JObbar o driver egen saneringsfirma så jag e fullständig medveten om riskerna men det finns ABSOLUT ingen risk alls att boracolenska komma in efter som den TORKAR in i träkonstruktionen och stannar där.. tyvärr är det rent för många som tror att det kan och kommer att komma in i huset men så är dock inte fallet. när dte gäller radonhalten så kommer den ite in i huset efter som mend den typen av avfuktare jag tänker sätta så blir dete undertyck i grunden och inte i huset. det gör då att dels inget radon kommer ini huset och att jag drar ner varm luft från huset i grunden efter som jag kommer ochha ee helt tät grund.
 
Hur ska man täta spingorna mellan balk och syll? duger silikon?

/johan
 
Älvsbyhus rekommenderar fogskum. Men observera att det borde vara älvsbyhus sak att åtgärda detta.

Jag har tätat mellan grundbalkar och rasskydd med fogskum eller silikon efter vad jag hade. Det är otätheter även där. Men om man skottar igen med sand så blir det nog rätt tätt också. Problemet bestod istället att sand och sten letade sig i mellan i glipan och gjorde den större. Nu efter tätningen så ser det bättre ut med den saken.
 
Jag tog markduk och tätade gliporna vid hörnen av rasskyddet, sen fyllde jag upp med 0-16 och vibbade.
 
Om man som isha har bytt ut sin kondensavfuktare mot en absorbtionsavfuktare med ett luftflöde som ska ventileras ut från grunden och det skapar ett undertryck som är större än det i huset så måste man vara observant på att:

Om det är kallare i grunden så kommer fukten i varm inomhusluft att riskera att kondensera i golvkonstruktionen när den kyls ner på vägen ner mot grunden.
Risken för detta beror naturligtvis på fukthalt och temperatur i de bägge utrymmena.
 
dock ska sägs att absorptions avfuktaren höjer temperaturen i grunden när den är igång och det hjälper ven till att säka den relativa fuktigheten
 
Skyflakes skrev:
Älvsbyhus rekommenderar fogskum. Men observera att det borde vara älvsbyhus sak att åtgärda detta.

Jag har tätat mellan grundbalkar och rasskydd med fogskum eller silikon efter vad jag hade. Det är otätheter även där. Men om man skottar igen med sand så blir det nog rätt tätt också. Problemet bestod istället att sand och sten letade sig i mellan i glipan och gjorde den större. Nu efter tätningen så ser det bättre ut med den saken.
Ett par frågor angående rasskydden:
Vilket material är rasskydden på ett Älvsbyhus gjorda av?
Slutar rasskydden i underkant av kantbalken och hur höga är de ungefär?

Skall sätta nya i min befintliga krypgrund och funderar lite på vad jag skall
sätta och hur jag skall göra.
 
Hej, hej!
Rasskydden är en glasfiberskiva. Den läggs mot balkarna på utsidan en bit upp på balken och står på marken i samma nivå som marken under huset. Sen fyller man upp med dränerande material på utsidan. Hur höga de ska vara beror ju på hur högt utrymmet är under din grund men hos mig är de kanske 40 cm. Jag har minst 70 cm kryputrymme. Jag ska se om jag kan maila en bild om du vill.
 
:)Hej.
Har bott i vårt hus sen dec 05 och nu ligger fukthaltem mellan 67-70%. Besiktningskillen sa att det kan ta upp till ett år innan det stabliserar sig.
;)Larz
 
Hej alla,

Har fortfarande inte hunnit krypa ner och läsa av elmätaren.

Men angående fukthalten kan jag säga att den ligger som standard runt 55%, men någon enstaka dagar komer den upp i 65%. Det är när det är super fuktgit i uteluften i övrigt.

Första månaden toppade mätaren på över 75%, men jag nollar max/minminnet varje månad och logar det. max förra månaden var 68%, denna månad 66%. Min ligger på 52% resp. 48%.
 
Nu har jag äntligen varit nere i grunden och läst av elmätaren.

360kWh på 90 dagar... Alltås 120 kWh i månaden är vad min avfuktare har förbrukat de tre första månaderna i huset....

Jag får väl tiläga att min avfuktre står på max, så vi har det torrt där nere.. Senaste månaden har v legat på runt 50%, max är 66, och som minst var vi nere i 45%.
 
100 kronor i månaden... Tja, om jag inte missminner mig har man räknat in denna 100-lapp... På så sätt att man räknar med att man genom en tät grund får mindre uppvärmningskostnader, jämfört med ventilerad. Det man förlorar på gungorna... ;)

Tycker det är en överkommlig summa. 100:- i månaden för att vara 100% säker på att inga mögel eller rötangrepp sker på din grund....
Efter att nogrant följt fukthalten i tre månader i grunden, så kan jag säga att det är det som jag är absolut minst orolig för i mitt nya hus.

Och som jag skrev tidigare, så står min avfuktare på max. Grundinställningen är tydligen typ 75% på vredet, så anta att det motsvarar elbörbrukningen, så skulle wen som är inställd som den ska bara dra 90kWh i månaden...

Billigare försäkring får man leta efter... :D
 
Inger.P. skrev:
OJdå! Det tycker jag var mycket! Det blir ju 1200 kwh om året - om den nu går lika mycket vintertid d.v.s.
1200 kwh är ju 1200 kr per år...minst.

Är den kostnaden inräknad i Älvsbyhusens beräknade totala driftskostnad? Som var 1500 kr per månad - sist jag kollade.
Hmm, 120 kWh i månaden blir ju inte 1200 kWh per år, men å andra sidan så lär den inte behöva gå i någon större utsträckning, förutom under sommaren, så det är nog svårt att dra några slutsatser om året totalt utifrån de senaste 3 månaderna.
 
Hej!

Vi kör med Munthers avfuktare under vår krypgrund. Har inte märkt någon skillnad på elräkningen ens sen vi satte i den... o då kan jag tillägga att vi hade 98% fuktighet innan.. och mögelangrepp...

Numera håller den lätt nere fukten under 70... och vid bra årstider är fuktigheten mellan 55-65% utan luftfuktare..

/Jezzi
 
Inger.P. skrev:
Hur ofta kryper du ner och inspekterar din grund Larz?
Har varit nere två gånger sen vi flyttade in dec 05 och allt verkar vara frid och fröjd.
Larz
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.