Jag har aldrig sett lösa ledmoduler (utan inbyggd elektronik) varken GU10 eller GU5,3/MR16 Och G4. Gärna en länk om du hittat.
Mvh Fredrik

Edit: Eller var det det du efterfrågade? Isf går du nog bet. Jag har bara sett konstantspänningsled för standardsocklar. Alltså med inbyggda konstantströmsdrivdon. Även om man sträcker sej mot kineserna.
 
Redigerat:
osociala jävel skrev:
Hur menar du med integrerad led?
Tryck i LED-modulen i din MR16-armatur bara och seriekoppla ihop dom med valfri driver och sen kör du. Kan inte bli mer riktigt än så. Vill du bara byta ut din ljuskälla och ha övrig installation kvar så är du dömd till hawaiilösningar från alibaba och jula som inte är fackmannamässiga.
Med integrerad LED menar jag att man inte kan byta ljuskälla. Hur menar du med att trycka in LED i MR16-armaturen o seriekoppla, i nästa stycke säger du ju att det är Hawaii?
 
En annan fråga:
Om man nu ska installera i nybygge på smartaste och bästa sätt, jag har sett att i nybyggen sätter man alla drivdonen som kan dimra, i ett centralt skåp i huset.
Det verkar som onödigt mycket kabeldragning i mina ögon. Först upp och ned till brytaren, sedan upp igen till LED-lampan...Varför gör de så?

Jag skulle vilja bygga ett vanligt 230V system, fast där man matar och styr från strömbrytarna och uppåt mot en dosa på vägen där man kan placera valt dimbart drivdon (om det inte får plats innanför brytaren förstås)
Känns som att det kan bli trångt ibland, hmmm...egentligen kanske de större fyrkantiga väggdosorna de har in England (!) skulle passa betydligt bättre för dessa moderniteter...?
Eller har jag missat nåt, finns det större dosor som rymmer moderna LED-drivare?

En annan fråga: Jag antar att det är OK om man kommer in med 230V från ett rör i sådan dosa, och sedan matar ut lågvolt i annat rör till lamporna? Då bryter man inte mot regeln om att blanda hög- och lågvolt? (Den gäller bara i enskilda rör, inte i en dosa?...)
 
Jag håller på med en sådan dragning nu och det finns några skäl. Dels vill jag inte ha en massa drivdon utsmetade i huset utan det är skönt att ha dem samlade på ett ställe. Sedan så innebär det att jag får ett klenspänningsnät (under 50V) och ett 230V-nät, normalt får man inte blanda dessa i samma rör. Sedan så innebär det också en del flexibilitet att kunna ändra om nätet om det är byggt som en stjärna.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag tänkte det kanske var pga ngn framtida möjlighet ala Zwave (fast trådbundet...) att kunna styra all belysning från ngn enhet centralt. Men sådant är ju redan utdaterat.
En himla massa kabeldragning blir det iaf, om än lågvolt.
Ser inte problemet riktigt att placera drivarna närmare ljuskällorna. Iaf inte om man dokumenterar var de sitter.
 
Var hos några vänner dom styrde hela husets ljus med paddan!
 
Trollskidan skrev:
Var hos några vänner dom styrde hela husets ljus med paddan!
Jovisst, det vill många, men inte behöver man sätta alla drivare centralt för det.
 
Jag tycker att du besvarar frågan ganska bra själv - svårigheter att hitta en bra plats för drivdonen då de som är avsedda för dosa är klena effektmässigt men samtidigt ofta fysiskt stora som gör det trångt i dosan. Kopplingsdosor är inte bra plats.

Om två olika system ska samsas i samma dosa gäller att de hålls isär - det ska råda minst dubbel isolering för den högsta spänningen mellan systemen. Jag undrar hur många som korrekt kan redogöra för vad det innebär rent praktiskt (jag kunde det inte till för några år sedan). En metod som ger ett enkelt och självklart svar på denna fråga är ett separat och stort utrymme där man kan installera drivdonen fast så att tillhörande ledningar får ett litet avstånd mellan sig. Jag bävar för hur många felaktiga installationer det finns out there idag.

En annan faktor är dimringen. Om det gäller LED bör man undvika traditionella energibegränsande dimmers utan använda drivdon med inbyggd dimmers, detta pga funktionen. Dessa kan i regel dimras med tryckknapp som oftast är en 230 V-krets, dvs kan matas den "vanliga" vägen från strömbrytaren, tillsammans med fas och nolla, upp till drivdonet. Vill man ha en ratt att vrida på blir det däremot ett separat system (1-10V) som måste hållas isär mot 230 V-systemet vilket i den bästa av världar innebär separata rör och dosa.
 
  • Gilla
fundersam63
  • Laddar…
Visst, kan hända att man får placera drivdonen närmare LED än bakom strömbrytaren. Det borde gå att knö upp dem i en av gamla typen av halogenpottor som numera normalt är mindre eller inte behövs när man lämnat halogen.
Sedan skulle det vara bra om dessa drivers med inbyggd dimmring också fanns i Z-waveutförande...
Varför i hela världen verkar ingen tillverkare av dimmers eller drivdon ha börjat integrera dem...!?
 
  • Gilla
fundersam63
  • Laddar…
Hej,

för det första så undrar jag också varför ingen tillverkar drivers som inkluderar dimmer och zwave styrning. Det skulle underlätta avsevärt.

Fråga:
Jag letar efter ett drivdon för dosmontering för lågvolts LED som kan dimras på 220v sidan med en qubino. Är det någon som har förslag?

Jolly MD skulle fungerat om den hade rymts i en dosa :)
 
Redigerat:
fundersam63 skrev:
Hej,
för det första så undrar jag också varför ingen tillverkar drivers som inkluderar dimmer och zwave styrning. Det skulle underlätta avsevärt.
Jag trodde eltakos nya serie var z-wave, men det kanske det inte är?
Annars kan du nog finna dimmer för zwave här: http://www.euchips.com/
 
Hmm, det närmaste dubbelriktad radio jag kommer hos Eurochips är detta:
http://www.euchips.com/product/wi-fi-to-2-4ghz-gateway.html
Iofs lockande att köra Wifi istället. Kanske det är detta som är framtiden...?
Eltako: NO results found.
De verkar igen ha låst in kunderna i sitt eget system, 868 Mhz krypterat. Låter bra, men säkert dyrt.
 
karlmb skrev:
Hmm, det närmaste dubbelriktad radio jag kommer hos Eurochips är detta:
[länk]
Iofs lockande att köra Wifi istället. Kanske det är detta som är framtiden...?
Eltako: NO results found.
De verkar igen ha låst in kunderna i sitt eget system, 868 Mhz krypterat. Låter bra, men säkert dyrt.
Ja där ser man. Jag hade två av två fel. Blir nog till att vänta även där tills marknaden är större.
 
Hur skulle det funka om man använde en vanlig zwave-switch till att styra en Jolly med dim-switch t.ex., precis som man gör det med väggbrytaren med fjäder i?
Är det kanske så man ska tänka? Finns det mjukvara för sådan styrning i zwave redan rent av?
Visserligen krävs det en switch + en Jolly-driver , men å andra sidan funkar en switch till alla drivers på marknaden.
 
Och dessutom kan en switch styra flera push-dim drivers.
Hoppas det finns eller kommer möjlighet i zwave att dimma via switch på detta sätt då jag fyndade 5 st Jolly Maxi på Elfa idag för 177.-/st :D
De säljer ut dessa nu, hade kostat över 800.. om någon behöver!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.