Nu är frågan om man ska ta en byggkonsult eller en sprängare att kika på tomten man är intresserad av? ???
Tomten är ju till största del bergstomt, med lite träd på. Så frågan är vem som bäst kan bedöma hur mycket markarbetet (förarbete inför grundläggningen) och grundläggningen går på? Och var man bäst placerar ett ev hus?

Någon som kan bistå med synpunkter? :-*
 
Hemmakatten
Det beror ju helt och hållet på vilken typ att hus ni tänker bygga. !,1½,2-plan eller souterräng. Grunden kan ju också variera med hustypen, platta, torpargrund eller plintar.
Min personliga åsikt är att man skall göra så lite ingrepp i naturen som möjligt, framförallt om man har en vacker bergstomt. Dvs. ingen eller så lite sprängning som möjligt. Har man en sådan tomt som ni tittar på (till skillnad mot en plan trädgårdstomt) är det än mer viktigt att anpassa huset till tomten och inte tvärtom.
Tycker ni att detta är tomten med stort T, så köp den!! Därefter får ni tid att gå och fundera på var huset bäst kan placeras, var vägar och stigar och trappor kan placeras osv. Och slutligen vilket slags hustyp som passar bäst.
 
Har nu varit ute med TH och deras markentreprenör (som har hand om allt mark- och grundarbete inkl sprängning). Ska få offert nästa vecka, men det lät optimistiskt iaf. :D

Vi hittade en väldigt fin platå på berget där huset skulle passa in perfekt, blir lite närmare ena tomtgränsen (grannfastigheten är dock belägen på en lägre nivå) och en bit upp på tomten - men det är verkligen en perfekt plats att placera huset som också innebär mindre sprängning, behöver bara mura 1 vägg, resten av huset blir i trä (billigare och snyggare) och då förändrar vi också tomtens natur minimalt.

Däremot behövs det troligtvis läggas ned mer pengar (sprängning och fyllning) för vägen än vad vi kalkylerat med.

Någon som har erfarenhet av att anlägga väg (asfalterad) på en bergstomt som har rätt kraftig nivåskillnad längst ned på tomten? ???
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.