En LED går oftast sönder av anledningen "för hög spänning" eller "Fel polaritet".
Angiven effekt är MAX möjlig effekt för drivdonet.

Vet inte hur just den här dimmern reagerar, men du skulle kunna testa med en 12V/10W billampa. Finns dock risk att initialresistansen är för låg för att den ska tända. Om den tänder bör spänningen hamna runt 12 V över lampan och det borde gå att dimma ett visst område. Ett 3,9 Ohm:s motstånd ( 2W) i serie med lampan kan göra att lampan tänder lättare och då bör det bli en spänning runt 15V i total utspänning.
 
Redigerat:
Sam_u_El skrev:
Tack Bo! Hur hamnar du på 3.5 V? 700mA och 3W borde väl innebära ~4.3V?
Framspänningsfallet brukar ligga på runt 3.5 V. Det är ju en halvledare med olinjärt förhållande mellan spänning och ström. Så ohm's lag fungerar inte riktigt. En liten ökning av spänningen ger en stor ökning av strömmen.

Sam_u_El skrev:
Vidare är väl angiven effekt 24W, eller?
Bra, det såg jag inte. Drivdonet har en allmän begränsning till 24 W, vilket motsvaras av angivet 35 V * 0.7 A. Så räknar man effekten kan du lägga på max 8 st 3W LEDs.
 
  • Gilla
Sam_u_El
  • Laddar…
Om en LED kan gå sönder av för hög spänning, så borde det väl vara avgörande om jag har en eller flera i serie? Spänningsfallet "delas" väl av alla komponenter i serie (i lika delar om motståndet är det samma)?
 
Bo: Tack för tydliggöranden. Mitt problem är inte det teoretiska maxantalet LEDs, utan det faktum att jag har provkört med en LED, och det verkar ha tagit livet ur den.
 
Det ska inte hända. Drivdonet ska inte kunna skicka mer än 700 mA genom lysdioderna, oberoende av antalet som är inkopplade i serie. Om den gick sönder så var det troligen ett måndagsexemplar. Du kopplade väl +/- rätt? De brukar tåla backspänning ganska dåligt.

Det är annars strömmen som tar död på lamporna. Skulle du koppla dem till ett 12 V-batteri så skulle de brinna upp direkt eftersom det skulle i princip bli kortslutning. En diod begränsar inte strömmen nämnvärt, utan de "öppnar" när spänningen överstiger en viss nivå, ca 3.5 V i detta fall. Därför är det viktigt att mäta strömmen och reglera så att strömmen blir konstant 700 mA.
 
  • Gilla
Sam_u_El
  • Laddar…
Tack återigen, Bo! Min enkla multimeter tror jag bara klarar upp till 200mA, men jag ska dubbelkolla polariteten nästa gång jag provar. Lampan blinkade till innan den dog. Kan de göra det även med backspänning?
 
Svårt att säga. Men du har väl fler lampor, prova en till (y) Om den också lägger sig på rygg kanske det är dags att granska inkopplingen och mäta lite..
 
Tänk på att INTE lossa/koppla in +/- som går till led lamporna när du har spänning på drivdonet! Då låter det POP o sen är lamporna trasiga. Drivdonet känner nämligen inte av något motstånd och 'varvar upp', sen när du kopplar in lamporna så får dom för hög spänning och går sönder.
 
  • Gilla
Sam_u_El och 1 till
  • Laddar…
Tack för tipset. Då ska jag inte testa det. =)
 
Nu har jag provat igen. Denna gång med tre lampor i serie för att minimera risken för överspänning. Dubbelkollade polariteten innan jag strömsatte med lamporna inkopplade. Samma sak som tidigare. Ljus i bråkdelen av en sekund och därefter ond, bråd död.
 
Behöver inte betyda att led är död! Kan vara drivdonet som reglerar ner. Ställ på lägre ström och prova igen, är väl det enda råd jag har. Annars återstår större felsökning med motstånd som last och en volt meter.
 
Jag har aldrig använt den här typen av drivdon.
Men kan det inte vara så att min 3v så blir det mer än 700mA och då stänger enheten av.
så ev. måste man ha minst 2 i serie för att regleringen skall funka.

Har du en ohm meter så kan du mäta om dioden leder i ena riktningen och då är den fortfarande hel.
 
  • Gilla
Sam_u_El
  • Laddar…
Tack för tipset, Krillew. Jag ska prova på att mäta motstånd med min multimeter. Jag visste inte att det gick att mäta på det viset. Är motståndet närmare noll åt "rätt" håll?

Nu senast provade jag ju med 3 lampor i serie, så det borde inte ha blivit för mycket.
 
Vissa multimetrar har ett speciellt område för att mäta pn-övergångar den mäter med lite högre spänning, vanliga resistans området brukar då bli avbrott i ena riktningen och kanske runt 500ohm i framriktningen lite olika beroende på hur hög spänning det kommer ur instrumentet en pn-övergång så blir spänningsfallet ca 0,7v så under den spänningen så leder den inte alls och led-lampor har väl fler seriekopplade pn-övergångar. Själv har jag ett Fluke77 och den går det mäta med.
 
Är du säker på att LED-lamporna har gått sönder? Kanske är det drivdonet som inte startar, utan väntar på en impuls på Dim-ingången?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.