Tack. Jag hade själv väldigt mycket funderingar om hur olika detaljer skulle lösas innan jag satte igång och hade ibland svårt att hitta konkreta svar. Antar att det kan vara fler än jag som känner likadant...
Därmed inte sagt att detta är rätt sätt att göra, men det är ett sätt...
Tiden får väl avgöra om det även är rätt... :)
 
När första bjälklaget var på plats kunde vi fortsätta med nästa "sektion" av bärlina/bjälklag. Den skulle dock gå hela vägen fram till betongtrappan och där var ett trappsteg i vägen. Med hjälp av den gamla storsläggan, en huggmejsel och en del svett så fick vi till slut sista ordet i den fighten...

DSC_0249.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
När trappsteget var borta kunde vi fortsätta med den andra sektionen på samma sätt som vi gjorde den första. I sista stund tog vi dock ett lite förhastat beslut att ersätta upplagspunkten längst ut i ena hörnan med en plint. Tanken var att "hålla denna friliggande delen på plats lite bättre". Så här i efterhand så kan jag känna att det var ett rätt onödigt drag som dessutom gav en delvis synlig plint. Det hade nog inte gått att rubba denna del av däcket ändå när all trall var på plats. Nåja, nu sitter den där och jag har nästan vant mig av med att tänka på den... :surprised:

DSC_0256.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Den yttersta bjälklagsregeln skruvade vi utanpå bärlinorna så den täckte båda sektionerna. Vi satte dessutom en extra regel + lite kortlingar (cc60) lite innanför som stöd för den fris vi planerade på trallen.

263s.jpg.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så var alltså första halvan av stommen färdig och redo för lite trall

DSC_0265.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi valde att gå vidare direkt med tralläggning på denna halva del av trädäcket innan vi gjorde stommen till resten. Vi gjorde denna halva under en långhelg i maj och sen skulle stugan användas några veckor innan vi skulle ha tid och möjlighet att bygga andra halvan. Vi tyckte därför att det var bättre att ha ett helfärdigt halvt däck än ett halvfärdigt helt däck under denna period...
Tralläggningen med 28x120-trall gick i ett rasande tempo för att hinna färdigt innan helgen tog slut. Jag har därför inte så mycket bilder från själva arbetet. Några småsaker kanske ändå kan nämnas:
- Vår trall var rejält blöt (nytryckt antar jag?) och vi la den därför kant i kant utan glipa.
- Vi valde att lägga frisen sist och börja med "den inre" trallen, men vi la ett par tillfälliga brädor på plats preliminärt för att "simulera" frisen så vi visste var vi skulle börja.
- Vi sköt ut den yttersta frisbrädan motsvarande en tralltjocklek utanför kanten (bärlinan) på den längsgående sidan så vi senare kunde "klä in" bärlinan med vanliga trallbrädor.
- Vi la all den inre trallen med början från ena sidan där vi hade en tillfällig frisbräda skruvad som "mothåll". I andra änden var vi inte särskilt exakta i ändkapningen utan mätte istället av i efterhand och sågade jämnt med en cirkelsåg.
- Vi försökte sprida ut skarvarna så gott det gick.
- Vi mätte av och markerade avstånd med ca 50 cm mellanrum längs ett antal av golvbjälkarna innan vi började läggningen. Med hjälp av dessa markeringar kunde vi ha koll på att vi inte drog iväg i ena eller andra änden så att det skulle bli snett i slutänden. Vid ett par tillfällen tyckte vi att det började bära iväg lite och körde då med en liten spik som mellanlägg där det behövdes för att få det rakt igen.

På bilden nedan har vi bara frisen kvar...

DSC_0266.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Och så var den första halvan av däcket klar. Det som saknas är inklädningen på sidan, men däcket är ju fullt brukbart ändå... :)

DSC_0268.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
magram63 och 3 till
  • Laddar…
Andra halvan av däcket gjordes några veckor senare, i början på juli. Vi fortsatte helt enkelt att bygga i andra riktningen. Här skulle resterande två bärlinor stå på plintar för att förhoppningsvis bära uterummet i framtiden. Med halva däcket redan på plats var det ganska lätt att mäta upp var resterande plintar skulle stå och sen var det bara att börja gräva. När plintarna var nere fortsatte vi med montering av bärlina och bjälklag på samma sätt som tidigare. Nedan är nästa sektion på plats med de första golvbjälkarna monterade.

DSC_0358.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Vid en av upplagspunkterna för den bakre bärlinan kom vi ner till berg innan vi var djupt nog för att sätta i plinten. Där fick vi vara lite kreativa. två trädgårdsplattor och ett gammalt lecablock visade sig ge rätt höjd...

DSC_0371.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Med samtliga bärlinor och bjälklag på plats var det bara att köra vidare med tralläggning igen. På denna del gjorde vi ingen fris pga det tänkta uterummet. Efter några timmar på knä med skruvdragaren i hand var det så äntligen klart. På bilden har vi även klätt in bärlinan längs grusgången med ett par rader trall.

DSC_0436.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


(ber om ursäkt för slangen, svärmors nyplanterade rhododendronbuskar behövde vatten...)
Nyansskillnaden mellan den första och den andra delen av däcket är inte en synvilla. Så mycket blektes trallen på de få veckor den första trallen satt monterad medan övrig trall låg kvar i högen. Nu ytterligare några veckor senare ser man knappt skillnad på de två delarna längre.
En del pyssel återstår så klart. Tex att fixa till marken utanför däcket och ev få dit något trappsteg ner (beror lite på vilken höjd det blir på underlaget när vi gör iordning det), men det får bli en senare fråga. Gången fram till huset behöver ju också moderniseras något. Åsså var det det där uterummet då... :)
 
Redigerat:
Lite extramaterial får jag också bjuda på...
Tanken från början var att höjden på däcket skulle vara sån att det skulle vara några cm avstånd mellan trallen och fasaden. När allt var på plats visade det sig att det blev knappt en cm... :surprised: Nåja det fick ju plats i alla fall... Planen är att sätta någon form av dropplåt på nedre delen av fasaden för att minska ev. fuktbelastning på den nedre panelbrädan.

DSC_0494.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Förresten: Notera även gliporna i trallen. Denna trall sattes alltså helt tätt utan glipa endast några veckor tidigare. Det torkar snabbt i sommarvädret...
 
Redigerat:
Ett stuprör gick tidigare rakt ner där trädäcket skulle ligga, det kapade vi innan vi började bygga utan att ha någon riktig plan för hur det skulle lösas.

DSC_0488.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


När vi grävde lite vid dräneringsröret som tog hand om vattnet från stupröret så visade det sig att det var skarvat precis runt hörnet. Vi tog därför helt enkelt bort den sista skarvbiten och satte rörböjen där istället

DSC_0490.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Därefter var det bara att köpa några nya stuprörsbitar och dra ner röret på andra sidan husknuten istället.

DSC_0498.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den gula randen på husväggen kommer från infästningen av den gamla "kulissväggen" som tidigare satt där. Det får vi väl också skrapa till och måla över vid tillfälle. Det är ju på baksidan av huset där man knappt aldrig är...
 
Redigerat:
Bilderna i de två senaste inläggen syns inte för mig.......
 
Det ser trevligt ut, bra gjort efter förutsättningarna.
Jag har aldrig använt mig av färdiga plintar, jag gjuter i rör på plats, det vore intressant om du kunde ge lite feedback på om trädäcket rört sig under vintern.
Mitt råd är att inte bygga något uterum ännu på den delen av "däcket" som plintarna är, vänta ett tag med det och se om det reser sig i någon plint, det är synd om uterummet sätter sig!
Om det rest sig vid någon plint så finns det ganska enkla sätt att lösa det, det hoppas vi inte på men om det gör det så skriv så får du lite tips.
Kommer följa denna tråd, snyggt jobbat!
 
@roli: Hmm, konstigt, bilderna syns hos mig, både på datorn och i byggahusappen på androidluren.

@Pagno: Något uterum blir det inte under denna säsong (orkar inte mer nu... :D ) och det är nog egentligen bara bra, precis som du säger, att låta det gå en vinter och se vad som händer. Det har ju stått ett gammalt uterum på ungefär motsvarande yta tidigare som verkar ha klarat sig i många år utan några synbara problem, så vi hoppas på det bästa.
Har man tillgång till betongblandare etc så är det nog bra att gjuta själv, då kan man ju anpassa mer hur man vill ha det. Hoppas plintarna räcker i vårt fall. Stugan ligger i Blekinge där det sällan är riktigt djup tjäle, men visst, ibland smäller det ju till här också...
Ska försöka komma ihåg att återkoppla efter vintern.
 
  • Gilla
Pagno
  • Laddar…
Hej, väldigt bra genomgång hur man bygger en altan. Har börjat skissa på en altan som projekt till nästa år och denna tråden har gett en hel del inspiration, så tack för det.

Det lutar åt att köra på plattor på mark då vi är lite (läs: mycket) begränsade höjdmässigt. På ca 90% av ytan där altanen ska byggas på ligger det idag gamla, halvruttna, trallrutor som legat där mycket länge. Under trallrutorna är det sand (samt brädor som trallen vilar på), har bara grävt lite med planteringsspade så vet inte riktigt hur djupt det är med sand. Jag funderar lite på om det är bäst att gräva ut och göra om grundarbetet men det känns lite overkill, borde funka med att padda sanden och lägga ut stenar? för inte är det ett alternativ att lägga virket direkt på sanden (NTR-A)? Kanske skulle gjort en egen tråd men kör här då jag redan börjat skriva :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.