Vi är en familj med 4 barn, snart iallafall. Barnen är 5, 3, 1,5 och 0 år och ingen av våra barn går på dagis (personligt val och något som vi tror starkt på... så det är inget alternativ)

Vi bor nu i ett radhus utanför Göteborg på 90 kvm med ganska litet kök som typ rymmer ett bord för 4 personer... men det går ett tag till även om det är trångt.

Vi har tittat på begagnade hus men under 2 miljoner blir det kraftiga renoveringsobjekt eller i indudstriområden... Det känns ekonomiskt rätt att bygga och vi har kontakt med en husfirma som har en underbar tomt och ett hus (170 kvm) som är helt rätt för oss. De erbjuder tomt och hus på Totalentreprenad med helt fast pris (2,65) och då ingår borrad brunn, avloppsanläggning, schakt, ev. spränging, grund och hus klart förutom målning utom och inomhus.

Det som vi oroar oss för är allt arbete som man måste lägga ner för att huset skall bli som man tänkt sig... vilka erfarenheter har ni om vad som man behöver göra under byggprocessen vid så kallad Totalentreprenad?

/Peter

 
Kontrollera om alla byggavgifter ingår: Bygglov, samråd, planavgift, kartor, utsättning, kontrollmätning, anslutningsavgift VA, byggel mm... !

Ett par hundra tusen bara det, så kolla för säkerhets skull. Annars låter det billigt ;)

Merjobbet att få det som man vill, är ju bara kul. Materialval, planlösning, trädgård mm. Mycket roligare än att renovera ett gammalt hus.

Lycka till!

//snäckan :-*
 
Snäckan skrev:
Kontrollera om alla byggavgifter ingår: Bygglov, samråd, planavgift, kartor, utsättning, kontrollmätning, anslutningsavgift VA, byggel mm... !
Skall kolla upp detta, men enligt de samtal vi haft tidigare så skall alla avgifter som har med iordningställande av tomten från avstyckning tills att det är färdigschaktat för gjutning av grund ingå. Enskilt vatten och avlopp ingår också i priset samt inkoppling till elnätet. (pris på tomt respektive hus är delat)

Vad är samråd?
Byggel däremot vet jag faktiskt inte så det får jag kolla... vad kan det kosta?

/Peter
 
Samråd skall hållas enligt plan och Bygglagen.
När ni fått ert bygglov beviljat, skall ni göra en bygganmälan till byggnadsnämnden på kommunen. De kallar sedan till ett samråd.

Där går byggherre (du är byggherre, trots totalentreprenad), handläggare på kommunen samt er kvalitetsansvarige och eventuellt er entreprenör igenom bygget.

Inget att vara nervös för, ren formalia egentligen. Men för oss i Stockholm kostade anmälan och samrådet 18 000 kr. En stor summa om man inte räknat med den..

Jag skulle oxå rekommendera att ni skaffar en egen Kvalitetsansvarig (lag på att ha en sån) så att det inte är er entreprenör som anlitar honom. Jag menar att han är jävig då!

KA är en fackunnig med behörighet som kvalitetsansvarig och måste godkännas av kommunen. Jag menar att ni ska se honom som en garant för att bygget utförs på rätt sätt. Enligt PBL och rent byggtekniskt!

En KA för ett vanligt villabygge ligger på ca 20 000. Ingår det i entreprenaden, be då att få det avdraget för att skaffa egen KA.

Det jag menar är att ofta så utser entreprenören en egen KA som ska kolla allt jobb, hur pålitligt är det?!

Glöm inte att det standardavtal som gäller vid såna här affärer är ABS 05. Kan vara värt att köpa det så ser ni vad som gäller rent avtalsmässigt. Som konsument (privatperson) är man väldigt väl skyddad, men inte alltid helt ansvarslös som byggherre.

// Lycka till
Snäckan
 
PAF skrev:
Det känns ekonomiskt rätt att bygga och vi har kontakt med en husfirma som har en underbar tomt och ett hus (170 kvm) som är helt rätt för oss. De erbjuder tomt och hus på Totalentreprenad med helt fast pris (2,65) och då ingår borrad brunn, avloppsanläggning, schakt, ev. spränging, grund och hus klart förutom målning utom och inomhus.

Det som vi oroar oss för är allt arbete som man måste lägga ner för att huset skall bli som man tänkt sig... vilka erfarenheter har ni om vad som man behöver göra under byggprocessen vid så kallad Totalentreprenad?
När det gäller kostnader som kan tillkomma så är det mer intressant att få koll på det som inte är med i anbudet. Det kan vara svårt för er att greppa.
Kontakta helst en oberoende byggkonsult som kan titta igenom avtalet åt er. Det kan kosta någon/några tusenlappar men är definitivt värt det efetrsom ni troligen i längden tjänar in detta. Välj gärna någon som ni sedan tänker använda som KA.

När det gäller mått av engagemang i byggprocessen är det nästan upp till er själva.
Om ni väljer att köpa ett typhus med standardutrustning från en seriös, väletablerad husfirma med goda referenser så krävs väldigt lite tid från er för att få huset klart.
Om ni däremot vill bygga ett specialdesignat hus så krävs betydligt mer atbete från er sida att välja allt från planlösning till badrumsspeglar.
 
Tillval och förändringar på huset kan kosta ganska mycket. Det blir också dyrare ju senare ni kommer på att göra dessa.

Val av värmesystem är viktigt att titta på.

Finns eluttag och lamputtag så det räcker?

Eldragning för ytterlampor, eluttag utomhus etc. är också bra att få med från början.

Eldragning för lampor i grunden.

Kolla om det ingår vattenutkastare utomhus på de ställen där du vill ha.
 
Tillkommer en massa saker innan den sista gardinstången sitter där! TV antenn, gräsmatta, utelampor, altan, persienner, markiser, buskar, garageuppfart, hyllor och garderober, larm, kamin, tillval, mm mm så det är massor som tillkommer även på ett nyckelfärdigt hus om man jämför med ett begagnat.
 
Byggaren skrev:
Det gäller också att denne påtar sig jobbet som byggnadskontrollant under byggtiden och följer upp bygget med oanmälda besök för att hålla koll på att entreprenören gör vad som ska göras i de delar som sen inte blir tillgängliga för den okulära slutbesiktningen.
Japp.
Denna extrakontroll är det dock många som prutar bort eller låter bli att beställa.

....man får det man betalar för.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.