Hejsan!

Vi är en familj som precis byggt klart vårt hus i Linköping och håller som bäst på att grovplanera vår kommande trädgård. Vi skulle uppskatta lite feedback av en expert på vår tilltänka trädgård (fördelar/nackdelar), förslag på växter till (buskage, fruktträd) samt en lämplig ordningsföljd att anlägga trädgården. Vad ska man tänka på och vad är viktigt att göra i rätt ordningsföljd osv?

Bifogar några bilder på hur det är tänkt att se ut i kommande trägården:
villa-anneberg.png
villa-anneberg-back.png
villa-anneberg-top.png

P.S Just nu ser hus/tomt ut enligt nedanstående, vi målar och gräver för fullt men planen/förhoppningen är att ha kommit en bit närmare vårt mål under sommaren 2015.
15042015-DSC00276.jpg
 
  • villa-anneberg.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej!

Svårt att sätta sig in i ett så stort projekt på så kort tid. Bra att ni planerat in stora träd som ger balans mot huset och höjd i trädgården.

Man brukar alltid börja med urgrävning, dvs förberedelse för stenläggningar, häckar, träd, planteringar, trädäck.

Det handlar mycket planera så logistiken i anläggningen för att undvika dubbelarbete. Placera massor och material på rätt ställe. Spara massor (jord) om man behöver dem. Med en plan kan ni räkna ut hur mycket material ni behöver in med var varje sort, och spara fraktkostnader för undermaterial, jord och ytmaterial – där tjänar ni mycket.

Jobba "inifrån och ut" på tomten så man inte bygger för för åtkomst senare (eller passa på att föra in material om ni tänker anlägga senare), givetvis.

Generellt brukar man vilja få till gångytor vid vardagsstråk och uteplats närmast hus som prio ett, så man kan börja använda tomten.

Sen tycker jag man ska satsa på plantera träd och häckar, det som ger lummighet och tar längst tid. Med en plan kan ni gräva ordentliga gropar och diken och jordförbättra när man ändå har grävare inne på tomten. Satsa stora storlekar på några träd, så ni får upp kronor, och tjänar in många år.

De ytor som är beroende av varandra bör man ha snorkoll på nivåmässigt, även om man inte anlägger dem samtidigt.

En reflektion är att ni har mycket rundade linjer. Runt är alltid dyrare att anlägga, mer komplicerat och fler med kap av stenar, kantmaterial osv. Kanske ser designen lite överarbetad ut, men det är en smaksak! Det är ni som ska trivas.

Tänk på att träd måste ha bred jordbädd för utveckling, aktivast rötter har de vid kronans ytterkant. Svårt i stenläggningar på lång sikt alltså.

Vad gäller växtval ska ni gå till en bra handelsträdgård på er ort. De kan platsen, vindarna, årstiderna och har erfarenhet av hur olika arter och sorter fungerar just hos er. Ni bör veta vad ni har jord för att få rätt rådgivning. Se er omkring i omgivningarna och fråga, folk brukar vara väldigt generösa med information när man tycker något är fint!


Lycka till med förverkligandet!
 
Redigerat:
Tusen tack för att du tog dig tid och svarade på våra funderingar och kom med bra och konkreta tips. Det uppskattas av ett par trädgårdsamatörer ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.