Hallå,

Vi sådde förra veckan gräs på en liten del av vår tomt som varit uppgrävd. Pga kraftiga regn har en del frön och jord flyttats och sjunkit. Det har börjat komma upp gräs lite fläckvis, så min fråga är nu om vi kan strö ut mer frön och lägga på ett tunt lager jord utan att förstöra det gräs som redan kommit upp?
 
Ja, det är klart att ni kan.

Men det är inte alls säkert att det är nödvändigt? Att det kommer gräs redan efter en vecka måste väl anses som relativt ovanligt? För mig tog det minst 3 veckor innan de första stråna började gro och det var enligt uppgift fullt normalt.

Att det skulle komma upp mer gräs utöver det som redan kommit är således ganska sannolikt. Ni skulle alltså kunna avvakta någon vecka för att se varåt det barkar?

Men ni kommer å andra sidan inte att förstöra gräsmattan för generationer framåt om ni strör ut lite extra jord och gräsfrö. Den enda "negativa" effekten på kort sikt skulle möjligtvis bli en fläck med väldigt tät gräsväxt. Detta jämnar dock ut sig efter en säsong eller två.
 
Håller med eviljava ovan.

I de flesta fröblandningar är det både rajgräs, ängsgröe och rödsvingel som alla har olika grotid. Rajgräs brukar gro efter en vecka, ängsgröe 7-14 dagar och rödsvingel först efter cirka 21 dagar.

Det är nog bättre att vänta ett par veckor tills gräset tagit sig ordentligt och du ser var de kala fläcka visar sig.
När du har lite mer gräs är det också lättare att hålla jorden fuktig och de nya fröna sköljer inte iväg lika lätt när det regnar.
 
Du kan lika gärna låta det va för har det vart uppgrävt kommer det ändå sjunka framöver och behöva fyllas på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.