Hej,

Varning för känsliga tittare!

Vi bröt nyss bort en del av ytterpanel på vårt trähus från 1939 för att ersätta delar som var något murkna längst ned. Tidigare fanns en gjutning med klinkerplattor, kanske 10 cm hög, som gick upp mot träpanelen och som hade en svag lutning utåt. Se bilden nedan (gjutningen markerad).

_r2_c2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Troligtvis var denna gjutning en riktigt usel ide och vatten har genom åren letat sig in bakom och runnit ned. Både ytterpanelen som dolts bakom gjutningen, bräderna innanför (vet ej namnet på dessa), samt det som kanske kan kallas syll är helt genomruttet. Inget kvar alls nästan...

_r4_c3.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ok, så det sura äpplet är framdukat och haklappen på...

Så här tänker vi nu direkt innan vi vet bättre:
1. Allt skadat måste bytas
2. För att veta hur mycket som ska bytas och komma åt att göra detta behöver vi ta bort all panel runtom för att kunna se bättre samt troligtvis ta bort en del av betongtrappen för att komma åt bättre.
3. Vi känner toppen på betongväggen, sockeln med våra fingrar och den känns hård och fin. Principen är väl då att ersätta de delar av syllen som är skadade med ny? Men hur gör man detta? På ett timmerhus kan man kanske använda någon form av domkraft att höja huset med, och hålla stabilt medan man arbetar? Men i detta fall känns det inte som det finns något att höja förutom murket virke? Eller man kanske sätter an balk eller något tillfälligt högre upp där det är fräscht och jobbar med domkrafter mot denna?

Som ni förstår kan vi inte detta. Vi kommer också anlita den hantverkarfirma som hjälpt oss med massa annat för att utföra jobbet. Men som alltid vill vi förstå hur man ska göra detta så vi kan följa med och kolla att det blir rätt.

Tacksam för all hjälp!
 
  • _r2_c2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
C
Icke att förglömma:
0. Åtgärda orsaken till problemet.

Japp, en riktig idiotkonstruktion som tyvärr uppenbarligen inte är helt ovanlig.
Du får nog riva lite mer för att bilda dig en uppfattning om konstruktionen och omfattningen på skadan samt hur man lämpligast kommer åt att fixa skadade delar.
 
Sådan där stötte jag på förra sommaren. Fick bila bort 30 centimeter på översta steget för att kunna komma åt. Sen får ni skruva en regel i plankväggen tvärs över dörren och pumpa upp med domkraft när ni byter syllen. Hacka med yxa och köra med multiverktyg så att endast friskt virke är kvar på syllen. Ofta sitter det golvreglarna ihop med sylen som kanske måste bytas, fick riva upp halva golvet i hallen när jag gjorde det.

Ska trappen sparas?
 
Stort tack för att ni delade med er av era synpunkter och erfarenheter!

Det lutar åt att vi gör som föreslogs, att fästa en balk på utsidan, lyfta upp lite med domkrafter och sedan börja rensa ut och ersätta. Tänker jag ska dokumentera detta och lägga upp.

Bron ska vi behålla men kommer såg bort en betydande bit och återställa senare. Egentligen inte så stort problem då vi ändå hade tänkt fixa fallet och ska borra för att kunna sätt fast nya bläck att fästa brostolparna i.

Undrar vilken typ av domkraft man måste ha, finns det speciella för detta? Vilken vikt kan man tänkas behöva klara av att bära?
 
5 ton räcker gott. Det viktiga är inte vad för nån bara att det står bra när ni höjer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.