Många trähusleverantörer säljer sina hus "skyddsmålade" eller "Grundmålade". Hur bra brukar denna grund vara? Bör man grundmåla en gång till själv innan man målar med vanliga färgen?

Och så en fråga till: Bör man tänka på något speciellt när man väljer färgtyp (och då tänker jag inte på färg så som vit, röd, blå etc. utan sjäva typen)

Vad kan man räkna med för kostnad per vägg-kvm för hus färg?
 
Det ska inte behöva grundas igen om det är gjort på fabrik. Observera att man inte bör vänta för länge med att täckmåla. När man ska täckmåla beror på årstiden som huset byggs. Byggs det på sommaren bör du måla innan hösten kommer. Byggs det på vintern målar du i maj.

Det är viktigt att du får ditt hus grundat med rätt färgtyp som sen passar med täckfärgen. Om du ska täckmåla med linolja bör du också grunda med linolja (även om det även går hyfsat med alkydoljegrund om den sitter ordentligt). Ska du täckmåla med slamfärg ska huset inte grundas överhuvudtaget.

Kostnad beror på vilken färgtyp du väljer. Linolja är dyrare än alkydoljefärg, men linoljefärg har mkt hög torrhalt och ska strykas tunt. Det gör att den räcker längre.

Väljer du akrylfärg måste grundningen vara mkt bra gjord.

Jag kan rekommendera äkta linoljefärg. Jobbigare att stryka på, men den är mycket snyggare och håller längre. Det blir ett rejält skydd av trät och man slipper skrapa när färgen blir äldre. Dessutom är det en beprövad färg sen generationer tillbaks och innehåller naturliga mögelgifter. Däremot är terpentinet ohälsosamt att andas in, men utomhus är det ingen fara.
/CC
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.