HJälp kan huset komma fast det nu vräker ner snö......Plattan har säkert 3-5 cm snö på sig......

ÅH det kommer i morgon och på torsdag Längtat länge nog och nu är det värsta vädret:(
 
Vart bygger du?

Vårt hus kom idag (tisdag) och det har regnat hela dagen. Huset blev rest ändå... Problemet är bara att de pratar om snö i natt och i morgon (bygger i Skaraborg). Alla väggar och takstolar kom på plats idag... imorgon är det dags för taket. En endaste jäkla dag för sent känns det som (om vädret blir så illa som det sägs).

Lycka till!
 
Försök vara på plats och skotta/sopa bort så mycket snö ni kan. När huset är under tak så dra igång värme och avfuktare. Om det kommer mycket fukt mot syll kan den behöva testas och då ser ni var det ligger. Är det över 18% fuktighet kan den behöva bytas, över 20% ska den bytas. Så länge ni fpår bort snön medan det är minusgrader så är det nog ingen fara.
 
20% fuktighet i syl? Mitt hus stomrestes förra tisdag. Sen dess har det regnat i princip varje dag :( och sylen varit blöt hela tiden. Huset är nu under tak men att byta sylen känns omöjligt.
 
Du skall vare glad att det är snö som kommer, och inte regn.

Det kanske låter konstigt, men snö är inte alls lika blött som regn.

Vårt hus restas 10 Januari i år, och då var det ca. 30-40 cm överallt!

Detta var inget större problem, snickaren var ute på tomten dagen före och skottade rent plattan. Så snart att huset var tätt (slutet på samma vecka), var det på med värmen, och enligt alla mätningar har huset inte fuktskadats alls.

Om, du vill se bilder på vårt husresning i snön, så finns det bilder här ;)
http://server.lindhardsen.org/banva...content&task=view&id=53&Itemid=26

... cch många fler här, för den som verkligen har interessen:
http://server.lindhardsen.org/banva...&g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=5354

Oroa dig inte!

/Jan
 
Åh tack för svaren var upp till tomten idag där var man i full gång, snöspadarna gick varma (hihhihi) och imorgon tror jag att resningen börjar att ta fart just nu är det 9 minus och det snöar Inte.....:)

vi bygger upp i sandviken (gävleborg) Där det alltid ska vara så mycket SNÖ.....
 
tosso, du bör kräva en fuktmätning och se var det ligger. Är det för hög fuktighet får husleverantören vackert byta syllen. Inget lätt jobb men det går.

Reser man hus i regn så får man så lov att täcka för att undvika vatten mot syll.

Har du tur kanske det har klarat sig, men man måste veta, annars bygger du in fukten och får mögelpåväxt.
 
Syll, vad 17 är det? Namn på isoleringen eller? :-/

Gällande gjutning av plattan, vad gäller för vädret då? Har hört att plattan blir bucklig om det regnar för mycket när den gjuts samt att den då antagligen måste slipas jämn. Vad gäller om det är minusgrader (och snö)? påverkas torktiden?

Vår grund ska gjutas i helgen samt huset resas på torsdag nästa vecka i Uppsala. Känns rätt nära på... bara 5 dagar imellan, men byggarna säger att plattan bara behöver torka 2 dar innan man kan resa huset. Låter riskabelt dock... :surprised:
 
Om nu syllen har för hög fuktighet, måste man byta ut den? Går det inte att vänta tills fuktigheten är under gränsvärdena innan man bygger vidare. Förstår att det inte är möjligt att vänta om man har en husfirma som står och trampar... Men jag bygger ett garage i egen regi....

Fick tips om att köra med värme och avfuktare, syllen ligger på syllisolering av någon sorts skumplast för en massa kronor metern.
 
Syllen är den bräda som ligger mot grunden och skruvas/spikas fast i plattan. Den ska vara avskild från grunden med en ångtät plast el dyl så att fukt inte tränger upp i virket. På syllen ställer man sedan ytterväggarna.

Om man vill veta mer om trähuskonstruktioner kan man med fördel besöka:
www.traguiden.se

Frågan kring om man kan torka ut syllen så är det i stort sett omöjligt om den sitter på plats. Bygger man ett garage i egen regi och låter bli att bygga in syllen kan det gå, men det är inte helt säkert. Lite beroende på om man bygger ett kallgarage eller ett varmbonat garage som man senare vill kunna inreda som bostad, så kan man vara lite olika noga med mögel och kan kanske leva med en för fuktig syll.

Det man ska ha klart för sig är att syllen har svårt för att torka då den är omsluten av plast i botten och annat virke runtom. Har man tur så kanske inte syllen dragit åt sig så hemskt mycket fukt och man kan torka den ytligt med värme i kombination med avfuktning. Detta är en mycket långsam process kanske ett år eller mer om den bara torkar från ett håll. Gör man så att man bygger in syllen och gör klart huset så torkar den aldrig och du har en för hög fukthalt som kan ge problem, men det är inte säkert. Bygger man ett nytt hus så ska man aldrig acceptera att bygga in en för hög fukthalt. Du kan själv fundera på hur roligt det är att bo i ett hus som är mögelskadat och hur det blir då du ska sälja detsamma. Det är krasst så att inget hus är utan mögel, det är bara en fråga om hur mycket och om det ställer till problem.

Mycket viktigt är också att kolla upp så de använder ångspärr mellan plattan och syllen, både till bärande väggar och innerväggar. Fuskar man med detta så stiger fukten från betongen in i virket och det har ingen möjlighet att torka, utan möglar. På vårat hus slarvades det med denna ångspärr på bärande mellanvägg och det var bara att göra om. Har man mögel i yttterväggar (som de flesta har) kanske det aldrig märks men har man det i innerväggar så kan man räkna med att det blir ett problem.

Har man en felaktig/fktig syll kan denna bytas genom att såga ur den med lämplig tigersåg. Sedan torkar man upp och ersätter den med nytt torrt virke. På denna nya syll så häftar man fast ångspärren under så den ligger mot plattan. Detta kan vara olika svårt beroende på hur mycket som måste bytas. I vårat fall då hela mellanväggssyllen byttes fick man stötta upp takstolarna för att inte taket skulle sätta sig.

I garage gör man lämpligen så att man murar upp en klack från plattan så att virket kommer upp en bit från plattan. Plattan i garage kommer alltid att utsättas för mycket fukt då bilen är blöt av regn eller snö.

Gällande gjutning av plattan så är det så att det inte bör regna/snöa då den gjuts. Det som händer är att det inte blir så fin yta om det kommer regn på den. Det är inga problem att gjuta vid minusgrader och plattan har tillräcklig hållfasthet för att resa ett hus redan efter ett par dagar. Däremot så tar det betydligt längre tid för plattan att uppnå en tillräckligt hög torrhalt så man tex kan lägga på en plastmatta. Jag antar att de väntar med att lägga tätskikt på plattan tills den torkat tillräckligt, detta brukar mattläggaren mäta innan mattan läggs.
 
skäms inte för att visa Ni är engagerade, genom att dra på några presseningar på byggdelar ni anser borde skyddas mot regn/snö. Husen skall egentligen resas med taket på samma dag. Innegipsen och isoleringen i burspråk som ligger öppet, är viktigt att skydda mor väta. Tänk på att det är ert/bankens hus. Att visa ointresse och tro man kan kräva skadestånd/utbytta delar, kan leda till än större problem.
 
Visst det är helt riktigt, var med och täck det ni kan. Det bästa är om ingen fukt kommer in i ert hus, det blir alltid sämre och tråkigare att fixa i efterhand.

Tyvärr har många snickare liten/ingen förståelse för detta med byggfukt i hus. De tror att man bara ställer in en avfuktare i en månad och sedan är allt frid och fröjd.
 
Hej

Team 31 våran platta blev gjuten på torsdag sen veckan efter på torsdag började dom säta upp huset, vi var oxså oroliga men, vi har ringt runt till så många och alla säger att det går bra:)

Nu är huset uppe och början på taket......Hoppas att det inte blir mer regn eller snö i helgen .......men taket är täkt men nu får det vara nog med snö inget roligt byggväder...
 
Mycket intressanta diskusioner! Vi håller tummarna för att allt går som det ska på vårt bygge på torsdag då de reser huset. ;D Idag tisdag gjuter de plattan. Vi ska jaga alla byggare med blåslampa och se till att de gör sitt jobb, hehehe... Vädret för torsdag spåddes bli molnigt runt nollan på vädret imorse. Igår var dock prognosen för torsdagen att det skulle bli snö... SMHI har svårt att bestämma sig... :-/
 
Till saturnus2:

Vårt hus börjar byggas i mitten av december, det är då de startar med plattan.

- Menar du att det är okej ifall man tar och täcker över plattan själv för att skydda den mot regn och snö? Eller syftade du mer på delar av huset?

- Är det okej ifall plattan blir lite fuktig av regn? Kan vara svårt att se till att den är helt torr när huset ska sättas upp. Eller? :-?

Vi har hela tiden tänkt att det är deras ansvar att den ska vara okej och att kvalitetsansvarige ska se till att alla regler följs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.