Hej!

Vi flyttade till vårt hus hösten 2012. Här finns kommunalt vatten men enskilt avlopp. Vi är (var) tyvärr inte alls insatta i hur detta funkade när vi flyttade in. Det har funkat utan problem i snart 3 år och gör så fortfarande men vi håller på att ordna i trädgården runt filterbädden och har därför börjat forska i saken.

Vad jag förstår så är det en 3-kammarbrunn med filterbädd (står inget om markbädd i några papper vi fått) som har en pumpbrunn. Det luktar från och till från något som förra ägaren kallar "inspektionsbrunn utsläpp" och som jag misstänker är en uppsamlingsbrunn som ligger efter bädden. Idag såg vi att (och detta är pinsamt) pumpen inte är inkopplad. Den har alltså inte varit igång på 1-2 år. Elkabeln ligger nergrävd en bit och går sedan via förlängningssladdar in i garaget där den sedan inte varit inkopplad.

Nu är vår fråga vad detta innebär? Vi har inga problem med avloppet, det ser rätt ok ut i alla brunnar utom i den här som luktar där det inte är klart vatten. Kan det har att göra med pumpen..? Bör vi ta dit någon och kolla eller kan man vänta och se vad som händer nu när pumpen är igång? VI ska givetvis fixa elkabeln så att den kopplas in rätt :)

Tack!

Maria
 
Hemmakatten
Har ni inte haft slamtömning nån gång under dessa år? Om inte så är nog anläggningen varken godkänd eller registrerad hos kommunen.

Avloppspumpen har ni för att det är uppförsbacke någonstans för avloppsröret, antingen från huset till trekammarbrunnen eller från trekammarbrunnen till den efterföljande bädden. I båda fallen lika dåligt. Eftersom ni inte märkt något är det förmodligen hål nånstans och avloppsvattnet har runnit ut i marken, vilket är äckligt och dessutom ett miljöbrott.

Börja med att ringa kommunen och be att få kopior på avloppstillståndet. Finns inget så be en miljöinspektör komma och kolla anläggningen. Ni kan också ringa en firma som anlägger avloppsanläggningar och be de kolla er anläggning. Att bara koppla in pumpen räcker inte. Har ni otur är anläggningen uttjänd och behöver grävas om. Och inte vill man ha många kubik med bajs och annat avlopp ligga under gräsmattan där barn leker.
 
Vat i kedjan sitter pumpen? Är det mellan trekammarbrunnen och bädden, eller efter? Precis som Hemmakatten säger så måste ju avloppsvattnet tagit vägen någonstans.
Om inte slamavskiljaren (trekammarbrunnen ) tömts under hela tiden borde den vara mer än full.
Det är bra idé att ta ut någon firma som jobbar med att anlägga enskilda avlopp att se över anläggningen.
 
Tack för svar :)


Anläggningen är godkänd (det har vi övertagit papper om) av kommunen och slamavskiljaren töms en gång per år (hösten). Pumpen sitter precis efter bädden.

Så först slamavskilare, sen fördelningsbrunn (tror vi), och sist (ca 10 m från fördelningsbrunnen) antagligen utlopps-/utsläppsbrunnen, i vilken pumpen finns.
 
Claes Sörmland
I kommunens arkiv finns som sagt teknisk dokumentation som måste ha lämnats in i samband med att tillstånd söktes för anläggningen. Om pumpen är en orginalkomponent i designen så finns den inritad och funktionen är förklarad. Är den inte med i handlingarna så är anläggningen inte tillståndsgiven i dess nuvarande form. Man får inte ändra tekniskt i anläggningen utan att först ha fått ett nytt tillstånd (stenhård lagstiftning).

Att lägga en pump i utsläppsbrunnen skulle tekniskt sett kunna handla om att det inte finns fall för att bli av med vattnet efter markbädden så att vattnet måste pumpas bort (låter som en ovanlig och vansklig teknisk lösning att lägga pumpen sist). Om nu pumpen verkligen har den funktionen och aldrig installerats så borde markbädden nu vara vattenfylld och därmed förstörd. Markbäddar som fylls av vatten blir syrefattiga och kan inte rena (bryta ned) avloppsvatten. De sätts då tyvärr snabbt igen av partiklar och slemmigt bakteriematerial och måste läggas om från grunden. Tyvärr skulle detta tråkiga scenario kunna stämma överens med att vattnet som når pumpbrunnen luktar och uppenbart inte är renat.

Nog med spekulationer från min sida - kommunen har dokumentationen!
 
Tack Claes!

Tror du har rätt i att pumpen är placerad i utsläppsbrunnen efter att anläggningen blivit godkänd. (Ska ringa kommunen för att få tag i papperna)

Har hittat en checklista på nätet och nu undersökt alla brunnar, spridningsrör och dräneringsrör. Och allt verkar OK.

Eftersom pumpen förmodligen är installerad efter godkännandet och att alla vattennivåer, klarhet osv. verkar ok, kanske det inte gjort ngt att pumpen inte varit inkopplad

( I mitt första inlägg hade jag blandat ihop fördelningsbrunn och utloppsbrunn. Det finns en doft från fördelningsbrunnen, men utloppsbrunnen luktar inget)

Men som sagt, jag ska ta kontakt med kommunen på måndag. Dock mindre orolig nu.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.