Vill installera spotlights ovanför diskbänken istället för lysröret som sitter där idag.

Har haft bra mailkontakt med en elektriker som jag kunnat skicka bilder till och fått en offert utan att han behövt komma hem och kolla först. Jag måste nämligen få detta gjort så billigt som det går.

Har fått en offert som låg på 6 700 kr före ROT och 4 840 kr efter. Jag har fått veta kostnad för bilkörning, arbetstid och timdebitering så jag kunde räkna ut materialkostnaden. Fick det till 2 580 kr, vilket jag tycker låter dyrt, när jag ser vad de olika delarna kostar på nätet.

Så jag fick möjligheten att inhandla materialet själv...När jag tänker efter, det enda jag vill veta av denna tråd är var man hittar det elektrikern kallar "1 st transformator 10 w till 90 w slim- modellen". Hittade ingen sån på Elot. Någon som vet om det finns på någon annan sajt? Hittar inte.
 
Handlar det enbart om att byta befintlig armatur mot en ny? I så fall är arbetskostnaden på tok för hög.
 
Lysröret ska tas bort. Dit ska sättas 3 spottar och ett såntdär sneställt vägguttag med 3 uttag, och vid sidan om det strömbrytare för spottarna.

Om nån kan göra detta billigare får man gärna erbjuda sig :)
 
Här är hur som helst inköpslistan från elektrikern:

3 st spotar med förhöjningsram.
List 20mm x20mm ca 4 meter.
1 st vinklat uttag 3-vägs.
1 st tom vinklad dosa 2-facks.
1 st trapp brytare.
1 st blindlock.
1 st 2-facks ram
1 st transformator 10 w till 90 w slim- modellen
1 st förpackning toppklämmor
CA 10 st 5or´s Wago
4 meter 3g 1,5 EKK-light
1 st förpackning korta skruv 13mm.
Ni som är i branschen får gärna hjälpa länka till de produkter ni tror han menar. T ex skriver han "1 st tom vinklad dosa 2-facks". Jag vet t ex inte om "vinklad dosa" är samma sak som "hörnbox" eller om det är en egen grej. Jag försöker också ta reda på exakt vad för skruv han söker. Ni får gärna länka till det med om det finns på nån webbshop, byggmax, julas hemsida eller liknande. Jag har försökt förstå och letat men hittar inte vad det kan va. Framgår inte vad för typ av skruv han är ute efter så om ni tror ni förstår det får ni gärna skriva. Nu verkar det som elektrikern inte hör av sig mer så jag får kanske hitta en ny, men vore ändå bra att ha köpt in grejerna.
 
2580:- inklusive moms för det materielet är kanske några hundralappar "för dyrt".
Jag tycker dock att du skulle tagit det priset så hade du i alla fall haft en elektriker som va villig att göra jobbet.

Angående transformator så kan du gå till en välsorterad butik och tala om vad du vill ha för spotlights så plockar de fram en passande transformator åt dig. Den behöver inte alls ha samma benämning som den din elektriker tänkte använda.

Jag kan länka till alla artiklar du har radat upp och fakturera samma timpenning som din elektriker om du vill.
 
Vadå, är elektriker rent allmänt annars ovilliga dessa typer av jobb? Trodde detta var ett relativt vanligt jobb faktiskt.

Okej, tror dock transformatorn bör vara slim i alla fall då den ska byggas in i boxen där strömbrytaren sitter.
 
tommib
Det elektrikern är ovillig till är väl att plocka ihop prylarna åt dig på sin fritid. Problemet med denna typ av jobb är när kunden som du börjar ställa massor av frågor och vill plocka ihop prylarna själv. Då förlorar elektrikern på det eftersom hen inte får sälja med påslag till dig men du tar upp tid genom att ställa frågor. Timdebiteringen täcker sällan elektrikerns faktiska kostnader.

Detta har diskuterats extensivt i andra trådar och jag själv förespråkar helt enkelt att elektrikerna ska ta mer betalt per timme. Dock är det svårt att räkna in tid där hen svarar på dina frågor om materielen.

Som maah sa, det är lite dyrt för de prylar hen ska ha men inte fruktansvärt. Arbetskostnaden är svår att bedöma då vi inte vet hur det ser ut i ditt kök, men 4000 indikerar ca 8 tim jobb (exklusive ev servicebil men inklusive framkörning mm). Kanske lite i överkant men behöver inte vara det, beroende på förutsättningar.
 
Att plocka ihop prylarna på sin fritid är ju det han inte ska behöva göra. Det är ju det jag ska försöka åstadkomma. Det var hans förslag att jag kunde köpa in materialet själv. Han menade att priserna var dom han fick från sin leverantör. Fick dock ingen spec för varje produkt.

Om jag tycker det låter onormalt dyrt baserat på vad jag sett att materialet kostar så måste jag väl få ifrågasätta det? Om en elektriker bara är beredd att utföra jobb som en kund inte ifrågasätter alls så skulle inte jag tro att det var en seriös elektriker. Då har hen möjligheten att hitta på fantasipriser ju.

Jag benar gärna ner listan. Här är det jag hittat:

3 st spotar med förhöjningsram.
3 spottar: http://www.elot.se/product.html/hide-a-lite-1203/1204?
Pris: 3 x 81 kr = 243 kr

Förhöjningsram: http://www.elot.se/product.html/hide-a-lite-946-distansring?category_id=446
Pris: 3 x 29 kr = 87 kr

List 20mm x20mm ca 4 meter.
Gissar att detta är kabelkanal som menas? Vet inte hur viktiga måtten är. Hittar ingen exakt 20x20 på nätet. Men kostar väl ca 50 kr där det väl finns.

1 st vinklat uttag 3-vägs.
Här: http://www.elot.se/product.html/hoernbox-m-vaegguttag-24678?
Pris: 290 kr

1 st tom vinklad dosa 2-facks.
1 st 2-facks ram
Här: http://www.elot.se/product.html/hoernbox-24677?
Pris: 95 kr

1 st trapp brytare.
Här: http://www.elot.se/product.html/stroemstaellare-24629?
Pris: 83 kr

1 st blindlock.
Här: http://www.elonline.se/elko-centrumplatta-blindlock/3024-0
Pris: 46 kr

1 st transformator 10 w till 90 w slim- modellen
Vet inte exakt vad denna modell kostar. Men här finns en del andra: http://www.elot.se/category.html/transformatorer-2
Pris: Ca 200 kr

1 st förpackning toppklämmor
Här: http://www.clasohlson.com/se/Toppklämma/Pr224891010
Pris: 29 kr

CA 10 st 5or´s Wago
Här: http://www.conrad.se/Doskl%e4mma-WA...nrad-swe&pi=541573&ci=SHOP_AREA_86411_0225017 eller här: http://www.elbutik.se/product.html/kopplingsklamma--wago-222-2
Pris: 10 x ca 4 kr = ca 40 kr

4 meter 3g 1,5 EKK-light
Här: http://www.clasohlson.com/se/EKK-MMJ-light/Pr490422005
Pris: 119 kr

1 st förpackning korta skruv 13mm.
Pris: Ca 20 kr

Totalt: 1 302 kr

Så, kan alltså spara 1 278 kr på att köpa materialet själv. Och alltså få hela jobbet gjort för 3 553 kr istället för 4 840 kr.

Det svåra är väl visserligen att hitta allt material och att det blir rätt. Det kanske helt enkelt är det man betalar de där 1 278 kr extra för att slippa.
 
Känns enklare och billigare att köpa en färdig bänkbelysning på ikea tex. finns med strömuttag, usb och fjärrkontroll om man vill.
Kostar ca 1000:-
 
Peter2400 skrev:
Känns enklare och billigare att köpa en färdig bänkbelysning på ikea tex. finns med strömuttag, usb och fjärrkontroll om man vill.
Kostar ca 1000:-
Måste ju fortfarande installeras fast av en installatör. (?)
 
peterwesterlund skrev:
Måste ju fortfarande installeras fast av en installatör. (?)
Visst, men det tar max 10min att byta du slipper en massa utanpåliggande kablar och kanaler.
 
Varför vill du byta ut lyröret? Det ger väldigt bra arbetsljus och är svart att ersätta med spotar.
 
Varför vill du byta ut lyröret?
Oj oj oj, ska man ens behöva försvara den frågan?! :eek:

Haha, det är så fult så det är inte sant. Om arbetsbelysningen blir aningen försämrad men det estetiska 100 gånger bättre med spotlights så tycker jag det är värt det. Så dåligt ser jag inte och så mycket bakning sker inte på de där bänkarna. Däremot är köket en ganska stor del av min lilla lägenhet på 36 kvm. Så varje lilla skönhetsförbättring gör stor skillnad.

Har funderat tidigare på IKEAs utbud. Deras spottar verkar ju dock bara vara LED och med frostat glas. Vill ha ett klarare sken och passar bättre eftersom spottarna i spisfläkten är halogen klarglas.
 
Skulle inte installera halogen nu när det finns bra LED. Jag har Malmbergs MD-99 utanpåliggande under överskåpen. Har också halogen i fläkten men ser ingen skillnad på ljuset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.