Hej,

Bygger ett uterum som är 8,6 m x 2,5 m och har en fråga om beräkningen av den främre bärlinan.

Bärlinan skall vara 8,5 meter, alternativt 2 st 4,25 m. Dock står bärlinans 3 stolpar (115x115) med ett cc på 3,50 m under bärlinan och bärlinans längd vid ytterstolparna är 7,1 m eftersom det är brutna hörn på sidorna. Bredden från inre bärlinan fram till stolparna är 2,1 m.

Vilka mått skall användas i de beräkningsprogram som finns tillgängliga på leverantörernas hemsidor? Är det 8,6 x2,5 eller är det 7,1 x 2,1. Det är avsevärd skillnad på behovet av limträbalkens storlek, vill använda en 225 eller 270 mm hög balk och verkar kunna använda allt från 56 till 90 mm, men vilken är den rätta?
Tacksam för svar.
Mvh //Anders
 
Redigerat:
Jag antar att den inre bärlinan sitter fast i fasaden? Om vi då förutsätter att den kan fästas med ex. cc60 i väggen, så blir ju den "trivial", funkar med lite vad som helst.

Den främre som står på stolpar är ju då den som behöver dimensioneras. Det borde då vara 7 x 2,1m som gäller. Sedan blir det brutna hörnet ett specialfall.
 
Tack så mycket för svar!
Japp den inre bärlinan sitter fast i fasaden med cc 60 . (Halva utrymmet är under en balkong) Ja, tycker att det borde vara 7x2,1 som ska gälla för beräkningen, resterande 75 cm på var sida bildar ju med sidolimträbalkarna det brutna hörnet och ser åtminstone riktigt rejält ut. Vill varken underdimensionera eller överdimensionera, utan bara välja rätt balk. Det är lite lurigt också att veta om man skall välja en lång limträbalk eller två med halva längden.
Mvh //Anders
 
Skall du ha glas i väggen under balken eller inget alls? Två balkar med halva längden ger mer nedböjning i fältfacken om du vill ha glas där än vad en lång balk ger. Men två balkar är lättare att lyfta upp.....
 
Hej och tack för svar. Japp det ska vara glasdörrar under, är då alltså en balk att föredra?
 
Japp, en balk som går oskarvad över mittstödet blir stuvare än om man lägger upp två balkar med samma dimension som skarvas över mittstödet.

När det skall vara glaspartier under balken så är nedböjningen en intressantare uppgift än om balken håller, vilket den oftast gör men med "för stor" nedböjning.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.