Hej

Skall man ha skorstenen rak upp genom taket (med all jobb och risk med att öppna upp plattaket) eller skall/kan man ha skorstenen rakt upp invändigt för att sen vinkla den 90grader sista metern ut gennom ytterväggen längs med fasaden?
 
Låter jobbigt att sota med en 90 böj.
 
Normalt brukar man väl gå ut genom väggen nere vid kaminen med bakansluten kamin för att sedan följa väggen uppåt på utsidan.
Ger lättare sotning i böjen då den befinner sig i bekväm arbetshöjd vid marken utomhus.
Nackdelen är att skorstenen inte kan stråla värme inne i rummet men du slipper en ful skorsten inomhus som tar upp utrymme.
 
tack för svaren. kan man istället ha en 45 gradig böj genom väggen för enklare sotning?
 
Vi valde att gå ut genom ytterväggen rakt bakom kaminen och upp till taket på utsidan. Där går den över till att följa taket 45 grader uppåt för att slutligen nära nocken gå upp genom taket. Vi missar visserligen värmen från skorstenen och det kan ibland vara lite svårt att övertala de första rökgaserna att de ska uppåt genom det helt nedkylda röret när det är smällkallt på vintern. Istället slapp vi skorstenen genom sovrummet på övervåningen och det har varit lättarbetat när sotaren varit här.
Så länge 90-gradersböjen är på arbetsbar höjd är det inga problem att öppna inspektionsluckan på utsidan och köra med en viska de dm som går vågrätt.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.