Min mor och hennes sambo köpte för några månader sedan hus. I huset finns två relativt nyrenoverade badrum där spottar installerats i taket. Vad som är problemet framgår tydligt av bilden. Det är alltså väggen utanför badrummet, vardagsrummet till råga på allt.. Ena dosan är "original", andra har monterats i samband med spottarna.
Hur löser man detta på bästa sätt? Till vänster om badrumsdörren finns ett litet rum, typ förråd. Kabeln ovanför dörren går f.ö. till ett uttag i det rummet och den ska i vilket fall bort. En tanke är att flytta in trafona till det rummet, och dra allt i en kanal, med mantlad kabel på 230-sidan, men blir inte så snyggt det heller. Ser likadant ut vid andra badrummet, men där sitter eländet iaf lite skymt under en trapp.

Hur hade ni gjort?:)
fulel.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
tommib
Bygg ett litet skåp över. Svårt att göra så mycket annat. Med tanke på hur det där ser ut skulle jag vilja kolla elanläggningen i övrigt, känns som att det finns risk att hitta en del hempul...

Edit: Eller ja, om det är en regelvägg kanske det går att fälla in en liten lucka och lägga trafosarna bakom den och dra en kabel från den befintliga dosan...
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Ja jisses, men fort gick det...försök hitta någon kapsling/skåp/apparatlåda att gömma eländet i.
 
Hoppas de fick huset billigt.
 
Har kollat igenom resten av huset och det ser tack och lov relativt orört ut i övrigt. Det är just i badrummen den tidigare ägaren lyckats fucka upp det. Dessutom går det naken FK mellan rörutlopp och skåp i båda badrummen, samt till elementet i ena badrummet. Bakom det elementet finns en dosa, men då de troligtvis inte velat borra mitt i en platta är den skruvad i en skarv, med några cm mellan dosa och rörutlopp. Det värsta är att det är installerat golvvärme i ena badrummet och jag ber till den gud jag inte tror på att en elektriker gjort den delen iaf. Som tur är finns en JFB på hela anläggningen.

Stör mig också att det troligen sitter igenbyggda dosor i taket i de badrummen och att göra de åtkomliga är inte aktuellt om vi säger så.
 
Fast är det inte just för att inte behöva gå via igenbyggda rörutlopp i taket som de gjort den här nya dosan på utsidan? Troligen har det tidigare gått ett rör från den bef. dosan till ett rörutlopp i taket (takdosor brukar inte användas i badrum, var förbjudet förr). Men att rören till de nya spottarna nu går till den nya dosan på utsidan.
 
Redigerat:
Kan ju vara så med lite tur:) Min kompis med 70-talsvilla har dock takdosa i sitt badrum.
Frågan är fortfarande vad man ska göra åt det. De ska tapetsera om snart och vore bra om man kunde göra något åt det innan.
 
Jag har både dosa och lucka i taket på min 70-tals kåk... Luckan är för vattenavstängning och där fick även trafon till spotlights rum när vi renoverade... :)

Jag hade nog försökt såga upp en lucka i väggen och få in dem där och sen täckt med en infälld inspektionslucka, på med microlit och sen måla luckan i samma färg som väggen.
 
En takdosa som sådan var kanske inte förbjuden, men det var inte tillåtet med ett lamputtag i taket, som ju brukar hänga ihop med takdosa. Allt skulle vara fast anslutet.
 
En tanke.. Det finns ingen liten LED-transformator som skulle få plats i den högra dosan? Sen byta lamporna till LED istället.
 
Hur många lampor är det, hur stor effekt.
 
acrophobic skrev:
En tanke.. Det finns ingen liten LED-transformator som skulle få plats i den högra dosan? Sen byta lamporna till LED istället.
Vadsbo har.
 
6 st lampor totalt. Effekten är jag osäker på, men tror det är 50-wattare..
 
Du menar 6x50w=300w.
Det bästa är att kontrollera så det blir rätt.
 
Exakt, men ska undersöka alltihop lite närmare imorgon eller så.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.