H
Håller på att renovera vårat vardagsrum. Kom på mitt i golvläggningen att vi ville ha en kamin i hörnet. Därmed gjorde vi så och lät ett hörn vara tomt. Under ligger just nu en plastmatta och ovanpå det massivt furugolv (27mm högt+lite foam).

(Frågor gällande det byggtekniska med massivt furugolv på betong/plastmatta lämnar vi, har ni frågor så skicka meddelande).

Som sagt så ligger det idag plastmatta direkt på betong (isolerad betong). Tanken är som sagt att lägga någon form av klinkers/sten i detta hörn på cirka 1.2x1.2m. Hur hade ni löst det?

riva upp plastmattan och flytspackla? lägga en spånskiva bara och fix på det?

Tanken är som sagt att få klinkers i samma höjd som golvet.

Alla tips mottages! :)
 
  • 20150720_221417.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Hm. Från Boverkets byggregler (min fetstil):

"Eldstadsplan bör bestå av minst 50 mm betong, tegel e.d. Vid mindre, slutna eldstäder bör eldstadsplanet anordnas intill ett avstånd av minst 0,3 meter framför eldstaden och till minst 0,1 meter på vardera sidan om eldstaden. För kakelugnar kan utsträckningen i sidled dock begränsas till eldstadsöppningens bredd med minst 0,2 meter tillägg på vardera sidan om öppningen. För öppna eldstäder bör eldstadsplanet anordnas så, att det horisontella avståndet från eldhärdens centrum till oskyddat brännbart golv är minst 1,0 meter. Om eldstadsbotten ligger högre än 0,4 meter över golvet, bör avståndet ökas med hälften av det överskjutande höjdmåttet. Eldstadsplan för lokaleldstad i bostadsrum kan bestå av 0,7 mm stålplåt. För sådan del av ett eldstadsplan som ligger under eldstaden får plåt dock endast användas, om det finns ett minst 50 mm fritt, luftat utrymme mellan eldstaden och eldstadsplanet och om temperaturförhållandena i övrigt tillåter, se 5:41. (BFS 2002:19)"

Känns som om standard är en lite tjockare 50 mm lösning, dvs riva upp plastmattan och flytspackla.
 
H
Ja, det är definitivt 50mm betong under denna plastmatta. Så flytspackel är då kanske en bra tanke.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.