Vi köpte vårat hus i höstas, uppvärmningen skedde via en luft/luftvärmepump. I huset finns ett vattenburet-system med vedpanna(ej eldad sen 97) med elpatron(4 & 6,5A). Under vintern installerades ytterligare en luft/luftvärmepump (billigare än luft/vatten) då den första inte orkade med att värma upp hela huset.
I badrummet sitter den enda frånluften (elfläkt) annars självdrag vilket gör att det blir riktigt kallt på vintern (12-14grader) då pumparna inte riktigt kommer åt att värma

Undrar om man kan använda radiatorn i badrummet, stänga av de övriga radiatorerna så att elpatron och cirkulationspumpen bara jobbar mot en radiator därmed håller nere elkostnaden?
 
Bör inte vara några problem att köra mot 1 radiator.
 
Går gör det. Men att hålla en vedpanna och stammar etc varma för att köra en radd låter inte smart. Står pannan i ett utrymme du ändå skulle vilja hålla varmt och dina stammar går inne i källaren exvis är det inget problem. Men inte annars, bara drivenergin på cp kommer kosta 750 kwh/år om du har en gammal som drar 75 w kontinuerligt.

En liten elradd i b-rum ger 100% utan förluster.

Sedan tycker jag ni ska tänka till och fundera på en luftvatten en gång till, när ni ändå redan har vattensystem. Det går att hitta bra märkespumpar till låga priser idag.
 
  • Gilla
lmoberg
  • Laddar…
Först måste sotaren inspektera så vi överhuvudtaget får elda i pannan, kan bara använda elpatron idagsläget. Alla stammar och rör går i plattan.
Vid full effekt går det 10,5kw och pannan håller ca 55grader, halv effekt 4kw så är det ca 40grader i pannan. Har inte koll med tror att cp är ganska ny i förhållande till pannan

Då är det inte värt att använda pannan på en radiator... Synd!

I förlängningen blir det nog bergvärme men dit är det några år.
 
Täta skorsten så inte värmen läcker ut där resten av förlusterna kommer huset tillgodo inklusive strömmen som cp drar. Om du tänker skaffa bergvärme gör det redan nu så får du bättre komfort och spar några kronor extra per år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.