Ja det verkar ju som att det kommer att bli en central i garaget. Det finns rör draget redan så det bör inte vara några problem att få in kabel dit. Men man ska väl kanske som tommib sa, dra 5G6, vilket jag antar menas 6mm²? För att sedan kunna avsäkra ner senare inne i själva garaget?

Det finns ju en servisledning (eller vad man kallar det?) på gården (inkommande el från kommunen) som jag antar att centralen i garaget i slutändan skall anslutas till på samma eller liknande sätt som centralen som sitter inne i huset.

Sen kvarstår frågan huruvida man får dra flera grupper genom samma kopplingsdosa (alltså inne i garaget efter centralen)? Måste det vara en 3G för varje 10A-grupp eller får man dra en 5G och splitta den med kombinerad nolla och jord? Jag tänkte om man vill köra belysning på en grupp och sedan köra 4-5 uttag på varje grupp utöver det. Då hamnar vi ju på 3 grupper. Men måste jag då dra 3 separata kablar med enskild nolla, jord?
 
tommib
lars_stefan_axelsson skrev:
Nu blir det ju så mycket olika kablar genom mark att vi är tillbaka på central i garaget...

Om man vill ha det enkelt alltså.

Själv så ångrar jag en och endast en sak i min egen anläggning och det är att jag inte bytte ut den enda 1.5mm²-are som går till garaget innan jag lade asfalt på uppfarten. Det hade varit så enkelt att lägga ner ett rör åtminstone. Men tänkte jag på det? Nej. Och nu står jag där med min tvättade hals och kikar på hur jag kan dra 2.5mm² bort längs fasaden och under överliggaren på ett plank för att få till vettig försörjning. Dumt!

Om man måste gå genom mark så skämmer sig en central aldrig.
Eller åtminstone ett rör ;) Gulrör är billigt....

Att blanda grupper i dosor är inte direkt otillåtet, men åtminstone jag anser att det är olämpligt. Anledningen är att man behöver bryta flera säkringar för att göra en dosa strömlös och det kan missas av någon oförsiktig. Det finns väldigt sällan anledning till att koppla på det sättet i en vanlig bostadsinstallation, speciellt när det rör sig om nyinstallation, så jag skulle tänka om.

Jag skulle dra ut tre grupper från centralen med 10A, varav en får gå till belysningen. Normala uttag på alla dessa. Sedan skulle jag sätta ett trefasuttag direkt under centralen, det kostar typ inget ändå. Om det behövs ett trefasuttag på t.ex. andra sidan rummet skulle jag dra utanpåliggande till det och sätta ett där för att undvika skarvsladdar över golvet i framtiden. Om dessa ska parallellkopplas eller ha varsin säkring låter jag vara osagt, mer än att varsin säkring blir dyrare. För stora enfasförbrukare skulle jag byta ett eller båda trefasuttagen mot ett sådant med integrerat enfasuttag. Lite dyrare men du slipper en extra grupp.
 
Ja all installation i garaget blir utanpåliggande. Det var lite därför jag frågade om man fick gå igenom samma kopplingsdosor med flera grupper. Känns som att det blir lite knöligt med en massa dosor överallt om flera grupper ska gå åt samma håll på samma vägg. Förstår ni hur jag tänker? Om t.ex. 3 kablar ska gå åt vänster på samma vägg så måste jag i princip sätta 3 kopplingsdosor under varandra för att varje kabel ska få en egen isolerad dosa?
 
tommib
Jo, men varför ska du gå med flera grupper åt samma håll? Och varför behöver du dosor på samma ställe?
Om du har flera grupper som måste gå åt samma håll går ju ena gruppen rimligen obruten hela vägen fram till sitt första uttag som borde vara bortom det sista uttaget i andra gruppen (kanske lite otydligt). Då blir det inga dosor.

Trefasgrupper med enfaslast är tillåtna men betraktas vanligen som en nödlösning och ska definitivt inte installeras i en nyinstallation.

Kolla här för exempel på hur man gör det snyggt:
https://www.byggahus.se/forum/el/25...fritidshus-valdigt-manga-roliga-fragor-7.html

Till slut blir ju inte detta ditt problem heller utan elektrikerns, men det kan vara bra att ha tänkt ut något så att man inte får något helt annat mot vad man ville ha.....

Edit: Eftersom ingen verkar ha sagt det än; Välkommen till forumet!
 
Redigerat:
tommib skrev:
Jo, men varför ska du gå med flera grupper åt samma håll? Och varför behöver du dosor på samma ställe?
Om du har flera grupper som måste gå åt samma håll går ju ena gruppen rimligen obruten hela vägen fram till sitt första uttag som borde vara bortom det sista uttaget i andra gruppen (kanske lite otydligt). Då blir det inga dosor.

Trefasgrupper med enfaslast är tillåtna men betraktas vanligen som en nödlösning och ska definitivt inte installeras i en nyinstallation.

Kolla här för exempel på hur man gör det snyggt:
[länk]

Till slut blir ju inte detta ditt problem heller utan elektrikerns, men det kan vara bra att ha tänkt ut något så att man inte får något helt annat mot vad man ville ha.....

Edit: Eftersom ingen verkar ha sagt det än; Välkommen till forumet!
Tack för välkomnandet! Det jag mer tänkte på var om man har 3 grupper, 2 för uttag och en för belysning där sedan en grupp för vägguttag och en för belysning går åt samma håll. Man vill väl gärna sätta dosan mot taket men då har man ju en till kabel som ska passera. Skriver från mobilen nu då jag är på jobbet. Ska kolla länken när jag kommer hem. Stort tack hur som helst!
 
tommib
Jo, men du kan låta en av uttagsgrupperna ha belysningen också. Hur man får det snyggt vet en rutinerad elektriker. I ett garage så kan man ju också använda t.ex. JR-klammer som ger möjlighet till snygg parallellförläggning av kablar.

Men ett grundtips är kanske en grupp åt vänster från centralen, en grupp åt höger. En grupp rakt upp mot taket till belysningen och denna kan också ha ett par uttag vid centralen. Mer detaljer än så är svårt att ge utan att ha sett garaget. Som sagt, en rutinerad elektriker fixar det där galant.
 
Tack för ditt svar. Ska försöka skissa lite få se om det går att få fram nåt vettigt.
 
Gjorde en liten snabb skiss över i alla fall två väggar i garaget. Min stora fundering är väl egentligen hur passerar man dosorna på väggen/taket som splittar kablarna för armaturerna snyggt med den grupp som ska gå till vägguttagen? Ska man sätta dosan ett par cm under taket så att det finns lite extra rum för en ytterligare kabel ovanför? Får man passera dosan med kabeln som ska gå till vägguttagen om man låter den vara orörd i själva dospasseringen? Alla armaturer skall egentligen sitta i taket men det blev lite krångligt att rita i det här perspektivet. Men kabeln för belysning måste ju ändå passera väg/tak så grundprincipen antar jag blir densamma..

http://oi61.tinypic.com/qx4ap2.jpg

grundmall2.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
tommib
Med risk för att bli tjatig, elektrikern som ska installera det kommer med all sannolikhet kunna göra något snyggt. Bara du förklarar vad du är ute efter och att du är villig att betala för att vederbörande lägger ner tid på att få det prydligt istället för att bara göra det så snabbt som möjligt.

Om det nu är så att du ska göra detta själv, trots att det är behörighetskrävande, kan jag ev ha några fler tips.

Kablarna mellan lamporna drar du i taket. Det borde räcka med en dosa för att koppla in strömbrytaren (egentligen inte det heller, men det är snyggare och en tydligare installation), resten kopplar du i armaturerna. Just den dosan monterar du ca en decimeter från tak. Du kommer då få den uppåtgående kabeln till armaturerna i en böj upp mot taket, där kan du passera bakom med kabeln till vägguttagen. Använd JR-klammer när du förlägger kablarna parallellt så blir det snyggt.

Det jag skulle anmärka på är att det är ett garage. Vägguttag nere vid golvet känns onödigt, jag skulle sätta dem på bekväm arbetshöjd, kring 1,3 meter eller så. Då hamnar de ovan en eventuell arbetsbänk samt att du slipper böja dig ner för att koppla i och ur saker.
 
Tack så jättemycket för dina svar. Dialogen har varit som sådan att han ska ta in en elektriker till hösten (har tid först då efter jobb och semester) men att han gärna vill få en någorlunda komplett skiss som han dels ska kunna beräkna kostnaden på, men även visa elektriker samt regeringen (frugan) hemma.. Jag har bara väldigt grundläggande kunskaper och vill bara försöka hjälpa honom så gott jag kan.

Ett par förhoppningsvis sista frågor.

1. Visst får man byta färg i dosan gällande kopplingen mot strömbrytaren? Alltså brun fas ner och sen blå tändtråd tillbaka till dosan? Eller måste man köra en 4G kabel så att du enbart har blå som nolla och en annan färg som tändtråd? I dosan med en 3G kabel så byter den självklart färg från blå till brun igen i sin färd mot armaturen.

2. Får två olika grupper i samma rum/garage dela på nolla/jord? Går det alltså att dra en 4G eller 5G istället för två st 3G? Tanken var ju att ha en grupp för belysning och en för vägguttag. Men kan man köra en 4G eller 5G så räcker det ju att dra en kabel istället för två..
 
tommib
1. Ja, det är ok att använda blå då förväxlingsrisk inte föreligger, t.ex. från dosa till strömbrytare.

2. Nja. Som jag har sagt tidigare betraktas detta som en nödlösning då det inte går att dra fram separata grupper. I en nyinstallation som denna ska den inte förekomma. Rent tekniskt går det. Det viktiga är då att grupperna matas av olika faser.
 
Supertack igen, verkligen! Nu kanske jag kan få ihop en vettig ungefärlig ritning till honom!
 
tommib
Några tips på vägen: En del elektriker blir irriterade om man har tänkt för mycket och försöker specificera exakt vilken kabel de ska dra vart, andra blir det inte. Försök hitta en sort som tar det med ro (eller ge inte så mycket detaljer). Ofta är det också så att elektrikern vill stå för materielen. Det kan vara ok priser men kan också vara hutlösa överpriser. Många elektriker accepterar inte att man står för något själv. Detta är framför allt för att de vill göra vinst på materielen men också för att de inte vill jobba med skräp. Om din kompis ska köpa grejerna själv, kom överrens med elektrikern att det är ok innan ni börjar och håll er till vettiga märken (Elko, Eljo/Schneider) så blir det nog bra. Man bör vara beredd på att elektrikern vill ha mer betalt per timme när hen inte får stå för materielen men det är det oftast värt eftersom det går att göra ROT-avdrag för arbetet men inte materielen.

Lycka till!
 
Som jag förstod det så är det en bekant till min vän som ska göra det så det blir nog kompispris får jag förutsätta. Men det är bra tips. Det tackar jag för. Han får prata med han få se om han vill ta med eget material eller om han ska köpa in det själv. Han sa bara att ville ha ett hum om hur mycket det skulle kunna kosta i slutändan. Även då kunna jämföra med sin egen kalkyl så det inte springer iväg åt helsike.

Angående ritning så är det väl mer för att dom själva ska se lite hur kablarna, listerna, uttagen m.m. kommer att sitta. Sen får dom ju förstås ha i åtanke att det kan bli vissa förändringar när det väl blir dags.
 
sewage skrev:
Som jag förstod det så är det en bekant till min vän som ska göra det...
Det är OK att säga att det är du som skall göra det själv. ;) Det är tom bättre. Om vi vet att det inte är en elektriker inblandad så får du mer detaljerade svar.
 
  • Gilla
Micro och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.