Nej, inte helt säker. Det som tyder på att de är trasiga är att de blinkade till vid strömsättning, men bara första gången. Får inga livstecken vid efterföljande försök. Jag ska mäta motstånd idag och kolla.
 
Nu har jag provat att mäta motstånd på mina lampor. Jag fick inget utslag på någon av dem. Däremot hittade jag en funktion på min Multimeter med en diodsymbol på. Med den lyckades jag få en ny lampa att lysa svagt, men ingen reaktion från en "trasig" diod. Verkar således som att min driver dödar dem. Jag får kontakta butiken och höra vad de har att säga.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Om butiken bråkar, kan du ju visa på din konversation här på BH, för att visa hur du gjort. Vad jag kan se, måste det vara drivdonet, som är boven.:mad: Bra ändå att du (och alla vi andra) fått ny kunskap om att det går att visuellt SE om en LED är trasig, genom att koppla instrumentet till den :D
 
Tack alla för hjälpen! Jag ska försöka komma ihåg att återkoppla efter respons från butiken.
 
Nu har jag haft kontakt med butiken fram och tillbaka via mail, och jag har fått ny driver och nya lampor. Jag har inte mätt något på den nya drivern, men ställt dip switcharna enligt ovan och nu lyser det minsann.

Verkar således varit något fel på min ursprungliga driver. Tack alla för hjälpen. Vill även passa på att ge credit till butiken som hanterade ärendet föredömligt, även om det naturligtvis inte är bra att den första drivern inte fungerade.
 
  • Gilla
hempularen och 1 till
  • Laddar…
Eftersom lamporna havererade efter mindre än en sekund så måste drivdonen ha matat ut 110 V likspänning eller nåt år det hållet...sådana fel får inte inträffa. Det är första gången jag hör talas om det. Så det ter sig naturligt att butiken ville byta denna utan grymtande.
 
En relaterad följdfråga. Jag fick tips från butiken att driva LEDarna med något lägre ström, typ 650mAh för 700mAh leds och 300mAh istället för 350mAh. De menar att minskning i ljusflöde är knappt märkbart och att livslängden ökar.

Stämmer det?
 
Tjaa. Nu spekulerar jag, vet egentligen inte.

Men LED lampor idag har ju ofta en deklarerad livslängd på ex. 50000 timmar. Det borde vara tillräckligt för de alra flesta fall. även om du låter den lysa dygnet runt så håller den då i typ 7 år. Men med den mer normal användning så kommer den att fungera i 20 - 40 år. Inom den tiden kommer du säkert att vilja byta ut den ändå av andra skäl.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Det låter ju som ett sunt och riktigt resonemang, men kan man köra med lägre ström eller kan de ta skada? Jag tycker man hör allt som oftast att LEDs inte lever upp till de timmar som utlovats, så det kan ju inte vara dåligt att förlänga.
 
Har svårt att se att det skulle kunna skada.
 
LED som går sönder snabbt har troligen något rent tillverkningsfel. Där tror jag inte att en liten sänkning av strömmen spelar någon större roll.

Halvledare i alla former är oftast antingen felfria vid tillverkningen, och håller då i "evighet", eller så är de drabbade av ett fel (ofta en förorening i materialet) och då går de sönder snabbt. De flesta felaktiga halvledare går sönder inom sekunder av användning, dvs. redan när de testas i fabriken. Men sedan finns det fel som hänger med lite längre.

Men en komponent som överlever de första typ 200 timmarna av drift, håller troligen i 100 000 timmar till. LED belysning är då lite speciell för den består egentligen av två delar. Dels en lysdiod (LED), dels av ett fluorescerande skikt (precis som i lysrör och lågenergilampor). Det som du ser lysa är skiktet. Det tillförs energi från lysdioden som lyser med ett kraftigt blått eller nästan ultraviolett ljus. Det ljuset "laddar" det fluorescerande skiktet som sedan lyser med en mer lämplig blandning av färger som uppfattas som vitt ljus.

Själva lysdioden är en halvledare som kan förväntas ha nästan evigt liv. Men det fluorescerande skiktet åldras och kommer att lysa sämre och sämre med åren. Det åldras extra mycket om det utsätts för hög temperatur.

Så skillnaden mellan LED och lågenergilampor är framförallt metoden för att "ladda" det fluorescerande skiktet. I lysrör och LE lampor laddas det av UV ljus som uppstår genom en gasurladdning inne i glasröret, alltså ström som leds genom en gas. Medan i LED fallet används färgat ljus från en LED.

Själva lysdioden kan bara lysa med en väldigt bestämd färg, det går inte att tillverka lysdioder som lyser med en godtycklig färg.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag har lysdioder jag köpt ca 74 som fortfarande lyser. Det är som hempularen skriver, närmast oändlig livslängd, fast över 85°C så förkortas livslängden dramatiskt. Den reflektionen jag har är att både ledlampor och lågenergi har låg tolerans mot spikar på nätet. Glödlampor håller här jag bor i flera år medans dom här andra byter jag efter bara nån månad ibland bara nån dag. Jag bor sist på nätet har 3-fas motor som driver hydroforen och får förmodligen en hel del spikar då både från min egen pump och från grannarna.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.