Hej,

Har sökt runt på det här ämnet och det finns hur mycket som helst, till och med provat de där DIAlux programmet men fick det inte att fungera.

Skulle behöva få uträkna Lux i ett rum som är 22m2

Lamporna är antingen en 22w LED plafond med lumen på 3300 eller en 15w med 2200.
Höjden på rummet är 2,8m och det skulle behöva vara minst 300lux i rummet.

Hur många lampor behöver jag, finns det någon som är snabb på räkna ut sånt här?

Mvh,

Micke
 
Lux är lumen per kvm. Så rent krasst betyder ett önskemål på 300 lux i ett rum på 22 m2 att du behöver ljuskällor som totalt ger 22 x 300 = 6600 lumen. MEN i praktiken är det inte riktigt så enkelt eftersom den beräkningen förutsätter ett oändligt antal små, perfekt fördelade ljuskällor med för rummet perfekt ljusspridning. Ska man räkna ordentligt på detta behöver man dels veta spridningsvinkeln på de föreslagna lamporna och dels bestämma sig för om de önskade 300 lux är på det mörkaste eller ljusaste stället i rummet, eller kanske i genomsnitt. (Det påverkar också lite grand om det är golvnivå eller t.ex. skrivbordsnivå som ska uppnå en viss luxmängd.)

Ett annat sätt att angripa problemet är om du har en magkänsla för hur många klassiska 60W-glödlampor du hade valt att sätta i samma rum för att få den belysning du önskar. Varje sådan lampa motsvarar ca 700 lumen. Men tänk då på att man förr oftast hade lägre krav/förväntan på belysningsnivå än man har idag, dvs för 20 år sedan hade du kanske varit nöjd med 4 st 60W-lampor i rummet (2800 lumen) men det lär du inte bli nöjd med nuförtiden.
 
  • Gilla
Christoffer L
  • Laddar…
Att använda DIALux är väldigt enkelt, förutsatt att det finns ljusdatafiler till armaturerna.
Om du vill kan jag köra det i DIALux åt dig.

Vad är det för armaturer du tänkt dig?
Färg på väggar, tak och golv? Reflexionsgrad?
Mått på rummet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.