Hej!

Vi har tidigare byggt ett litet sommarhus i lösvirke på 27 m2, med stående panel (vanligt litet falurött torp alltså). Nu tänker vi bygga en friggebod som kompletterar vårt bostadshus, som har liggande panel. Hur ska man tänka när man ska ha liggande panel på huset i stället för stående?

Förra gången hade vi stående 120-mm-reglar, sedan vindpapp, sedan liggreglar på 28 eller 34 mm för att skapa en luftspalt och till sist den stående läkten. Om nu panelen ska vara liggande, lägger man på "ståreglar" då utanpå liggreglarna? Annars finns väl inget att sätta fast panelen i?

Tacksam för svar!

Petter
 
Sätt vindpapp/duk på de stående reglarna precis som förra gången, sen sätter du spikläkt 22-28mm stående utanpå reglarna/vindduken.
 
  • Gilla
camelot
  • Laddar…
Jamen JAHA! :)

Det var ju inte så konstigt när man tänker efter! :)

Tack!
 
L
Lånar tråden lite. Kan man använda glespanel 28x70 som spikläkt? Jag ska ha stående panel på boden.
 
Det kan man väll ha. Men varför inte använda läkt typ 25x48?
 
28x70 är bättre när det är liggande panel.
Den måste ofta skarvas och då är det trevligt med lite extra bredd på spikregeln.
 
  • Gilla
Lolight
  • Laddar…
en fråga, om man ska köra liggande, inte risk att läkten spricker?

edit: mena du inte 70mm på stående inte liggande?
 
Tips ja fick av en snickare vid liggande panel, är att vid nedersta spikläkten, drar man ett par strängar med sågen, för att luften ska cirkulera och torka ur virket fortare, samtidigt som de är för smalt för att möss o annan ohyra ska ta sig in
 
  • Gilla
mackan78 och 1 till
  • Laddar…
buspojken skrev:
Tips ja fick av en snickare vid liggande panel, är att vid nedersta spikläkten, drar man ett par strängar med sågen, för att luften ska cirkulera och torka ur virket fortare, samtidigt som de är för smalt för att möss o annan ohyra ska ta sig in
Hur menar du, såga i vad, i spikläkten?

Spikläkten (ja, jag har 28x70 glespanel) är ju stående, och hindrar ingen ventilation bakom panelen.
Men man bör ha musband i nederkant för att slippa smågnagarna.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
musband?
 
Ni har naturligtvis rätt, ja som tänkte knas
 
Montera ströläkt utanpå stomme/vindy. Då får du ca 10mm luftspalt vilket är tillräckligt. Panelen förborrar du och skarvar på stomregel....om du behöver ändskarva din panel. Finns ju viss panel med ändspont.

Se till att luftspalten är öppen uppåt, likaså nedåt....och det är där muslisten ska användas. Färdig list är smidig att montera men förslaget om "spårad" läkt funkar faktiskt. Sätt bitar av ströläkt på syllen och lämna ca 2-3mm springa. 5-6 stycken mellan varje c/c 600.

Lycka till/Nils82
 
Jag brukar sätta en liggande gles längs syllen, sen ställer jag resten av glesen på den.
Tar handklingan och ställer djupet på ca 20-22 mm och gör 5-6 snitt mellan vaje gles. Blir bra luftning och varken möss, rådjur eller småbarn tar sig in.
 
  • Gilla
RSRC och 2 till
  • Laddar…
Är nog bra. Undrar emellertid om det behövs. Har du liggande panel på stående 45*45 läkt och dessutom lägger läkt på tvären längs med (som en syll) så räcker det nog ändå - trots stängt nere. Syftet är ju bara att kunna torka ut ev kondens eller inträngande vatten
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.