Vi är nybörjare på detta så ställer en konstig fråga om gammal matjord som utsatts för myrgift.

Vi har matjord intill husväggen. Den ska nu bort och vi ska dränera lite.

Vi tänkte använda jorden till ett trädgårdsland, men har har hejdat oss lite. Vi har haft problem med myror och använt ett myrgift (http://www.clasohlson.com/se/Myrmedel-CurEra-Nelson/31-5430) utmed husväggen - giftet har runnit ned i jorden. Späds giftet ut eller rinner bort, så att man vågar använda jorden till exempelvis potatisodling? Vi hällde en del förra året och en liten omgång i februari i år när det började krypa in några stycken.

Det kan ju bli lite pinsamt om kompisarna får stelkramp av nypotatisen.

Mvh
Ulff
 
Jag skulle personligen inte vara rädd för att använda jorden, men om du är det minsta tveksam så rannsaka dig själv och tänk efter hur mycket gift det rör sig om i mängd (gram) och hur mycket jord (m3) det rör sig om.

Möjligen står det på förpackningen hur lång tid det tar innan medlet är overksamt. Du kan också kontakta tillverkaren.

Du kan även kontakta Giftinformationscentralen. Dom kan säkert vägleda dig.

www.giftinformation.se/
 
Sen kan man ju fråga sig hur bra odlingsjord det är, vore kanske läge att dumpa den och få hem riktig mullrik jord.
 
Vill ju gärna snåla lite, blir dyrt släpa hem 1000 liter jord?
 
Tack för era svar förresten, kanske kompromissar lite och köper hälften och återanvänder husgaveljorden hälften. Så får vi fylla på med fräsch jord och gödsel nästa år om det inte växer som vi vill.
 
Kan du hämta själv kostar ju 1 ton bra jord runt 400:- så dyrt är ju relativt.
 
  • Gilla
MB77
  • Laddar…
Får kolla det. Man är nybörjare som sagt =)
 
Se bifogat säkerhetsdatablad, (som är taget från ovan bifogad länk till Clas Ohlson).
Allt man vill/behöver veta framgår inte klockrent, men min tolkning som icke kemist är att denna jord ska till avfallsdeponering, dvs den är ej lämplig att återanvända någonstans. Som alla gifter är det miljövidrigt.

Det man noterar särskilt är att det är långtidsverkande..., och att det inte ska ut i naturen (tomten) någonstans. Tyvärr står inget om nedbrytning, men att det är giftigt för alla vattenlevande organismer är ju en glasklar indikation på att det inte ska ut i naturen.

I sammanhanget kan nämnas att bönder som vill ställa om till ekologiskt, måste vänta i 8 år efter att de sprutat sitt sista gift på åkrarna innan de får kalla sitt jordbruk och sina grödor för ekologiska. Det beror på att man vid mätningar konstaterat att så lång tid tar det för marken att rena sig och återgå till just naturligt liv som marken i normala fall kryllar av. (I en matsked frisk/obesprutad jord finns det fler levande organismer än människor på jorden.)

Som toppredator ansamlas alla tidigare ackumulerade gifter i näringskedjan i våra kroppar.
 
Redigerat:
  • Gilla
oobum
  • Laddar…
Ska tänka några varv till. Nu är det ju inga stora mängder vi talar om heller. Kanske inte är så dyrt att köpa jord ändå.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.