Vill utfärda en varning för företaget Umekök som säljer köksinredning i Umeå med omnejd. Jag har drabbats av deras milt sagt oseriösa företagande. Vi köpte ett kök från dem för en tid sedan vilket skulle vara "skräddarsytt" till vårt hus som har speciell takhöjd m.m. Köket är allt annat än ett standardkök och innehåller en del lösningar som bara en bråkdel av kökstillverkarna kan tillhandahålla. Ume-kök förklarade omedelbart vid vårt första besök att man skulle klara av att göra köket enligt våra önskemål och kvaliten skulle vara helt i paritet med tex Tibrokök. Man hade ju egen lackering och egen verkstad så ingenting var omöjligt att göra. Priset var lägre än tex Tibro därför att man inte hade glättiga broschyrer eller andra kostnader för marknadsföring.

Redan den första leveransen från firman var felaktig. Skåpsstommar saknades och hörnskåpet var felaktigt utfört så montering gick inte att utföra. Vi lyckades tjata Umekök till vårt hus för att visa hur felaktigt hörnskåpet var och man försökte då att manipulera mätning av skåpet så att det skulle se okej ut. Vi upptäckte detta och tillslut tog man med sig skåpet och rättade till det. Sedan har det hela fortsatt på samma vis, felaktigt utförda skåpsdörrar, passbitar, hyllupphängningar, ugnsskåp, relingsstång, hyllor för att inte tala om felaktigt avfasade bänkskivor i granit m.m m.m.

I nuläget kvarstår merparten av felen, men företaget har, utan att ens försöka rätta till ens de mest väsentliga felen sedan länge skickat slutfaktura på affären. Vi har naturligtvis inte betalat, vilket fått till följd att vi efter ett antal otrevliga hot från Umekök hamnat hos kronofogden och därefter i tingsrätten. Nämnas bör i sammanhanget att granitskivorna som vi reklamerat är ett ostridigt fel, dvs även bänkskiveleverantören medger att de är felaktiga (och värda mer än den summa vi inte betalat) Trots detta har de inte bytts av Ume kök som kräver full betalning.

Nyligen hade vi tingsrättsförhandling i ärendet och domen är ännu inte meddelad. Jag är övertygad om att vi vinner, alltså anses ha rätt att innehålla betalning som säkerhet för krav vi har mot Umekök, men säker kan man ju aldrig vara. Skulle vi förlora är det bara att konstatera att konsumenträtten inte fungerar...

Hur som helst hoppas jag att detta inlägg kan rädda någon från att hamna i klorna på Ume-kök.
 
Tack för varningen.

Bestred ni fakturan, eller "struntade" ni helt enkelt att betala den?

//
 
Först bestred vi muntligen och fick till svar att det blivit ett missförstånd. Den som fakturerade visste inte om att det fanns fel. I takt med tiden gjorde man fruktlösa försök att rätta till vissa fel, men slutfakturorna fortsatte trots detta med jämna mellanrum dimpa ner hos oss. Då vi inte betalade hotades skriftligen med kronofogde, varefter vi skriftligen bestred fakturan och också förklarade, nu skriftligen, varför vi inte betalade. Tro inte att hoten slutade med det, nej nya fakturor med hot om indrivning kom och tillslut gick man till kronofogden, trots att man inte hade rättat till något av de större felen. Nu är vi som sagt i tingsrätten. Nämnas bör att ärendet också passerat Allmänna reklamationsnämnden på vårt initiativ, men bedömdes av dem som FÖR OMFATTANDE för deras handläggning. Detta beslut togs av Umekök som en seger och återigen damp en faktura ner, nu saltad med diverse räntor man ansåg sig ha rätt till.

Bra att vi verkar ha kunnat rädda någon från företaget!
 
Nästa steg för er får bli en hemsida där alla fel beskrivs utförligt, gärna med bilder. När denna är uppe gäller det att lokala medier får tips om sidan och kan skriva om den. Modern konsumentmakt kan rubba vilket företag som helst!
 
larsg skrev:
Nästa steg för er får bli en hemsida där alla fel beskrivs utförligt, gärna med bilder. När denna är uppe gäller det att lokala medier får tips om sidan och kan skriva om den. Modern konsumentmakt kan rubba vilket företag som helst!
Mycket bra idé.
 
Ja, varför inte. Tack för tipset. Annars är alternativet att låta avhjälpa felen med hjälp av seriöst företag och därefter stämma dem på vad detta kostar, gissningsvis ca 50 000kr (!)
 
bosse batong skrev:
Ja, varför inte. Tack för tipset. Annars är alternativet att låta avhjälpa felen med hjälp av seriöst företag och därefter stämma dem på vad detta kostar, gissningsvis ca 50 000kr (!)
Riktigt otrevlig historia, men om ni nu skulle få en positiv dom så ska ni nog lägga till sveda och värk, plus alla andra omkostnader det inneburit och inte bara kostnaden för att återställa allt. Alternativt kanske rätten sätter en summa.

Hur som helst så ska ett sådant företag hängas ut när det bevisats att dom agerat felaktigt.
Se bara till att dom inte kan stämma er tillbaka pga av ni hänger ut dom.
 
Nej stämd vill man ju inte bli. Det enklaste kanske är att pressen helt enkelt studerar domen från tingsrätten, som ju är en allmän handling, och gör en artikel med den som grund. Umekök har förresten hotat med polisanmälan tidigare i vår tvist, så de är ju inte främmande för detta. Ja, någon anmälan blev det inte förstås, men i alla fall...

Tack för stödet!
 
R
hur gick de då?
 
Roland112 skrev:
hur gick de då?
Tingsrättsdomen blev just ingenting, Umekök förklarades vara den förlorande parten, vår innehållna betalning var ok, och de skulle ersätta oss med några korvören och rätta till en del av felen. Vi överklagade domen, men innan hovrättsförhandling förlikades vi med företaget och fick en lite större ersättning. Vi var så less... Felen förblev orättade eftersom vi inte ville ha firman hos oss igen och vi har ordnat det på annat sätt. Nu, några år senare kan vi konstatera att kvaliten på köket även i övrigt är dålig, lackeringen är usel, gångjärnen håller inte m.m. Ikea-skåp håller en avsevärt högre kvalitet och har modernare lösningar på det mesta. (Har Ikeaskåp i sommarstugan och tvättstugan).
 
  • Gilla
hobbykille
  • Laddar…
R
jisses där ser man. DEt viktiga är att när man söker på tillverkarens namn på google så ser man denna tråd, de kan ju avskräcka en och annan :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.