Tjena. Testar skriva här... Flyttar min ventilations kabel från köket in till tvättstugan för att köket håller på att göras om. Tänkte bara kolla.. i tvättstugan har jag en kopplingsdosa där jag har dragit ett rör ifrån ner till strömbrytaren för ventilationen samt ett rör från strömbrytaren till själva ventilations "motorn" som är placerad uppe i kattvinden. från motorn kommer det nu 2 fas kablar och tänkte bara kolla lite snabbt... i detta fall så måste kopplingsdosan i tvättstugan vara framdragen med 2 säkringar? En elektriker kommer få koppla in sakerna men tänkte så det inte blir någon extra rördragning eller något liknande... håller på att montera gips nämligen.
 
Är det verkligen en tvåfas ventillation? Det kan också vara trådar för styrning halv/helfart osv.

Var var den inkopplad i köket? Ofta i spiskåpan, som kan innehålla både varvtalsstyrning och styrning av forceringsspjäll osv.
 
tommib
Hur vet du att det är två faskablar? Färgen? Den kan du aldrig lita på.

Kolla manualen till motorn/fläkten så får du veta vad trådarna gör.
 
Vad är det för tillverkare och modell på fläkten?
Hör fläkten ihop med spiskåpan?
 
Hur var det kopplat i köket innan?
 
Det är en brun, svart, blå och gul kabel. Den va kopplad till en strömbrytar "ratt" som msn kunde sätta på 0, 1 och 2 läge på.
 
Rome skrev:
Det är en brun, svart, blå och gul kabel. Den va kopplad till en strömbrytar "ratt" som msn kunde sätta på 0, 1 och 2 läge på.
Enfas fläkt med två hastigheter?

En fläktmotor är antingen enfas eller trefas.
 
Motorn är ofta en enfas asynkronmotor. Men motorn har två faser varav den ena fasen skapas av en kondensotor placerad i motorns närhet.
Varvtalsregleringen består ofta av en transformator eller en elektronisk regulator av dimmertyp. Den reglering är en ganska dålig lösning för motortypen. Men den funkar ihop med fläktar på små effekter.
 
Redigerat:
  • Gilla
Rockit
  • Laddar…
Rome skrev:
Det är en brun, svart, blå och gul kabel. Den va kopplad till en strömbrytar "ratt" som msn kunde sätta på 0, 1 och 2 läge på.
Men med denna kunkap, var kommer det in att här skulle vara två matande faser?
 
Redigerat:
Kablarna går upp till ett uttag i kattvinden där stickkontakten till ventilationen sitter. det som är inkopplat i uttaget är 4 kablar.. Tänkte bara lite snabbt att det va 2 faser, 1 nolla och 1 jord.
 
Motortypen har alltid tre ledningar + skyddsjord. Men utanför apparatsystemet fläkten , betongblandaren m.m. är det endast två ledningar + skyddsjord. Någonstans i kapslingen ligger det en kondensator på t.ex. 5 - 100 uF som skapar en " hjälpfas" som fasförskjuten jämfört med huvudfasen.

Genom att kasta om hjälpfas och huvudfas kan man reversera motorn i dom flesta fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.