Som rubriken lyder.. Är detta något man behöver göra?

Är endast en vägg som berörs av frågeställningen egentligen, övriga tre väggar är antingen "inbyggda" av garage, toalettutbyggnad eller entré.

Så söderväggen är den enda som är orörd så att säga. Idag är det grus intill väggen, men vi känner att vi skulle vilja lägga singel, rent pga det estetiska.
Frågan är så om det är lönt/värt att gräva hela källarens djup och göra om dräneringen med platonmatta, dräneringsrör etc.

Grunden är gjuten från -28 och det är inte några större problem med väggarna. Lite lite svart längst ner samt lite saltutfällning där oljetanken tidigare stod., men vi har nu installerat värmepump i källare samt använder avfuktare i tvättstugan så det har inte förändrats på året nu.

Hur hade ni gjort?

Tillägg: Luftfuktigheten i källaren ligger idag på 57%.
 
Redigerat:
Det svarta på väggen; vad är det? Är det mögel? Eller tjära, som man använt på väggarna för att hålla fukten ute?
Nu när du har en värmepump har du ingen värmepanna som alstrar värme i källaren och håller den torr. Har du tur klarar du dig ett tag. Har du otur kommer fukten som ett brev på posten. Jag hade nog dränerat, för att vara på den säkra sidan.
 
Vet inte riktigt vad det svarta är. Sitter precis nere vid golvet.
I samband med att vi installerade en värmepump satte vi in en luft-pump i pannrummet så där är ständigt blås....
 
Källaren är inte stor, ca 60kvm fördelat på 3 rum och och hall. Luftpumpen sitter i pannrummet, längst in i källaren, och blåser genom pannrummet mot rum 2.
I tredje rummet sitter ett stort element samt avfuktare (tvättstuga).... En "riktig" råkällare utan några som helst organiska material - förutom en gammal potatiskällare...

Ska tilläggas att pannrummet och rum 2 ligger i fil bakom den aktuella ytterväggen.
 
Så länge det inte luktar fukt eller mögel så är det säkert ok. Luftcirkulation och någon form av värmekälla samt luftavfuktaren kommer hjälpa till att hålla en ok miljö. Håll lite koll så klarar du dig säkert några år.
 
11787278_10153568551912948_2009090432_n.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
11805934_10153568551782948_1459936932_n.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Första bilden är en ljusblå målad vägg och helt obehandlat golv.
Bild två är bakom där oljetanken förr stod.
I det rummet luktar det inget konstigt. Har klädförvaring där och de är fräscha när man tar upp dem. Men som sagt, luft-blåsen är inställd på 24 grader
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.