är alldeles för känsligt för att ha i kök och har tänkt oss massiv ek den här gången. Vi har fastnat för ett från Dalafloda, 14x114mm, fallande längder (1380-1973mm) som är vaxat och verkar mycket stryktåligt av de provbitar vi beställt. Dock är byggaren inte pigg på att lägga in detta. Han har aldrig lagt in golv av massiv ek innnan, oroar sig över kvalitén på golvet: risk för problem med skeva brädor, kan spricka när man skruvar, rörelser med tiden, pussligt att få till skarvarna när det är fallande längder etc. Han ber oss att tänka över detta ordentligt och rekommenderar istället ekparkett t.ex. från Kährs istället. Det är lätt att lägga, har jämn kvalitet och riskerar inte att röra sig eller spricka, och har egentligen inga nackdelar jämfört med plankgolvet. Det går att slipa lika många gånger som brädgolvet, kan fås med samma utseende och ytbehandling etc.

Förstår absolut hans poäng, men vi tycker ändå mycket bättre om känslan i det massiva golvet. Vi har svårt att ge oss på den punkten och lutar ändå åt att att lägga in det. Hittar vi ingen som vill lägga in det funderar vi till och med på att lägga in det själva. Förstår att det kommer att vara mer jobb än furugolvet vi lade i vardagsrummet eftersom det är så mycket hårdare. Men vi skulle hemskt gärna vilja höra om det är det någon som har erfarenhet av detta eller liknande golv som kan berätta om hur besvärligt det egentligen är? Är vi bara dumt envisa som inte släpper detta och tar ett parkettgolv istället?
 
Ta in en riktig golvläggare som är bra på massivt golv är mitt tips
 
  • Gilla
parom
  • Laddar…
Tack för tipset, vi ska försöka hitta någon golvläggare med erfarenhet av detta. Byggaren har också hört sig för på sitt håll efter att vi önskat lägga in detta, golv och fått höra att golvläggare inte tyckt det var bra. Han fick även höra att vaxat golv i kök var dåligt när det kommer till fläckar etc. Det är inte vad vi själva har upplevt (har ett vaxat golv i ett annat golv som vi tycker är väldigt lätt att hålla rent). En annan sak som bekymrar honom är att det ska skruvas fast golvspånskivan. Direkt i reglarna hade varit bättre, men han vill lägga ett undergolv av flera andra anledningar.

Så det är mycket hörsägen vi har att gå på just nu, så vi är tacksamma för allt som ni som faktiskt lagt in detta eller liknande golv kan dela med er av.
 
Redigerat:
Massivt golv ger ett utseende och känsla som via översiger klick-golv. Stå på er!
 
Undergolv eller inte beror på Cc och golvets tjocklek
 
Det blir nytt bjälkslag och cc-avstånd blir max 60. Egentligen hade vi tänkt ett tjockare golv som kunde läggas direkt på bjälkarna, men han vill ändå lägga ett undergolv först, dels för att det blir smidigare arbete (slipper täcka vid rivning och bygge), nya innerväggar ska upp som han inte tycker ska stå på golvbrädorna, och för att vi önskar klinkers i en del av rummet (framför vedspis). Så sista golvet kommer att läggas in efter att köksinredningen är på plats. Så med den utgångspunkten tittar vi på tunnare golv för att inte bygga på för mycket.
 
Vi lade 20mm massivt furu limmat på undergolv (plywood på betong).
 
S
hittar du ett bärande parkett golv funkar så.
annars är rekommenderat att ha ett undergolv först.
har lagt ett massivt ekgolv för att det inte finns
 
Några glas under västen när du skrev det där va? :D
 
S
AndersMalmgren skrev:
Några glas under västen när du skrev det där va? :D
dyxletriker
 
Vi har ett massivt ekgolv i köket och jag kan säga att er snickare har rätt oroa sig över skeva brädor samt att de behöver förborras för att undvika sprickor. Vi har 160 x 21 brädor och vissa skeva brädor fick jag räta upp vid monteringen, men vi är väldigt nöjda med golvet. Mycket trevligare träkänsla än lamellgolv.

Fördelen med massiva golv är att det går att göra mycket snyggare passningar än med lamell. T.ex kan ni göra en fris runt kakeldelen.

En normal händig golvläggare måste kunna lägga ett massivt trägolv.
 
SBH skrev:
dyxletriker
Ah, sorry
 
arneri68 skrev:
En normal händig golvläggare måste kunna lägga ett massivt trägolv.
Kan man verkligen kalla sig golvläggare om man inte fixar det?
 
  • Gilla
kallun
  • Laddar…
S
AndersMalmgren skrev:
Kan man verkligen kalla sig golvläggare om man inte fixar det?
nja. golvläggar inriktad på ikea golv? (y)
 
Ska det vara spontat eller med raka kanter?
Ett alternativ som jag körde en gång med är att använder klinkers där belastning är som störst (framför köksbänken, runt spisen, vid ingången) och resten med ett annat träslag.

Tänkte ni synliga skruvar? Val av skruvar är svårt, finns några trådar här.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.