Hej,
Jag har köpt några billiga led downlights och drivdon att testa lite med, men är osäker på hur det skall kopplas. Drivdonet ser ut enligt följande:
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Mina LED är 3W, 700mA och avsedda för konstantström.
Eftersom drivdonet är på 24W, innebär det då att jag MÅSTE ha 8st downlights (8x3=24) eller fungerar det även med färre?
 
Det ska gå bra med inställningen enl. bild om jag fattat instruktionen rätt och att 1 LED behöver >3V, annars måste du seriekoppla minst 2 st.:
Skärmklipp.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Hej! Det fungerar med färre. Seriekoppla alla lamporna, och ställ in drivdonet enligt översta raden i tabellen (som du har gjort). Drivdonet kommer då att ge så hög spänning som behövs (3-35V) för att hela kedjan ska "dra" 700mA, vilket är just så man driver LED-ar.
 
Räknade lite: 3W och 0.7 A ger > 3 volt, så det fungerar med 1 LED också.

MEN DU - fixa till skalningen av inkommande 230V. Så där får det inte se ut :mad:
 
Tack för de (otroligt) snabba svaren. Jag har provat med en LED och det gick inget vidare. Den reagerade ungefär som när en glödlampa går; "pop", liksom. Kan det vara så att en är för lite, men det ändå går bra med färre än 8? Eller är det något annat som spökar?
 
HasseTeknik skrev:
Räknade lite: 3W och 0.7 A ger > 3 volt, så det fungerar med 1 LED också.

MEN DU - fixa till skalningen av inkommande 230V. Så där får det inte se ut :mad:
Haha, jag håller med om skalningen! Men tråkigt om en LED gick sönder. Som HasseTeknik skriver ska den klara det. Säger den "pop" varje gång du slår på strömmen så kanske det bara är något kring dimmerfunktionen som är fel. Du verkar ansluta "AC switch dimmer", men betyder det att terminalerna till höger kan lämnas oanslutna? Etiketten är minst sagt oklar kring detta, kolla bruksanvisningen.
 
Redigerat:
Jag ber om ursäkt. Blir det bättre så här:
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

När det ska kopplas in skarpt så får min elektriker göra det så det blir rätt. Om jag tänker rätt kring din beräkning ovan, borde det väl vara 0,7 x X = 24W, vilket ger ~34V. Blir det mer än LEDen klarar av? Jag utgår från att LEDen är gjord för 12V. Det borde väl i så fall vara tre i serie som gäller? Tänker jag snett?
 
Jag vet inte vilken LED du har köpt men du nämner att de är specade för 700mA, inte någon särskild spänning. Det betyder att de ska drivas av en konstantströmsdrivare, precis som du har gjort.

Spänningen spelar då ingen roll, så länge du inte seriekopplar så många LEDar att spänningen blir högre än vad drivdonet klarar av. Och varje LED kräver inte 12V utan snarare 3/0,7=4,3V. Men spänningen är inte vad som definierar en LED. Den drivs med en viss ström.
 
Redigerat:
Varje LED vill i ditt fall ha en ström på 700 mA, vilket motsvarar en spänning på ungefär 3.5 V. Enklast är att räkna på effekten, 3 W, summera denna och lägga sig en liten bit under drivdonets märkeffekt, problemet är bara att just detta drivdon inte anger effekten... Så då får du höfta lite på spänningen. Det som står på drivdonet är vad den maximalt kan leverera, den kan ge mindre, och det är bra att lägga sig en bit under dessa maximala värden så att inte drivdonet blir överbelastat. Alltså ca 35/3.5 = 10 men säg max 8 LED i serie per drivdon. Drivdonet kommer då att reglera strömmen till 700 mA genom hela slingan, vilket kommer att motsvara en spänning från drivdonet på ca 28-30 V.
 
Imponerande googling av Hasse som hittar både butik och datablad med min bild som enda input.
För att svara Mumiemonstret ovan: Det händer inget när jag kopplar in igen, vilket jag tolkar som att LEDen är död (vila i frid).
När jag mäter spänning på sekundärsidan hamnar jag på 56V obelastat. Säger det något? Jag skulle ju kunna prova med några LED i serie, men vill ju inte döda fler än nödvändigt...
Prylarna är från ledupplyst.se som Hasse skriver ovan, och LEDarna är "Tilja rörlig 3W".
 
Redigerat:
Tack Bo! Hur hamnar du på 3.5 V? 700mA och 3W borde väl innebära ~4.3V?
 
Redigerat:
Vidare är väl angiven effekt 24W, eller?
 
Kör du med blå kabel som fasledare? Normalt sett används blå till nollan.

Om du har kopplat nollan till L, och en impulsbrytare mellan L och Dim, så lär dimmern inte reagera som den skall när du trycker på brytaren.
 
Det är tillfälligt kopplat via stickkontakt. Fasen går i den blå.

Vad gör att en LED går sönder? För stark spänning eller för stark ström?

Jag skulle ju vilja testa med flera LED i serie, men är rädd att ta sönder fler.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.