Här är något jag inte förstår!

Ena dagen måste vi "importera" fler medborgare till landet, för barnafödandet är för litet och befolkningen krymper.
Andra dagen har vi en alarmerande bostadsbrist och vi behöver hundratusentals fler bostäder.

Vad är det som händer egentligen :eek:
 
  • Gilla
Joak och 2 till
  • Laddar…
Det är inte så svårt att förstå. Hade vi inte invandringen så skulle befolkningen minska, vi skulle dessutom ha en väldigt ofördelaktig befolknings-"pyramid", med en stor krona av äldre och en smal stam av arbetsföra över den bredare roten av barn. Eftersom invandrarna är till stor del arbetsföra och äldre barn förbättrar de den statistiken.

Problemet uppstår i och med att jobben finns i storstäderna, det är också där invandrarna helst vill bo, liksom väldigt många svenskar. Men de lediga bostäderna finns på landet. I Hagfors Kommun river de fortfarande bostäder varje år. I Munkfors har de rivit massor, byggt om ett till äldreboende, förvandlat några till omsorgslägenheter för missbrukare mm för att inte behöva riva mer. Ännu värre ser det ut längre norrut i landet. Samtidigt, 7 mil därifrån, i Hammarö, står 2000 personer i bostadskön fast kommunen har bara 15 000 invånare. 30 lägenheter bygger de nästa år, samt ett okänt antal villor, men de som står i bostadskön är ju oftast sådana som inte har någon möjlighet att bygga villa eller ens köpa en. Hoppet står till att de som bygger lämnar ifrån sig en bostadsrätt till någon som lämnar en hyresrätt till någon i kön.

Om inte alla myndigheter varit så förtvivlat ivriga på att centralisera till Stockholm efter att de utlokaliserades på bland annat 70-talet så hade bostadsbristen varit betydligt mindre, men företagen är också skyldiga till denna centraliseringssoppa som skapat bostadsbristen.

Men det rivs alltså bostäder i Sverige idag eftersom det finns ett stort bostadsöverskott. På fel ställe.
 
  • Gilla
larsbj och 1 till
  • Laddar…
Som jag fattat det så flyttar svenska ungdomar hemifrån tidigast i Europa, typ. Det visar om inte annat att "bostadsbrist" är ett relativt begrepp. Kollar man på statistik så har vi också väldigt mycket boyta per invånare i snitt.

Som jag förstått det är det framförallt "brist" på billiga lägenheter i attraktiva lägen.
 
  • Gilla
jonmo och 2 till
  • Laddar…
Varför vill man egentligen bo så centralt det bara går? Priserna blir ju därefter, kostnader för dagligvaror blir därefter (svårt att hitta Coop Forum/Ica Maxi i centrum av en större stad), transporterna blir tragiskt utdragna.
Visst, allt är ju en smaksak men det känns som att folket idag har en kompass ställd på centrum av de större städerna. Man ska dit oavsett. Klart att det inte räcker till då med bostäderna. Ska Stockholm se ut som Chicago år 2025 med skyskrapor och annat kul?
 
Vi har egentligen inte så stor bostadsbrist i Sverige, det är bara det att de lediga bostäderna finns på "fel" ställen, dvs på små utflyttningsorter i glesbygden och inte i storstadsområdena.
Och där hindras bostadsbyggandet av ständiga överklaganden (DN har en bra artikel idag 21/7, http://www.dn.se/ledare/huvudledare/intressen-ur-balans/
som väl sammanfattar mina egna åsikter - färre borde ha rätt att överklaga bygglov, och inför en liten avgift för överklaganden för att minska "okynnesöverklaganden".

Sedan hjälper det ju inte precis att Stockholm är en av världens singeltätaste städer. Om folk parade ihop sig mer skulle det bli tiotusentals lediga lägenheter.
 
Redigerat:
Ett stort problem är ju att villor är dyra att köpa men billiga att bo i. Änkorna bor kvar i sina obelånade jättevillor eftersom de inte har råd med lägenhet för 10 000 i månaden. Jättebra att det börjat byggas en del bostadsrätter med ett par miljoner i insats och 3-4 000 i hyra för en medelstor lägenhet, det hjälper dessa äldre som egentligen inte orkar med sina hus längre att byta till ett bekvämare boende. Men flyttskatten måste bort också, inför hellre fastighetsskatten igen.
 
G
Anna H du tänker fel. Pyramiden som du refererar till är bara nödvändigt i ett sjukt system som kräver evig tillväxt. Med det resonemanget måste den arbetsföra befolkningen konstant växa för att klara av en äldre ej arbetsför befolkning. Alltså ett systemfel. Du glömmer även att majoriteten av arbeten tillhörande blivande pensionärer rationaliseras bort, samt att robottekniken gör att ännu fler jobb kommer försvinna. Vi kommer få ett nytt system i framtiden totalt olikt dagens där vi ej behöver "fylla på" med ny befolkning, många framstående forskare har talat om detta. Så kontentan är att snacket om nödvändig massinvandring bara är en myt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.