Hej,

Vi har nyligen köpt hus och lånet hamna på ca 1,7 milj. Det har letats hus i många år så vi har tidigare varit runt på par banker(Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken) och den bank som vi fått bäst kundkontakt med är Nordea. Nu är det dock skarpt läge och vi söker lite råd inför slutliga beslutet.

Denna gången har vi gått till Swedbank(där vi idag har alla konton) och Nordea(som tidigare givet oss bäst kundkontakt).

På Swedbank får vi träffa en person som inte egentligen jobbar med bolån vilket gör att man som kund känner sig mindre prioriterad. Oavsett så går personen igenom upplägget och går o hämtar färska räntesatser. Man pratar väldigt lite runtom själva lånet mer än att lönekonto och allt sådant måste vara på Swedbank(vilket det redan är). Mötet känns inte jätte givande förutom då räntorna, d.v.s samma uppfattning som vi fått från tidigare besök här och på liknande banker.

På Nordea får vi träffa en person som troligen jobbar med detta dagligen, han ger oss extremt mycket information och man känner som att man skulle behöva gå en utbildning innan man gick hit. Man pratar mycket om grejer runt lånet, att spara i fonder, aktier men även om försäkringar av olika slag. Efter som vi inte är så pålästa så känns mötet väldigt givande och personen utstrålar kunskap som tyder på att ekonomin skulle kunna bli bättre. Det vi inte gillar är att man säger att vi får en hel del rabatt om ni väljer IF försäkring för huset, vi vill kunna välja det som vi tycker är bäst utan att behöva knyta det till våra bolån. Dessutom vill de att livförsäkringar och liknande som vi har genom arbete ska flyttas till Nordea.

Även om vi generellt fått bättre kontakt på Nordea så förstår vi efter att ha läst i forumet att det är just så här de gör affärer, d.v.s knyter till sig kunden med olika tjänster.

När det gäller själva lånet så föredrar jag stabilitet och räntorna är så pass låga att bindning på 5 år känns som en bra väg att gå. Bankerna känns lite motstridiga till detta konstigt nog men föreslår att dela upp lånet på flera instanser, d.v.s 3 mån, 3 år och 5 år. Nackdelen är att man inte har någon förhandlingskraft när ett tidigare lån går ut. Och vill man flytta lånen så lär det kosta hur mycket som helst. Tittar man igenom forumet så verkar det som att rörligt på allt är vägen att gå så länge som man kan bygga upp en marginal.

Räntorna vi fått är enligt följande :

5 år
Nordea : 1.95%
Swedbank : 1.70%

3 år
Nordea : 1,59%
Swedbank : 2 år = 1.24%, 4 år = 1.57%

3 mån
Nordea : 1.62%
Swedbank : 1.17%

Beroende på hur man lägger upp lånen så skiljer det sig 5000-7000 kr / år och Vi har redan försökt förhandla med Nordea. Allt de kunde erbjuda oss var 1.40% på 3 mån.

Sen har vi det där med fula knep och lockräntor, ingen bank kommer erkänna detta men läser man lite på nätet så verkar Swedbank överrepresenterade MEN det kanske också är så att de är en större bank.

När det gäller sparande så är det viktigt för mig att ha en säkerhet, så runt 100 000 kr bruka kännas bra att ha på något konto iallafall. Det räcker kanske inte så långt när man bor i hus om något skulle inträffa så det är möjligt att man får sikta ännu högre.

Vi är tacksamma för alla råd vi kan få.
 
Du verkar tyvärr ha gått på bankernas skrämselpropaganda och vill ha bundet lån. Tänk på att det är bankerna som tjänar på bundna lån. Så det enkla rådet är att välja rörligt och att då ta det billigaste alternativet. Får du ett nytt bättre erbjudande av en annan bank senare är det bara att byta.

Hur trevlig personen på banken är har väl inte så stor betydelse så länge de inte är direkt otrevliga. Personal bytes ofta så nästa gång du pratar med banken så kan det vara någon annan som har hand om ditt konto.
 
Ta Swedbank, de är ju betydligt billigare. Dessutom verkar ni slippa köpa massa tokigheter där. Rörligt är bäst om man har självdisciplin.
 
Ni ska väl fråga fler banker angående räntor och annat. Finns många fler att fråga, Länsförsäkringar, SEB plus några till. Jag har själv Länsförsäkringar men har inga lån men får bra rabatt på försäkringarna eftersom vi samlat allt hos dem.
 
tommib
Rörligt lån är alltid bättre så länge man har en ekonomi som klarar en plötslig oväntad ökning av omkostnaderna (och troligen annars också). Om du binder lånet så tror du att du kan förutse framtida räntor bättre än banken. För du kan vara helt säker på att banken inte erbjuder dig en ränta som de tror att de förlorar på.
Bättre att ta rörligt lån och lägga undan pengar varje månad motsvarande en ränta som är 2-3%enheter högre än det du betalar så har du redan vant dig vid en högre kostnad och får som bonus en buffert att renovera/amortera för.
 
Ja det lutar ett Swedbank just nu på grund av den stora skillnaden i räntan. Det känns som att den ränta vi fått från Swedbank blir ganska svårslagen så därför har vi inte funderat över att höra med andra banker. Tiden är inte riktigt på vår sida, annars hade man kunnat gå till SEB och Handelsbanken också men de brukar ha långa väntetider på deras möten.

Det lutar då också åt rörlig på så gott som hela beloppet och då samtidigt sätta in överstigande kostnader upp till säg 5% på annat konto om det skulle hända något. Risken att vi hamnar på 5% känns dock ganska låg med tanke på att man tydligen vill sänka kronans värde och öka exporten.
 
  • Gilla
MRK och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.