Planerandet av vårat nybygge pågår för fullt nu :) Ska snart skicka in bygglovsansökan, och är aningen stressad när det gäller fasadlösningar, planlösning osv. Allt skall ju helst stämma innan man skickar in bygglovsansökan, vad jag fattat det som. Jag bifogar därför lite bilder både på fasader och planlösning, så om nån har några synpunkter, vore det schysst med lite input innan startskottet går. Vill ju gärna att nybygget skall bli så bra som möjligt! :p

Vi bor på landet, på en gård, och har därför hyfsat stor tomt. Dock begränsar ekonomibyggnader mot väster husets placering på tomten, och norr/öster om huset går det en mindre väg, så vi kan därför inte ha huset för långt åt det hållet heller. Därför slopar vi balkongen - det får bli en kompromiss i sovrummet på andra våningen, med fransk balkong. Vi kommer oavsett att ha porch på entrésidan mot söder, så lite veranda får vi allt ;)
Vi är stort sett bara två vuxna i hushållet - barnen är utflugna. Husets totala areal kommer bli på dryga 181 m2.
Bottenvåning: Kök med kökshalvö ( halvön kommer att vara 1,20 bred - ej 0,90 som på bilden). Försökte få in en "riktig" köksö, men det blir för trångt. Vill ha en rejäl och bred köksö, och då tycker jag det är bättre med en stor halvö än en fjuttig ö. Matplats med vy mot havet. Utgång till trädgård. Lagom stort vardagsrum med braskamin. Stora och många fönster, dock ej enda ner till golvet (man ska kunna gå inne utan att grannen ser att man har hål i strumporna, typ :wow: ) Separat bibliotek. Tvättstuga med utgång till gårdsplan (återstår några justeringar i planlösningen, skall bl a ha bänkskiva från vägg till vägg vid fönstret). Wc/dusch. Litet kapprum. Hall med trapp till andra våningen, förråd/skafferi under trappan.

Andra våningen: Gästrum - bra att ha vid besök! Arbetsrum. Stort badrum m. dusch och badkar. Stort Master bedroom med mys-hörna och walk-in closet! :D :D Allrum/tv-rum.
Funderar lite på om det kommer bli mörkt i hallen, eftersom taket till porchen kommer att skugga lite för ljusinsläpp. Tänkte evt. låta det va öppet upp till andra våningen just över hallens fönster, dvs ta en bit av badrummet på andra våningen. Men tror tyvärr att badrummet kommer bli för trångt då. Nu är det ju så att entrésidan ligger i söderläge, så det kanske räcker med två fönster i hallen (dörren har glasparti).
Funderar på om duschen i stora badrummet kommer att kännas lite trång.. dusch-hörna 80x90..? (tror utrymmet för badkaret blir för knappt, om vi kör på en 90X90-hörna..)
Sedan så är det dörren till badrummet..kanske den borde va högerhängd, så att man inte riskerar få dörrkanten i nyllet om man kommer upp trappan..?
Funderar också på et litet takutsprång över tvättstugedörren- sambon menar dock att det är ingen idé pga västan (vinden)..
Många funderingar.....
Finns det nåt mer vi bör tänka på?? Tänka om?

Maracuja
*********** (y)
IMG_5869.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Detta hus känner jag igen, vanlig planlösning :) Jag hade personligen planerat för mer förvaring (garderober) på bottenplan ifall något händer och ni behöver flytta ner.
 
80x90 kommer funka bra. 90x90 borde få plats om ni använder svängdörrar kanske?
Saftig storlek för bara 2 vuxna, ni kommer behöva walk-i-talk-i ;)
 
  • Gilla
Maracuja
  • Laddar…
Jonatan79 skrev:
80x90 kommer funka bra. 90x90 borde få plats om ni använder svängdörrar kanske?
Saftig storlek för bara 2 vuxna, ni kommer behöva walk-i-talk-i ;)
Instämmer till stora delar med Jonatan79!

Har man "utflugna" barn är man inga duvungar själva, så då kan det faktiskt vara skönt att slippa trappor.

Bygg 100 m2 i bottenplanet, och sedan en enkel förrådsvind/gästrum för extra utrymme.
Att skutta upp- och nedför trappor tröttnar man på när man börjar komma upp i åren.

Två andra, lika gnälliga synpunkter :p
1.
Att bygga fyra sovrum när man bara är två är väl overkill för att formulera sig försiktigt :)
2.
Veranda/porch platsar i sydstaterna i USA där solen står i Zenit, men fyller ingen funktion i Sverige,
annat än att det försöker se ut som Long Island.
Här står solen så lågt att det räcker att flytta sig till skuggsidan av huset om det råkar bli värmebölja.
Normalt är man glad för all sol man kan få, och då är verandataket bara en nackdel.

Men det är klart, vill man ha det spatiöst, och har råd med det, så vill man :)

Ref:
Mitt hus, 108 m2 BOA i ett plan med 3 sovrum och allt annat man kan önska sig.
Samt vind med förråd och ett gästrum.
Två personer lever gott med gäster då och då :)
 
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…
Varför så små badrum och tvättstuga om ni bygger ett så passa stort hus för 2 pers?
Ta ut svängarna ordentligt istället :)
 
Tack för synpunkter! :) Apropos mer förvaringsutrymme i bottenplan, så kan det kanske gå att få in fler skåp i tvättstugan. Den ritningen är inte helt klar än, så vi hoppas kunna utnyttja utrymmet optimalt. Vi har redan förstorat tvättstugan lite ift ursprungsritningarna..men jag vet inte om vi vinner så mycket mer på att ha den ännu större?
Den förra tvättstugan var 5 m2, så detta är ju en fördubbling.
Vet inte om jag håller med helt när det gäller storleken på badrummen - att de skulle vara i minsta laget..? Möjligtvis att vi kunde gjort badrummet på bottenvåningen lite större. Vet dock inte helt vilka ytor vi skall ta av då? (Några i släkten har ett badrum på 13 kvm, och jag har alltid tyckt att det rummet har rätt mycket "död" yta som inte går att använda till nåt vettigt)
Japp, vi vet att det kanske är lite "overkill" att bygga 180 m2 för två personer. Men grejen är att huset kommer att ersätta befintligt boningshus (som kommer att rivas) på en medelstor lantbruksfastighet, så då tycker vi att det är bättre att ha ett "proportionerligt" boningshus ift den totala fastigheten. 180 m2 är ju inte gigantiskt stort heller. Dessutom fick vi ett hyfsat bra pris på entreprenaden. Men hade vi endast haft en fristyckat tomt, hade vi nog byggt mindre. Oavsett så är det inte helt tokigt att ha lite extra ytor. Har bott relativt trångt tidigare, och tycker det kan vara skönt med et par extra rum för en gångs skull. :)
Jag håller med om tanken på större bottenvåning..vi har diskuterat den varianten, och landat på ett slags kompromiss ift den ursprungliga storleken på huset. Det optimala vore ju att öka bottenplanet till 105-110 m2, och minska övervåningen. Men utmaningen/"problemet" är att vi har befintliga ekonomibyggnader samt "undantaget" att ta hänsyn till på ena hållet, samt vägen som går till grannen på andra hållet, så vi kan inte breda ut oss för mycket heller.:confused: (paradox med tanke på den totala ytan på fastigheten, jag vet! Men inte ens lantbruksfastigheter får bebyggas hur som helst..myndigheterna kräver, så vitt jag vet, att man bygger i närheten av befintliga byggnader)

Porchen behåller vi nog. Om ni kollar ritningen, ser ni att det inte är nån jättevräkig variant, den går ju inte ens runt hörnan! :p Där porchen kommer byggas, står där idag ett uterum med taköverbygg..vilket vi haft mycket nytta av när solen gassat på. Detta är mot sör-ost - söder - sörväst, så vi har i princip sol det mesta av dagen på denna sidan (när det är soligt, vilket det ofta är i Skåne :D ), och det kan bli rejält varmt. Lite skugga till fiket gör absolut inget :cool:
 
Redigerat:
Lite off-topic: KnockOnWood, ser att du håller till i södra Halland. Undrar vilket klimat ni har där?? Såå mycket sämre än det skånska klimatet kan det väl inte vara?? :D ;)
 
Maracuja skrev:
Lite off-topic: KnockOnWood, ser att du håller till i södra Halland. Undrar vilket klimat ni har där?? Såå mycket sämre än det skånska klimatet kan det väl inte vara?? :D ;)
Nej det är nog ingen skillnad.
Vi ser Skåne, Båstad och Hallandsåsen från våra fönster.
(Ibland, när det är klara nätter inbillar jag mig at jag ser lyktorna utanför Pepe's Bodega :) )

Så temperaturen är det inget fel på. Men vi bor högt och i öppet landskap, så det är ofta blåsigt.
Vi har ingen "riktig" altan utan sitter gärna på läsidan vid stallvägg eller garagegavel.
Eller, som sagt, vid boningshusets norrsida den sommarvecka det är värmebölja :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.