Som titeln lyder; vilket system hade funkat bäst vid nybyggnation? Vad har ni för erfarenheter? Vad blev som ni hade tänkt/inte tänkt? Hur hade ni gjort istället? Vad rekommenderar ni? Hade ni valt samma system idag? Kostnader/effektivitet?

Här är lite fakta kring huset vi ska bygga (och tankar kring uppvärmningen):
40cm tjocka träullitsväggar (lerputs inne, kalk eller kc-bruk utvändigt), ca 50cm isolering i tak (förmodligen linull eller annat miljövänligt material), 1,5plans hus i L-vinkel, ca 150kvm stort, gjuten platta med vattenburen golvvärme nere och vattenradiatorer uppe. Nya fönster med U-värde på ca 1,2-1,7.

Vi funderar på:
* Bergvärmepump + solenergi (så solenergin dels bidrar till lägre driftskostnader av pumpen och dels för extra energi för hushållsbehovet) Ganska dyrt men bekvämt?
eller
* Vattenmantlad kammin/köksspis + solfångare/värme, med en elpatron till ack.tanken (elda vintern och låta solen sköta resten sommartid) Lite mer jobb med veden men billigare?
(Självdrag på ventilationen+2 myskaminer i övriga huset)
Vi kommer alltså inte ha en källare, så den ev. pumpen/ack.tank kommer stå i tvättstugan.

Väldigt intresserad av era tankar, samt hur ni gjort och hur resultatet fallit ut !
 
Redigerat:
Jag har endast en luft/luftvärmepump för uppvärmning, förutom en braskamin.
Boytan är 108 m2.

Minimala investeringar och flexibelt system :)

Får man verkligen bygga med bara självdragsventilation idag?
 
Tror det blir svårt med både ved och självdrag, låter inte som ett vinnande koncept hos kommunen.

Som vanligt är troligen det mest realistiska frånluftsvärmepump.
Ett så litet hus så kommer det aldrig gå att räkna hem kostnaden med bergvärme eller solenergi.

Mitt hus är på 145 kvadrat och jag kör med frånluft och en vanlig braskamin, ligger under 5000Kwh på värme+varmvatten, har liknande tjocklek på isoleringen.
 
Redigerat:
Finns inga raka svar på din fråga det beror på vad man prioriterar, och vad man tror om framtiden.

Ser du till inomhuskomfort så är Fjärrvärme/bergvärme + golvvärme och FTX bäst.

Ser du till ekonomi;
Med dagens elpris så är nog frånluftvärmepump bäst,
Stiger elpriset till nivåer som för några år sedan blir bergvärmen billigare
(Skulle elen bli billigare kanske luft/luft, om man tycker det är ett fullvärdigt alternativ i nybygge.)

Om du med solenergi menar solceller så är dom ett fristående system som i sig är lönsamt med dagens elpriser.
Solfångare är svårt att räkna hem ekonomiskt, om du ska skaffa acctank bara för det.

Tror inte heller du får bygglov med självdrag.

Om du ser till miljöpåverkan så kan värmesystemen rankas nåt sånt här, (bäst överst)

Fjärrvärme av kraftvärmeverk
Ved
Flis
Pellets
Fjärrvärme värmeverk
Bergvärmevp
Frånluftsvp
Luft/luft vp
Elpatron
 
KnockOnWood
- Hur tycker du att det funkar med luft/luftvärmepump? Många pratar ju om störande ljud, eller har det blivit bättre med det på senare tid? Värmer den tillräckligt vintertid eller är det då du får elda i braskaminen? Och hur mycket behöver du isåfall elda? Flera gånger om dagen?

Vet inte hur det fungerar med självdrag?! Känner att jag kanske borde sätta mig in i byggreglerna lite mer..
 
Hej Pumba, vi kollade in frånluftsvärme först, med kaminer som komplement. Men pratade lite sedan med energirådgivningen som ansåg att det kanske inte var jätte-effektivt, samt att man ville sträva efter att ha så pass enkla system som möjligt, för när det väl havererar så blir det så pass dyrt. Nu vet jag inte om de syftade just till frånluftsvärmen eller om det var mer generellt.

Är du nöjd med din frånluftsvärmepump? Vilken använder du?
Var det dyrt att installera?

svar till larsbj:
Precis! Jag tänker att solceller vill vi nog ha oavsett, för att inte vara lika beroende av elnätet. Priserna kan ju gå upp och ner väldigt mycket, nu senast höjde de grundtaxan för elen med ytterligare 200kr, igen.
Vad gäller de olika uppvärmningssystemen så bor vi ute på landet så vi kan inte ha fjärrvärme av något slag och elpatron är uteslutet. Det är som sagt lite kruxigt och svårt att säga vilket som kommer vara bäst, därför är det väldigt intressant att höra vad ni tycker och tänker. Mer än tacksam för era svar!
Använder du (larsbj) dig av FTX som ventilation?
 
zikoriats skrev:
KnockOnWood
- Hur tycker du att det funkar med luft/luftvärmepump?...
Det funkar alldeles utmärkt!
När jag skaffade den år 2012 valde jag marknadens tystaste, Mitsubishi, där innerdelen angavs ge 19 Db på tystaste läget. Och den hörs verkligen inte, om man inte står högst en meter ifrån.

Vi kör den till 99% på tystaste läget, någon enstaka gång har vi ökat ett snäpp (av 6).
Och brasorna i kaminen behövs egentligen inte, de är mest för trivsel och mys och när man t.ex. kommer hem en gråkall blåsig vinterdag och vill ha lite "bastukänsla" :)
Men f.o.m. april t.o.m. oktober använder vi värmepumpen mycket sällan.
Och värmen sprids ut rätt bra, tack vare ett effektivt FTX-system och öppen planlösning.

Så investeringarna för värme är faktiskt minimala: Ca 16.500 kr för värmepump och ca 6.500 kr för en elektrisk varmvattenberedare.
Ventilationssystemet (aggregat ca 16.300 kr) och kaminen oräknade.

Vad kostar en frånluftsvärmepump i inköp, installation och drift??
 
Tack för snabbt svar! Väl tänkvärt. Har aldrig tänkt luft/luft som ett alternativ då jag är en sådan som lätt stör mig på olika detaljer, rent estetiskt. Men har en bekant som skaffade det för ett tag sedan, där verkligen huset är en ren trädröm och jag trodde det skulle störa mer än vad det faktiskt gjorde. Visst, det var ju finare utan, men ändå så störde det inte lika mycket som jag tänkte att det skulle göra, rent estetiskt och ljudmässigt (ett svagt surrande emellanåt).

Har du enplans hus eller med en ovanvåning också? Tänker på placeringen av luftvärmepumpen.
 
Hej!
Jag har precis studerat alla möjliga och omöjliga lösningar, detta på grund av att jag definetivt har tröttnat på frånluftsvärmepump som är ren skit. Förbrukat 3 st på 28 år, räknar man in alla reparationskostnader hade det varit billigare med plåtradiatorer från 1960-talet, den som vill får försöka övertygamig om motsatsen. Mitt eller Vårt hus är byggt 2008 och vi har precis bestämt oss för att byta till Mitsubischi luft-vatten SW 100 Split+ Ecodan EHST20C-YM9C. Ventillationen skall skötas av 2 st Mitsubischi VL 100 Loonay X på botten våningen och ytterligare en på övervåningen.Tidigare frånluftsdon kopplas till en behovsstyrd takmonterad utsugsfläkt. Vi har även en Kakelugnspannan ( ja den heter så) som är en vattenmantlad "kakelugn" som skall dockas till Ecodan-tanken på värme sidan eftersom det är separata slingar för VV och värme Ecodan-delen.

Mvh / Cecar 33
 
cecar33 skrev:
...Mitt eller Vårt hus är byggt 2008 och vi har precis bestämt oss för att byta till Mitsubischi luft-vatten SW 100 Split+ Ecodan EHST20C-YM9C. Ventilationen skall skötas av 2 st Mitsubishi VL 100 Loonay X på botten våningen och ytterligare en på övervåningen.Tidigare frånluftsdon kopplas till en behovsstyrd takmonterad utsugsfläkt. Vi har även en Kakelugnspannan ( ja den heter så) som är en vattenmantlad "kakelugn" som skall dockas till Ecodan-tanken på värme sidan eftersom det är separata slingar för VV och värme Ecodan-delen.

Mvh / Cecar 33
Om du summerar kostnaderna för allt det där (med eller utan montering), var hamnar du då?
 
Det är i praktiken omöjligt att klara energi-kraven utan återvinning av värmen i ventilationen. Frånluftsvärmepump är det "enkla" valet eftersom den löser "allt" och passar utmärkt i en tvättstuga. Men så har den också några nackdelar. I mina ögon är den bäst på papperet och inte i verkligheten.

FTX är trevligt för inomhusklimatet men behöver kompletteras med annan uppvärmning.

Om du ändå tänker solceller så får du ett mycket enkelt system med en ack-tank med elpatron utan rörliga delar som riskerar gå sönder. Lite mer komplicerat blir det om du ska ha vattenmantlade kaminer men en klart trevlig lösning.

Har ni funderat på en budget för ventilation + uppvärmning? Det drar fort iväg i pengar.
 
zikoriats skrev:
Tack för snabbt svar! Väl tänkvärt...

Har du enplans hus eller med en ovanvåning också? Tänker på placeringen av luftvärmepumpen.
Tack för frågan!

Huset är ett enplans på 108 m2 byggt år 2010, fast med en stor förrådsvind.
Vi har s.k. klimatvind, dvs 100 mm cellplastinstallering ovanpå yttertaket, så där uppe har vi 70 m2 förråd och ett enkelt övernattningsrum för 1 - 5 gäster. Så på vinden blir det aldrig riktigt kallt. Med ett litet konvektorelement blir gästrummet snabbt beboeligt även mitt i vintern.

När jag tog upp mina planer med min KA (för övrigt en utmärkt sådan), bussade han ihop mig med en värme/ventilationsspecialist för att tala mig till rätta.

De första vintrarna hade vi ingen värmepump, endast ett 800 Watts el-element i vardagsrummet.
Men så tröttnade jag på att vakna med rimfrost i skägget och vi installerade värmepumpen i stället :)
Nu ligger totala elförbrukningen under 5000 kWh/år

Värmepumpens innerdel sitter över entrédörren, nedtill på ritningen här:
Planlösning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
KnockOnWood skrev:
Om du summerar kostnaderna för allt det där (med eller utan montering), var hamnar du då?
Ja det blir inte billigt men det är inte det som räknas. Det kostar en hel del och det behövs att man är påläst för mupparna som kommer och tittar för att lämna offert, är inte hantverkare utan nasare i en lönsam branch där lagkrav från 2015-01-01 säger att ingen får sälja luft värmepumpar utan kylsert o det inte är säkerställt att man kan bevisa att man har godkänd montör. Monteringskostnaden är schablon-bestämd av skattenisse. Men för min lutf-vatten efter rot varierade priset mellan 79000 till 113000 kr dom tre ventilationslådorna hittade jag för 4900 inkl frakt eller upp till 6900 + frakt, utgående luft ca 5000 kr då tillkomer arbete med ventilationen. Kostnaden är inte viktigare en driftskostnaden och pålitligheten, så den bortser jag ifrån.
 
cecar33 skrev:
...Monteringskostnaden är schablon-bestämd av skattenisse...
Nej då, det verkar som om du avser ROT-avdrag.
Sådant drabbar inte oss med nybyggda hus, vi får betala fullt pris.

Och om du anlitar en av generalagentens rekommenderade återförsäljare kan du nog vara rätt säker på att montören är godkänd.
http://www.mitsubishivillavarme.se/sidor/aterforsaljare/

cecar33 skrev:
...Kostnaden är inte viktigare en driftskostnaden och pålitligheten, så den bortser jag ifrån.
Hur kan du bortse från installationskostnaden?
Det är väl i själva verket så, att man i Sydsverige knappt kan motivera installationen av berg- eller jordvärme i "normalstora" enfamiljshus, just för att installationskostnaden är så stor i jämförelse med värmebehovet och driftskostnaden.
 
Redigerat:
KnockOnWood skrev:
Nej då, det verkar som om du avser ROT-avdrag.
Sådant drabbar inte oss med nybyggda hus, vi får betala fullt pris.



Och om du anlitar en av generalagentens rekommenderade återförsäljare kan du nog vara rätt säker på att montören är godkänd.
[länk]



Hur kan du bortse från installationskostnaden?
Det är väl i själva verket så, att man i Sydsverige knappt kan motivera installationen av berg- eller jordvärme i "normalstora" enfamiljshus, just för att installationskostnaden är så stor i jämförelse med värmebehovet och driftskostnaden.

Mitt hus är äldre en 5 år (2008), monteringskostnad är chablon för skattenisse därmed är priset satt för "standard" installation som ligger till grund för ROT


Nu var det inte så jag menar, du får inte köpa eller rättare sagt säljaren får inte sälja till dig ( lag 2015-01-01) om du inte kan bevisa att den monteras av behörigDärför säljs oftast vp med "standard"-montering



Jag måste uttryckt mig dåligt, det handlade om vad jag kom fram till, för egen del och det var inte bergvärme för det är troligtvis inte längre det bästa ur ekonomisk synpunkt idag när det gäller södra Sverige, det gäller troligtvis även jordvärme. Dagens luftvärmepumpar från dom stora tillverkarna med maskiner för nordiska marknaden är svårslagna ang. cop värde här i varma södern. Däremot blir det nog annorlunda norröver men frågeställaren bodde troligtvis i västra götaland.

TS skulle dessutom bygga nytt och då är det fågan om att man väljer sitt system för att man tror på funktion, driftskostnader och att det skall bli så optimalt som möjligt och visst ROT gäller inte vid nybyggnad jag vet.
Det var bara jag som svarade på din fråga ang kostnader.

Bästa hälsningar
Cecar 33:)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.