hej. bifogar en ritning på en ritning där man ser hur vårt hus ser ut. dom blå markeringarna är ventiler som sitter där nu. dom randiga rutorna är fönster (element under) huset är ca 80 kvm. vi måste göra nått åt det då fönsterna blir rejält fuktiga på insidan. plus det växer ytlig, lätt mögel i vissa hörn i huset. Har ingen skorsten därav kolfilter fläkt. i alla rum är det sånna vanliga ventiler förutom i tvättstugan där det är automatiskt utsug. badrummet har ingen ventilation alls förutom fönstret som vi brukar öppna så där måste in ett utsug iallafall!
lite fakta om huset:

- byggt 1929
- förra ägaren bytade fönster för 4 år sedan till 3 glasfönster med extra täthet och ljudisolerat. (inga fönster ventiler)
- oinredd ovanvåning.
- stenväggar.

det är allt jag kommer på för tillfället!


IMG_20150317_124205.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Om ni inte vill investera stora pengar i ett ventilationssystem måste ni börja med att sätta in en fläkt i badrummet till att börja med. Kolla så att befintliga väggventiler är rensade och släpper in luft. Eventuellt sätta in en till ventil i vardagsrummet. Det bästa är dock att satsa på ett mekaniskt frånluftssystem i ert fall så ni får bättre flöden.
 
Ett frånluftssystem hade nog varit en god idé,

En kanalfläkt och rör till badrum, pannrum och tvättstuga så borde det bli bättre! Eller ett komplett FTX system :)
 
Kanske kan köksfläkten hjälpa tillsvidare.
 
Köksfläkten hjälper absolut ingenting, då du har en kolfilter fläkt blåser du bara runt luften i köket! En kanalfläkt och rör är nog nödvändigt för din del, då du behöver få ut den fuktiga luften ur huset!
 
Ett hål i väggen i badrummet och en fläkt som går konstant är en snabb och enkel lösning.
Vilket uppvärmningssystem har du?
Vad menar du med automatiskt utsug, är det självdrag eller fuktstyrd fläkt?
 
Det är pellets panna, ja den startar när den känner att där är fuktigt
 
Som de andra säger, gör så du får frånluft i badrummet.

Du skulle kunna skapa det genom självdrag också genom att du gör en ventil i badrumstaket och ett ventilationsrör ut på taket, så högt som möjligt.

Dock så tycker jag att man ska försöka ta vara på uppvärmd luft och alltså leda in det i någon form av värmeväxlare.
 
Eftersom det är oinredd övervåning så är det ganska enkelt att sätta in en köksfläkt med utsug istället för kolfilterfläkten. En kolfilterfläkt tar aldrig bort fukten som bildas vid tex kokning. Att montera imkanal med tillhörande takhuv kostar någon tusenlapp i material.

Det är även antagligen relativt enkelt att installera FTX-system. Om du lejer bort det jobbet kostar det ca 60-70kkr, om du gör det själv ca 40kkr skulle jag tippa.

Hur enkelt bägge jobben är beror på om det finns något "undergolv" (golvspånskivor eller liknande) eller om mellanbjälklaget är synligt.
 
Antagligen framåt i tiden så ska vi investera i ett sånt ftx system. Men pengarna finns inte riktigt till just nu. Så det får bli någon sorts ventil av nått slag. Problemet är att där är inte någon el dragen till badrummet så hur gör man med ett utsug då? Var anser ni att man ska sätta dom frånlufts ventilerna för att få så bra "självdrag" som möjligt?
 
Plus planerna är ju att renovera ovanvåningen så småningom
 
I dom rummen där det är dåligas luft är i båda sovrummen
 
En sån fresh är det vi har i tvättstugan, men hur gör vi med elen? Nu under morgonen har jag damsugit alla ventiler både insidan och utsidan. Ska man känna att det drar? Hur mycket springa räknas som icke springa
 
DSC_1552.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_1553.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så här ser dom nuvarande ventilerna ut. På utsidan är det fastgjutet galler
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.